Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2022 18:14

Υπαίθριο στούντιο ζωγραφικής στη Μάνη από το Σουηδό Peter Sternäng (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Υπαίθριο στούντιο ζωγραφικής στη Μάνη από το Σουηδό Peter Sternäng (φωτογραφίες)

Κάνει πεζοπορία και ποδηλασία κατά μήκος της ακτής μεταξύ Καρδαμύλης, Στούπας, Αγίου Νικολάου, Αγίου Δημητρίου και Τραχήλας, ανεβαίνει μέχρι την Πλάτσα, την Πηγή, το Νεοχώρι, το Προάστιο, το Εξωχώρι κ.ά. και κάποιες φορές, όπως ο ίδιος λέει, έχει ζωγραφίσει τη Μάνη από τη θάλασσα, από ένα κανό. Με αλατόνερο!

Ο ζωγράφος Peter Sternäng, Σουηδός στην καταγωγή, έχει στο ενεργητικό του δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Ευρώπη, καθώς και πληθώρα ατομικών εκθέσεων στην Σκανδιναβία και την Ελλάδα από την δεκαετία του ’80 έως σήμερα.

Ο ίδιος μίλησε στην «Ε» με αφορμή την έκθεση "Πίνακες από το δρόμο",  που φιλοξενείται έως τις 24 Σεπτεμβρίου στο παλιό Δημοτικό Καρδαμύλης και είναι ανοιχτή κάθε απόγευμα από τις 6-9 μ.μ. 

«Αυτό που βλέπεις όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με το θέμα δεν μπορεί ποτέ να “φτιαχτεί” στο στούντιο» αναφέρει και προσθέτει: «Είναι υπέροχο να ζωγραφίζεις σε εξωτερικούς χώρους».

Η έκθεση απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους της περιοχής που αγαπούν τη Μάνη και την Ελλάδα και ενδιαφέρονται για τη ζωγραφική, σημειώνει ο Peter Sternäng.

 

 

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

Πώς προέκυψε ο ερχομός σας στην Καρδαμύλη;

Έφτασα στην Καρδαμύλη με το λεωφορείο. Ταξιδεύω πάντα με τα τακτικά λεωφορεία. Τις περισσότερες φορές προσγειώνομαι στην Αθήνα και παίρνω το λεωφορείο για Καλαμάτα. Αλλά η λίγο μεγαλύτερη απάντηση είναι ότι ήρθα στην Καρδαμύλη και στη Μάνη γιατί ο χρωματοπώλης μου στη Σουηδία είχε ένα σπίτι στο Λεύκτρο πάνω από τη Στούπα, το οποίο χρησιμοποιούταν μόνο μερικές εβδομάδες το χρόνο. Έζησα εκεί τα πρώτα χρόνια όταν ήρθα εδώ (το 2000). Συνήθως νοικιάζω νέα καταλύματα κάθε φορά που έρχομαι εδώ, και αυτή τη φορά μένω για πρώτη φορά στην Καρδαμύλη.

"Πίνακες από το δρόμο", τα έργα που εκθέτετε αυτές τις μέρες στο παλιό Δημοτικό Καρδαμύλης. Ποια είναι η διάρκεια της έκθεσης και σε ποιους απευθύνεται;

Η έκθεση διαρκεί έως τις 24 Σεπτεμβρίου και είναι ανοιχτή κάθε απόγευμα (εκτός Δευτέρας) από τις 6-9 μ.μ. Απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους της περιοχής που αγαπούν τη Μάνη και την Ελλάδα και ενδιαφέρονται για τη ζωγραφική.

Πώς είναι να ζωγραφίζεις έξω ό,τι βλέπεις εκείνη τη στιγμή και με φυσικό φως απ' ό,τι να ζωγραφίζεις στο εργαστήριο;

Είναι υπέροχο να ζωγραφίζεις σε εξωτερικούς χώρους. Είναι ένας τρόπος να συνδυάσω τη δουλειά με την αγάπη για τη φύση, τον καθαρό αέρα και την πραγματική άσκηση, γιατί πάντα κάνω ποδήλατο ανάμεσα στα θέματά μου. Αυτό που βλέπεις όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με το θέμα δεν μπορεί ποτέ να «φτιαχτεί» στο στούντιο. Εκεί μπορείς να κατασκευάσεις άλλα πράγματα, και συνήθως ζωγραφίζω με λάδι στο ατελιέ μου στη Σουηδία. Εδώ, η ζωγραφική με ακουαρέλα ταιριάζει καλύτερα, το χρώμα στεγνώνει στον ήλιο και τυλίγω τα φύλλα στην πλάτη μου και πηγαίνω σε νέες περιπέτειες.

