Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2023 07:51

Θερινός κινηματογράφος: «Πάγωσε» το άνοιγμα του λόγω καιρού - Πότε αναμένεται να κάνει πρεμιέρα

Θερινός κινηματογράφος: «Πάγωσε» το άνοιγμα του λόγω καιρού - Πότε αναμένεται να κάνει πρεμιέρα

Θύμα του… φθινοπωρινού -εν μέσω καλοκαιριού- καιρού έχει πέσει ο θερινός κινηματογράφος της Καλαμάτας, με το φετινό του άνοιγμα να έχει «παγώσει» έως ότου εναρμονιστούν οι καιρικές συνθήκες με την εποχή.

Υπο άλλες προϋποθέσεις, o χώρος του Παλιού Σιδηροδροµικού Σταθµού θα είχε ανοίξει ήδη τις πόρτες του για 6η συνεχόμενη χρονιά, ωστόσο ο ασταθής Μάιος και ο εξίσου απρόβλεπτος Ιούνιος έχουν αναβάλει τα σχέδια των υπευθύνων για το δεύτερο μισό του μήνα. Ο θερινός κινηματογράφος στην Ελλάδα άλλωστε έχει μακρά παράδοση και συνδέεται με ανέμελες καλοκαιρινές στιγμές μιας άλλης, πιο αθώας εποχής η οποία με κάποιο τρόπο συνδέεται διαχρονικά με το σήμερα, παρότι η τεχνολογία περιορίζει τα μάτια σε μια οθόνη.

Οπως ανέφερε στην “Ε” ο υπεύθυνος προγραµµατισµού για το Cine Center Καλαµάτας Βασίλης Μουλάς οι πιθανότερες ημερομηνίες για την πρεμιέρα του θερινού “Cine Center” είναι η 23η ή η 30η Ιουνίου.

«Αυτή την περίοδο παίζονται εμπορικές ταινίες στον χειμερινό κινηματογράφο που “επενδύουν” σε ήχο και εικόνα, με αποτέλεσμα παρότι διανύουμε τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού η κίνηση στις κλειστές αίθουσες να είναι ικανοποιητική, στηριζόμενοι σε ένα κοινό που θα δει την ταινία ανεξαρτήτου τοποθεσίας» ενημέρωσε, τονίζοντας πως πρόκειται για ταινίες που παίζονται από την περασμένη εβδομάδα (Spider-Man, Transformers) όπως και για αυτή που έρχεται (The Flash).

ΤΟ «AVATAR» ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΥΣ

Ως προς την κίνηση της χειμερινής σεζόν, ο ίδιος σημείωσε πως δεν υπήρχε σταθερότητα στα εισιτήρια αλλά καλές εντάσεις, κάνοντας λόγο για μια ικανοποιητική περίοδο, η οποία όμως δεν θύμισε σε αριθμούς την προ covid εποχή. «Οι ηλικίες 30-60 δεν δείχνουν να έχουν επιστρέψει στις αίθουσες όπως τις είχαμε συνηθίσει. Για το γεγονός αυτό μπορεί να οφείλεται η παρακολούθηση μιας ταινίας στο σπίτι, συνήθεια που γιγαντώθηκε εν μέσω πανδημίας, ή στο ότι αρκετοί κατά την έξοδο τους προτιμούν να διασκεδάσουν σε κάποιο κατάστημα εστίασης και όχι απολαμβάνοντας μια πρεμιέρα. Σε κάθε περίπτωση, ο φετινός χειμώνας κύλησε με ταινίες που ο κόσμος ήθελε να δει, ωστόσο βάση της ποιότητας τους σίγουρα θα μπορούσαν να καταγράψουν μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου» εκτίμησε, γνωστοποιώντας πως η ταινία που είχε τη μεγαλύτερη απήχηση στον χειμερινό κινηματογράφο ήταν το “Avatar” ακολουθώντας σε διάρκεια το “Super Mario Bros”, ταινία που όπως είπε κέρδισε μικρούς και μεγάλους που γνωρίζουν τους ήρωες μέσα από το αντίστοιχο, διαχρονικό ηλεκτρονικό παιχνίδι. «Ευτυχώς υπήρχαν αρκετά blockbuster, γιατί στην ουσία αυτά μας κράτησαν όρθιους» πρόσθεσε.

ΤΑ «ΔΥΝΑΤΑ» ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Σύμφωνα με το Βασίλη Μουλά, η θερινή σεζόν επιφυλάσσει ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα, το οποίο θα κρατήσει το ενδιαφέρον των σινεφίλ μέχρι και τον Σεπτέμβρη, ευελπιστώντας όπως σημείωσε ο κόσμος να στηρίξει το χώρο, όπως έχει κάνει και τα προηγούμενα καλοκαίρια, ούτως ώστε να προκύψει μια ισορροπία με τη χειμερινή περίοδο. «Το “The Flash” αναμένεται να προβληθεί και στο θερινό σινεμά, ενώ θα ακολουθήσουν οι πρεμιέρες των “Indiana Jones” με τις περιπέτειες του Χάρισον Φορντ , το “Oppenheimer” του Κρίστοφερ Νόλαν, καθώς και οι “Επικίνδυνες Αποστολές” με τον Τομ Κρουζ» πληροφόρησε, προσθέτοντας πως θα προβληθούν μεταξύ άλλων καλές παιδικές ταινίες, όπως και ξεχωριστές κωμωδίες, όπου πάντα προτιμούνται τους θερινούς μήνες.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΣΙΝΕΦΙΛ

«Τις δύο πρώτες χρονιές λειτουργίας του θερινού σινεμά θα της χαρακτήριζα προβληματικές, καθώς έλειπε πολλά χρόνια από την πολιτιστική ατζέντα της πόλης, οπότε χρειάστηκε ένα εύλογο διάστημα ώστε να αφομοιωθεί εκ νέου από τον κόσμο. Τις τελευταίες χρονιές όμως, αυτός ο τρόπος διασκέδασης φαίνεται πως επανέρχεται, δυναμώνοντας τις βραδινές προβολές κάτω από τα αστέρια όλο και περισσότερο» δήλωσε, συμπληρώνοντας πως οι γονείς δεν χάνουν την ευκαιρία να φέρουν τα παιδιά τους για μια anime ταινία, αποτελώντας σημαντική στήριξη στην κινηματογραφική βιομηχανία. «Και τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα το φαινόμενο είναι έντονο, αλλά το καλοκαίρι όπου τα σχολεία είναι κλειστά, οι μικροί σινεφίλ αποτελούν μια σταθερή ροή σε καθημερινή βάση» αποσαφήνισε, λέγοντας πως όσο το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες το φθινόπωρο, το θερινό σινεμά θα παραμείνει ανοιχτό.

Δείτε ακόμα: Πρεμιέρα στο “Cine Center” για το «The Flash»