Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023 07:51

ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας: Αύριο η πρεμιέρα της παράστασης “Ο Θεός της Σφαγής”

Πρεμιέρα κάνει αύριο στις 9 μ.μ. το έργο της διάσημης Γαλλίδας συγγραφέως Γιασμίνα Ρεζά “Ο Θεός της Σφαγής”, σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη, ο οποίος πρωταγωνιστεί στην παράσταση.

Η χειμερινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας θα ανέβει στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας μέχρι και τον Φεβρουάριο.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ Γιάννης Μαργαρίτης έκανε λόγο για μια εξαιρετική κωμωδία, τονίζοντας πως νιώθει χαρά και συγκίνηση για αυτή τη συνεργασία, καθώς βρέθηκαν ξανά επαγγελματικά με τον Γιώργο Κιμούλη μετά από πολλά χρόνια. Στο ίδιο κλίμα, αναφέρθηκε στο κοινό ξεκίνημα της καλλιτεχνικής πορείας τους στο Θέατρο της Άνοιξης, αισιοδοξώντας πως το ΔΗΠΕΘΕΚ με τις δύο νέες παραγωγές του, τον “Θεό της Σφαγής” και τον “Κεραμιδοτρέχαλο”, θα ανταποκριθεί σε αυτό που περιμένει το κοινό.

Ο Γιώργος Κιμούλης μίλησε για την σπουδαιότητα της παρουσίασης την έργων και εκτός Αθηνών, τονίζοντας πως είναι μια τακτική που ακολουθεί εδώ και 37 χρόνια. «Θεωρώ ιδιαίτερα συγκινητικό το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι μένουν στον τόπο τους, και δεν ακούνε τις σειρήνες -όπου στην πραγματικότητα δεν είναι- να έρθουν στην Αθήνα. Με συγκινεί το αίσθημα της εντοπιότητας όπως και η έννοια της αυτοχθονίας. Σχεδόν οφείλω λοιπόν να παρουσιάζω τα έργα που ανεβάζω στην Αθήνα και στην επαρχία» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως ο Γιάννης Μαργαρίτης έτυχε να είναι καθηγητής στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όταν σπούδαζε η κόρη του, κάτι που τον συνέδεσε όπως είπε ακόμα περισσότερο με τον ίδιο. «Όταν λοιπόν μου έγινε η πρόταση, δεν το σκέφτηκα καθόλου, ακυρώνοντας ότι σχεδίαζα να κάνω στην Αθήνα για να έρθω στην Καλαμάτα» συμπλήρωσε, λέγοντας με αφορμή το έργο, πως καταγράφεται για πρώτη φορά σε κωμωδία η έννοια της επιθετικότητας. «Το κωμικό στοιχείο είναι πως οι γονείς πιστεύουν πως είναι πιο ώριμοι από τα παιδιά τους, και ότι μπορούν να χειριστούν την έννοια της επιθετικότητας, ωστόσο δεν είναι έτσι, καθώς οι γονείς είναι πιο ανώριμοι από τα παιδιά» συνέχισε, φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόσφατο περιστατικό του ξυλοδαρμού στην Καλαμάτα ενός πατέρα από άλλο γονέα, λόγω διαφορών των παιδιών τους. «Αυτό που ξεχνούν οι περισσότεροι γονείς, είναι πως τα παιδιά δεν ακούνε αυτό που τους λέμε, δεν μιμούνται αυτό που τους λέμε, αλλά ακούν και μιμούνται αυτό που τους κρύβουμε» παρατήρησε, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως τα ΔΗΠΕΘΕ είναι ένας σπουδαίος θεσμός, ωστόσο χρειάζονται από την μεριά της κεντρικής εξουσίας την ανάλογη στήριξη. Σχετικά με την τοποθεσία που θα ανέβουν οι παραστάσεις, ο ίδιος έκανε λόγο για ένα στολίδι, εν αντιθέσει με τα δωμάτια -όπως τα χαρακτήρισε- τα οποία έχουν συνηθίσει στην Αθήνα οι ηθοποιοί. Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την φερόμενη εμπλοκή του στο κίνημα #metoo, δήλωσε πως δεν τον αφορά το εν λόγω θέμα. Μαζί με τον Γιώργο Κιμούλη θα παίξουν ακόμα οι ηθοποιοί Αναστασία Κατσιναβάκη, Ισιδώρα Μπουζιούρη και Βασίλης Πουλάκος. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στις 17/12, 18/12, 29/12, 30/12, 7/1, 8/1 και κάθε Κυριακή και Δευτέρα. Η γενική είσοδος έχει οριστεί στα 12 ευρώ (κανονικό) και 8 ευρώ (μειωμένο).

ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕΚ

Παράλληλα, η παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ θα παρουσιάσει τον “Κεραμιδοτρέχαλο” της Άλκης Ζέη, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννηση της σπουδαίας Ελληνίδας συγγραφέως και την ανακήρυξη του 2023 σε λογοτεχνικό έτος Άλκης Ζέη.

Η σκηνοθέτιδα της παράστασης Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, μίλησε για το έργο που είναι γραμμένο τη δεκαετία του 80’ και για την προσπάθεια αυτή να μεταφερθεί στη σημερινή εποχή, προσθέτοντας τα ερεθίσματα και το περιβάλλον στο οποίο ζουν τα σημερινά παιδιά στις πόλεις. «Μαζί με τον Λεωνίδα Μαριδάκη που έγραψε τη μουσική και τη Βάσω Γιαρένη που επιμελήθηκε τα εικαστικά, φτιάξαμε μια παράσταση που θα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι» πρόσθεσε, κάνοντας κάλεσμα στον κόσμο να την δει. Παίζουν οι ηθοποιοί, Εύη Γιαννακοπούλου, Άρης Τσαμπαλίκας, Τάσος Τσώνης και Νεκτάριος Παπαλεξίου. Η πρεμιέρα θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή (17/12) και θα ακολουθήσουν παραστάσεις το Σάββατο 30/12 και την Κυριακή 8/1. Για κρατήσεις θέσεων καλέστε στο 2721082616.

Τ.Αν.