 

"Είναι υπέροχο να ζωγραφίζεις σε εξωτερικούς χώρους.

Είναι ένας τρόπος να συνδυάσω τη δουλειά με την αγάπη για τη φύση,

τον καθαρό αέρα και την πραγματική άσκηση, γιατί πάντα κάνω ποδήλατο ανάμεσα στα θέματά μου".

Όπου βάζω το καπέλο μου, αυτό είναι το στούντιο μουPeter Sternäng

 

Το περπάτημα στη φύση σάς δίνει την ευκαιρία να ζωγραφίσετε ενδιαφέρουσες πτυχές της βόλτας;

Κάνω πεζοπορία και ποδηλασία κατά μήκος της ακτής μεταξύ Καρδαμύλης, Στούπας, Αγίου Νικολάου, Αγίου Δημητρίου και Τραχήλας και ανεβαίνω στα βουνά μέχρι την Πλάτσα, την Πηγή, το Νεοχώρι, το Προάστιο, το Εξωχώρι κ.ο.κ. Κάποια χρόνια έχω ζωγραφίσει ακόμα και τη Μάνη από τη θάλασσα, από ένα κανό. Με αλατόνερο!

Μπορείτε να αναφέρετε ένα έργο τέχνης ή μια σειρά από έργα τέχνης που σας ενέπνευσαν ιδιαίτερα στη δουλειά σας ως καλλιτέχνη;

Θα ήθελα να αναφέρω τη Σουίτα του Καθεδρικού του Claud Monet (από το Rouan), όπου ζωγράφισε το ίδιο μοτίβο πολλές φορές, αλλά σε διαφορετικά φώτα, σε διαφορετικές ώρες, διαφορετικό καιρό. Έτσι δουλεύω κι εγώ συχνά. Επιστρέφω στα ίδια μοτίβα ξανά και ξανά, για να δω και να βρω νέα πράγματα, μια διαφορετική εποχή, ένα διαφορετικό φως, άλλα χρώματα. Όσο περισσότερο κοιτάς, τόσο περισσότερο βλέπεις. Μοιάζει ατελείωτο.

 

 

Εκτός από τη ζωγραφική, ποιες άλλες μορφές τέχνης σας αρέσουν;

Το σχέδιο φυσικά, είναι πάντα η βάση. Κάνω επίσης κάποια γραφικά, και έχω δουλέψει με όλες τις τεχνικές γραφικών όπως χαρακτικά, στεγνά σημεία, σερίγραφα, λιθογραφίες, αλλά σήμερα ασχολούμαι κυρίως με ξυλογραφίες. Τα τελευταία χρόνια ζωγραφίζω ακόμη και με το δάχτυλό μου στο iPad μου και τα εκτυπώνω σε χαρτί και τα ονομάζω iPadings. Είναι μια υπέροχη νέα τεχνική που μου επιτρέπει να ζωγραφίζω πράγματα που δεν είχα κάνει με λάδι ή ακουαρέλα. Πάνω από όλα, μπορώ να ζωγραφίσω στο σκοτάδι, το μόνο φως που χρειάζομαι προέρχεται από το iPad!

Ποιους Έλληνες συγγραφείς προτιμάτε να διαβάζετε;

Νίκο Καζαντζάκη διάβασα ήδη στα είκοσι μου, πρώτα φυσικά την ιστορία του Ζορμπά. Το να έρθω στη συνέχεια εδώ στη Μάνη και να ανακαλύψω ότι εδώ διαδραματίστηκε η όλη ιστορία ήταν εκπληκτικό. Άλλοι συγγραφείς, κυρίως ποιητές που διάβασα είναι ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Καβάφης, ο Ρίτσος και λίγοι ακόμα. Αλλά η ελληνική ρεμπέτικη μουσική έχει νόημα ακόμα περισσότερο για μένα. Μου αρέσει, και προσπαθώ να παίξω κι εγώ. Ευτυχώς έχω κάνει πολλούς Έλληνες φίλους μουσικούς και αυτό είναι πολύ μεγάλη χαρά. Είμαι σουηδός αλλά στην καρδιά Ελληνας!

