Τρίτη, 04 Ιουλίου 2023 07:51

Πρεμιέρα της παράστασης «Ατρείδες - Η επιστροφή», το Σάββατο στο Κάστρο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Πρεμιέρα της παράστασης «Ατρείδες - Η επιστροφή», το Σάββατο στο Κάστρο Καλαμάτας

 

Tην παράσταση «Ατρείδες - Η επιστροφή» σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη θα παρουσιάσει το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.

Η πρεμιέρα θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο 8/7 στις 9.30 μ.μ. στο θέατρο του Κάστρου Καλαμάτας και θα ακολουθήσει μια ακόμα παράσταση την Κυριακή, την ίδια ώρα. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ συνδέει τις τραγωδίες «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, «Αγαμέμνων» του Αισχύλου και «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή με αποσπάσματα από την «Τέταρτη Διάσταση» του Γιάννη Ρίτσου, φωτίζοντας τη διαχρονική διάσταση του μύθου των Ατρειδών.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η παράσταση αφηγείται με ενιαίο και σύγχρονο τρόπο τον περίφημο και εμβληματικό μύθο των Ατρειδών. Διερευνά τον απόλυτο και αέναο αγώνα ανάμεσα στη θηλυκή και την αρσενική δύναμη καθώς και τη συνεχή διεκδίκηση της εξουσίας. Ο αρχετυπικός μύθος των Ατρειδών που εμπνέει ακόμα και τη σύγχρονη ψυχανάλυση γίνεται το μέσον για να πλησιάσουμε τεράστια και διαχρονικά ερωτήματα. Επιβολή, θυσία, ευθύνη, εκδίκηση, απελπισία, λύτρωση, πάθος, πτώση και πολλά ακόμα ζητήματα που αναπτύσσονται μέσα από την ποίηση των αρχαίων τραγικών αλλά και την σοφία της παραδοσιακής ποίησης αφού πολλά από τα χορικά έχουν αντικατασταθεί από αυτήν την πλούσια λογοτεχνική πηγή. Τέλος, η παράσταση αγγίζει καθαρά υπαρξιακά ερωτήματα τοποθετώντας σε μια σύγχρονη φιλοσοφική διάσταση το μύθο, μέσα από την προσέγγιση και την ποιητική μάτια του Ρίτσου. Η παράσταση είναι σχεδιασμένη ώστε να ερμηνεύονται όλοι οι ρόλοι από τέσσερις ηθοποιούς επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο μια αφηγηματική ιδιαιτερότητα και ένα συγκεκριμένο ύφος.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Δραματουργική σύνθεση-Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης, Μετάφραση : Κ.Χ Μύρης, Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Οικονομάκης, Σκηνικό - Κοστούμια: Αλεξάνδρα Καψάλα. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Χρυσάνθη Δούζη, Ιοκάστη Αγαύη Παπανικολάου, Γιάννης Χαρκοφτάκης. Τα εισιτήρια κοστίζουν 12 ευρώ (γενική είσοδος) και 8 ευρώ (μειωμένο, φοιτητικά, μαθητικά, κάτοχοι κάρτας ανεργίας, κάρτας αναπηρίας). Προπώληση: ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, Πνευματικό Κέντρο. Η παράσταση θα παιχτεί στη Θεσσαλονίκη (27/8 στο Φεστιβάλ Νεάπολης-Συκεών) καθώς και σε ανοικτά θέατρα στην Πελοπόννησο και την Αττική.

Τιμές εισιτηρίων 12 ευρώ και 8 ευρώ.

Προπώληση Εισιτηρίων: Εως την Παρασκευή (10 π.μ.-1 μ.μ.) στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Πληροφορίες στο: 2721082616.


NEWSLETTER