Σάββατο, 09 Σεπτεμβρίου 2023 11:39

Εκθεση ζωγραφικής από το Σουηδό Peter Sternäng στα Κύθηρα

Εκθεση ζωγραφικής από το Σουηδό Peter Sternäng στα Κύθηρα

Ο ζωγράφος Peter Sternäng, Σουηδός στην καταγωγή, έχει στο ενεργητικό του δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Ευρώπη, καθώς και πληθώρα ατομικών εκθέσεων στην Σκανδιναβία και την Ελλάδα από την δεκαετία του ’80 έως σήμερα. Οπως ο ίδιος λέει, έχει ζωγραφίσει τη Μάνη από τη θάλασσα, από ένα κανό. Με αλατόνερο!

Για περισσότερα από πενήντα χρόνια ταξιδεύει και εργάζεται στην Ελλάδα. Η αγάπη του για τη χώρα είχε ήδη εδραιωθεί στα μαθήματα ιστορίας ως μαθητής λυκείου στη Σουηδία, τη γενέτειρά του, και οι πρώτοι Έλληνες φίλοι του ήταν πολιτικοί πρόσφυγες στα χρόνια της στρατιωτικής χούντας. Ως νέος έκανε τρεις φορές ωτοστόπ στην Ευρώπη από τη Σουηδία στην Ελλάδα, πέρα ​​δώθε, και περπάτησε και έζησε σε όλη τη χώρα, στην ηπειρωτική χώρα, ανάμεσα στα νησιά των Κυκλάδων, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Η πρώτη φορά που πέρασε τα σύνορα από την πρώην Γιουγκοσλαβία ήταν τον Ιούλιο του 1972.
Τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια επισκέπτεται την Ελλάδα κάθε χρόνο, για λίγους μήνες την άνοιξη και το φθινόπωρο. Έχει ζήσει και δουλέψει κυρίως στη Μάνη αλλά έχει ζήσει και σε αρκετά από τα νησιά του Ιονίου, από την Κέρκυρα στα βόρεια μέχρι τα Κύθηρα στα νότια. Εκτός από αμέτρητες εκθέσεις στην πατρίδα του με κύριο «θέμα» την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια έχω κάνει αρκετές εκθέσεις στην Ελλάδα. Τα ταξίδια του περιγράφονται επίσης σε πολλές περιπτώσεις σε σουηδικά περιοδικά, όπως το "Ελληνικά", καθώς και στην εφημερίδα "Ελευθερία". Φέτος τον συναντάμε στα Κύθηρα. Τα εγκαίνια της έκθεσης με όνομα "Στο δρόμο για τα Κύθηρα", θα γίνουν την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. στο Καψάλι. Η έκθεση είναι ανοιχτή κάθε απόγευμα από τις 4-9 μ.μ., και διαρκεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες στο www.followyourart.gr.