Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2023 17:00

Διαδικτυακή εκδήλωση για φυτοπροστασία από “Νηλέα”

Διαδικτυακή εκδήλωση για την “υποστήριξη της υιοθέτησης της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας και της χρήσης φυτοφαρμάκων χαμηλού κινδύνου” διοργάνωσαν την Πέμπτη 29 Ιουνίου ο “Νηλέας” σε συνεργασία με την ομάδα Smart Farming Technology Group του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εταίροι στο ευρωπαϊκό έργο “Support”.

Η εν λόγω δράση αποτέλεσε μάλιστα την εναρκτήρια εκδήλωση για το έργο “Support”, στο οποίο συμμετέχουν 20 εταίροι από 11 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δημόσιοι φορείς.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση: “Σκοπός του Έργου είναι η ανάπτυξη ιδιωτικών στρατηγικών και δημόσιων πολιτικών για τη μείωση της χρήσης και των κινδύνων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, την υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής και της επισιτιστικής ασφάλειας, καθώς και την ενθάρρυνση ανάπτυξης και υιοθέτησης αειφορικών πρακτικών.

Εισαγωγή και παρουσίαση του Έργου έκαναν η κα Βίκυ Ιγγλέζου, Project Manager ΝΗΛΕΑ και η κα Καλλιόπη Κουνάνη, Επιστημονική Συνεργάτης στην ομάδα Smart Farming Technology Group του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν για το έργο, καθώς και τον τρόπο συνεισφοράς τους, μέσω της συμμετοχής τους στην κοινότητα των ενδιαφερόμενων μερών και με αυτόν τον τρόπο να συν-διαμορφώσουν το βιώσιμο μέλλον της γεωργίας.

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων τη συζήτηση άνοιξε ο κος Αντώνης Παρασκευόπουλος, Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, ο οποίος τόνισε τη σημασία της Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας, η οποία αποτελεί ένα από τα πλέον ευαίσθητα θέματα του δημόσιου Ευρωπαϊκού διαλόγου για την Πράσινη Συμφωνία, καθώς επίσης επεσήμανε την 20ετή συνεισφορά του ΝΗΛΕΑ στη διάδοση της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας. Ο κος Παρασκευόπουλος, ήταν συντονιστής στο Πρωτόκολλο για την Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία στην ομάδα για τα κηπευτικά και στην ομάδα για την ελιά. Σε συνέχεια της πολύχρονης συνεργασίας του με τον ΝΗΛΕΑ και ύστερα από πρόταση του ιδίου, θα διερευνήσουν ένα επιπλέον εργαλείο φυτοπροστασίας εξαπολύοντας το υμενόπτερο opius concolor και θα παρακολουθήσουν αν παρασιτεί την προνύμφη του δάκου και αν την αδρανοποιεί.

Ο κος Γιώργος Κόκκινος, Πρόεδρος του ΝΗΛΕΑ, αναφέρθηκε στην εμπειρία που έχει αποκτηθεί από το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής που ξεκίνησε να εφαρμόζει ο ΝΗΛΕΑΣ το 2002, μέρος του οποίου είναι η Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία. Επεσήμανε ότι στα 22 χρόνια λειτουργίας του ΝΗΛΕΑ πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στη γεωργία, αλλά αυτό που πλέον αποτελεί σταθερή πολιτική της ΕΕ είναι η μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή συστήματος Ολοκληρωμένης Αντιμετώπισης Εχθρών και Ασθενειών. Παράλληλα, με την κλιματική αλλαγή πλέον παρούσα και ιδιαίτερα απειλητική για τη γεωργία και δη την ελαιοκαλλιέργεια, η ολοκληρωμένη φυτοπροστασία μπορεί να προσφέρει αξιόπιστες και βιώσιμες λύσεις, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων, όπου υπήρξε ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στην κοινότητα των ενδιαφερόμενων μερών του SUPPORT”.