Έχετε κάποιο αγαπημένο απόφθεγμα που σκέφτεστε συχνά;

Είναι πολλά. Ο πιο σημαντικός δάσκαλός μου είπε: Ποτέ δεν μπορείς να ζωγραφίσεις από την έμπνευση, όταν προχωράς στην έμπνευση, τότε τα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν. Δηλαδή, πρέπει κανείς να δουλεύει συνεχώς, να είναι καλά προετοιμασμένος και να πηγαίνει στη δουλειά κάθε πρωί όπως όλοι. Τότε μπορείτε επίσης να κερδίσετε τον σεβασμό από τους ανθρώπους γύρω σας που βλέπουν ότι ένας καλλιτέχνης λειτουργεί όπως όλοι οι άλλοι. Στις μέρες μας μου αρέσει η έκφραση: Σήκω, ντύσου, εμφανίσου! Αυτό δεν προσπαθούσε να πει και ο Ζορμπάς

     

 

Εχετε κάποια ιδιαίτερη αδυναμία;

Σίγουρα έχω πολλές αδυναμίες, αλλά αυτή που βιώνω αυτή τη στιγμή, σε ώριμη ηλικία, είναι ίσως η ζέστη. Το να βρίσκομαι έξω κάνοντας ποδήλατο, πεζοπορία και ζωγραφική όλη την ημέρα έχει το δικό του τίμημα. Επομένως, δεν είμαι ποτέ στην Ελλάδα το καλοκαίρι, μόνο την άνοιξη και το φθινόπωρο, τότε ο καιρός είναι ο καλύτερος. Και έτσι εδώ δεν υπάρχουν τόσοι τουρίστες τότε. Αλλά αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 30 βαθμούς σχεδόν κάθε μέρα και μετά γίνεται λίγο δύσκολο.

Τι χρειάζεστε για να νιώσετε ευτυχισμένος;

Όταν δουλεύω. Αλλά όπως κάθε άλλος άνθρωπος, κανείς πρέπει να παραμείνει υγιής για να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή. Και κατά προτίμηση να βγάζει τόσα πολλά χρήματα που δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τα οικονομικά όλη την ώρα. Να κερδίζεις τόσα πολλά από τη ζωγραφική σου που να μπορείς να πληρώσεις τους λογαριασμούς σου, το ενοίκιο του στούντιο και τα ταξίδια σου στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη και να μπορέσεις να συνεχίσεις να εργάζεσαι.  Στη Σουηδία, οι άνθρωποι λένε μερικές φορές όταν μεγαλώνεις ότι το μόνο πράγμα που θέλεις είναι ευγενικά παιδιά και όμορφο καιρό.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας έργα; Με τι ασχολείστε αυτή τη στιγμή;

Αυτήν τη στιγμή, στην πραγματικότητα, το αγαπημένο μου έργο είναι να βρίσκομαι στην αγαπημένη μου Ελλάδα, να ζωγραφίζω τη μέρα και να είμαι στην έκθεσή μου τα βράδια και να συναντώ πολλούς ωραίους και ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Το χειμώνα θα κάνω μια έκθεση στη γενέτειρά μου Μάλμε στη Σουηδία και την άνοιξη μια έκθεση για το Κάπρι έξω από τη Νάπολη στην Ιταλία. Έχω ζήσει κι εγώ εκεί και έχω δουλέψει τρία καλοκαίρια. Το μεγάλο έργο όμως είναι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζωγραφίζουμε παρ' όλη τη δυστυχία που συμβαίνει γύρω μας. Έτσι προσπαθώ να κάνω τον κόσμο καλύτερο για να ζεις.

   

 


NEWSLETTER