Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023 21:21

Παρουσιάστηκε το “Σχολείο της Αυτάρκειας” στην Αλαγονία

Γράφτηκε από τον
Παρουσιάστηκε το “Σχολείο της  Αυτάρκειας” στην Αλαγονία

 

“Σχολείο της Αυτάρκειας” με πρακτικά εργαστήρια, με προτάσεις για την αυτάρκεια σε επίπεδο οικογενειών και μικρών κοινωνιών, για θέματα διατροφικά, ενέργειας και οικονομίας, δημιουργείται στην Αλαγονία.

Τα εργαστήρια θα ξεκινήσουν 1η με 7 Απριλίου με τη δημιουργία κοινοτικού λαχανόκηπου.

Το Σχολείο Αυτάρκειας παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, ο πρόεδρος της Αλαγονίας Γιώργος Καζάκος και ο γεωπόνος και φυσικός καλλιεργητής Παναγιώτης Μανίκης.

Για μια “προσπάθεια που κάνουμε, για να αναζωογονήσουμε το χωριό που ζούμε”, μίλησε ο Γ. Καζάκος. Κι έκανε λόγο για ένα χωριό που βρίσκεται σε μετάβαση και στο οποίο σχεδόν κάθε μήνα θα πραγματοποιείται δράση.

Ο Π. Μανίκης εξέφρασε την φιλοδοξία “η Αλαγονία να ακτινοβολήσει στην Ελλάδα, να δίνει πρακτικές προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν. Να αποτελέσει πρότυπο και παράδειγμα για το πώς μπορούμε να φέρουμε νέους ανθρώπους στο χωριό”.

Ενημέρωσε ότι “το «Σχολείο της Αυτάρκειας» που ξεκίνησε πέρσι, συνεχίζει φέτος, οργανώνοντας στην Αλαγονία την 1η Απριλίου για μια εβδομάδα πρακτικό εργαστήριο με συμμετέχοντες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, με στόχο τη δημιουργία ενός κοινοτικού λαχανόκηπου, συνολικής έκτασης ενός στρέμματος, όπου θα καλλιεργούνται λαχανικά χωρίς φάρμακα και λιπάσματα με τη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας. Τα λαχανικά που θα παράγονται θα καλύπτουν τις ανάγκες των εθελοντών που διαμένουν στο χωριό, των υπερηλίκων που δεν είναι σε θέση να καλλιεργήσουν και τα υπόλοιπα θα διατίθενται σε ταβέρνες και εστιατόρια της Αλαγονίας και των γύρω χωριών, καθώς και της Καλαμάτας.

Ο Π. Μανίκης εξήγησε ότι “έτσι, όχι μόνο θα υπάρξει κάποιο εισόδημα από την πώληση των λαχανικών, αλλά θα αναβαθμιστεί παράλληλα η ποιότητας της προσφερόμενης τροφής στους επισκέπτες και τουρίστες με θετικό αντίκτυπο στην υγεία των καταναλωτών που θα γεύονται «αληθινή τροφή»”.

Επιπλέον, παρατήρησε πως “η Κοινότητα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλαγονίας και το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας έχουν δρομολογήσει τη δημιουργία κοινοτικού αμπελώνα, όπου θα καλλιεργούνται παλιές ποικιλίες όπως η «πλατάνα», η «γερογιάννη» (Δένθις οίνος) με την προσδοκία σε σχετικά μικρό βάθος χρόνου να γίνει ο τρύγος και να φτιάξουμε κρασί με τους ανθρώπους του χωριού”.

 

ΣΙΤΗΡΑ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Πρόσθεσε, ότι “παράλληλα αναζητείται γη για καλλιέργεια σιτηρών, ώστε το επόμενο καλοκαίρι να κάνουμε θερισμό συλλογικά. Στόχος είναι όχι μόνο να δημιουργήσουμε πρακτικά παραδείγματα αυτάρκειας, αλλά να φέρουμε τους ανθρώπους πιο κοντά, να μάθουμε να συνεργαζόμαστε με συντροφικότητα, με αλληλεγγύη, με μοίρασμα.

Μέσα στα πλαίσια της οικονομικής αυτάρκειας θα προταθεί στους ενεργούς αγρότες των χωριών η δημιουργία δικτύου καλλιεργητών βιολογικών προϊόντων (κεράσια, κάστανα, μήλα, πατάτες κ.ά.), αναδεικνύοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τις ξεχωριστές γεύσεις των προϊόντων του τόπου. Επίσης, θα δημιουργηθεί ομάδα με τη συμμετοχή και εθελοντών η οποία θα φροντίζει εγκαταλελειμμένα κτήματα και θα αξιοποιεί τις παραγωγές.

Το Σχολείο της Αυτάρκειας θα συνεχίσει πρακτικά εργαστήρια με θέματα όπως η βιολογική μελισσοκομία, φυσική καλλιέργειας οπωροφόρων δέντρων, θεραπευτικά βότανα, Παρασκευή τυριού, γιαουρτιού, κεφίρ, παρασκευή σβόλων (διεθνές εβδομαδιαίο εργαστήριο σβόλων)”.

Καταλήγοντας, ο Π. Μανίκης επεσήμανε ότι “όλες αυτές οι δράσεις πέρα από τα οικονομικά και όχι μόνον οφέλη έχουν σαν απώτερο στόχο να φέρουν πιο κοντά τους ανθρώπους και να βάλουν τις βάσεις για να έρθουν νέοι άνθρωποι στα χωριά, να ανθίσουν αυτά και πάλι. Δεν πρέπει άλλωστε να λησμονούμε ότι η ερήμωση των χωριών και η κατάρρευση της αγροτικής τάξης θα οδηγήσουν και στο μαρασμό των αστικών κέντρων σε ολόκληρη τη χώρα”.

Γ.Σ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER