Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024 08:15

«Μια χώρα δύο αιώνες μετά» παρουσιάζει η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας

«Μια χώρα δύο αιώνες μετά» παρουσιάζει η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας

Μετά την πρώτη επιτυχημένη συνεργασία της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας με τον συγγραφέα Ανδρέα Φλουράκη και το έργο του, «Ρομπέν των Δασών», παρουσιάζει ξανά στο κοινό της Καλαμάτας μια ενδιαφέρουσα θεατρική πρόταση του ίδιου συγγραφέα, με το έργο «Μια χώρα δύο αιώνες μετά» σε σκηνοθεσία της Γιώλικας Πουλοπούλου.

Η παράσταση θα ανέβει από σήμερα έως την Κυριακή 14 Απριλίου στις 9 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας. Πρόκειται για μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες, η πρόεδρος της Πειραματικής Λέττα Πετρουλάκη έκανε λόγο για ένα καταπληκτικό έργο που σατιρίζει τους σύγχρονους έλληνες. Η ίδια, στάθηκε στις γνωριμίες και τις συνεργασίες που έχει κάνει η Πειραματική όλα αυτά τα χρόνια με ανθρώπους της τέχνης, συμπεριλαμβανομένου του Ανδρέα Φλουράκη, ο οποίος έχει δώσει το ελεύθερο στην Πειραματική να ανεβάζει τα έργα του, μέσα από την πληθωρική του συλλογή.

Ο συγγραφέας μάλιστα όπως είπε, θα δώσει το παρών στην παράσταση του Σαββάτου, τιμώντας με την παρουσία του την πόλη. Παράλληλα, η κα Πετρουλάκη ενημέρωσε, πως 11 από τα 12 παιδιά που θα εμφανιστούν στη σκηνή είναι φοιτητές που προέρχονται από άλλα μέρη της χώρας, αποτελώντας μια καλή αφορμή οι συγγενείς και οι φίλοι τους να έρθουν στην Καλαμάτα και να τους θαυμάσουν από κοντά.

Από την πλευρά της, η σκηνοθέτιδα Γιώλικα Πουλοπούλου σημείωσε πως σε συνέχεια της παράστασης “Το σακάκι… βελάζει” που είχε να κάνει με την γραφειοκρατία, η φετινή παραγωγή έρχεται να διαπραγματευτεί το ποιοι είμαστε σήμερα, και το πώς αντιμετωπίζουμε την ιστορία, τους συνανθρώπους μας, και αν συνειδητοποιούμε ότι επαναστάσεις μπορεί να συμβαίνουν καθημερινά, συμμετέχοντας σε αυτές ή όχι. Η ίδια, υπογράμμισε πως το 2021 που διαδραματίζεται η παράσταση μοιάζει τόσο κοντινό αλλά και τόσο μακρινό παράλληλα, κάνοντας κάλεσμα στο κοινό της πόλης να στηρίξει τους νέους ηθοποιούς της Πειραματικής, σε μια παράσταση όπου έχει μεταφερθεί το κείμενο απλά και ζωντανά πάνω στη σκηνή.

Για την αφίσα της παράστασης, η Γιώλικα Πουλοπούλου παρατήρησε πως συγκεντρώνει διάφορα από τα πράγματα τα οποία όλοι φέρουμε στην καθημερινότητα μας ή βλέπουμε, από τον μουσικά και το σουβλάκι, μέχρι τον καφέ και το κομπολόι.

Εκ μέρους των ηθοποιών, το λόγο πήρε αρχικά η φοιτήτρια Φιλολογίας Σωτηρία Βόντα λέγοντας πως το συγκεκριμένο έργο ήταν μια πρόκληση, όντας μια έξυπνη και σύγχρονη παράσταση. «Προσωπικά, αυτό που μου χάρισε η Πειραματική είναι η ενσυναίσθηση, μέσα από τη συνεργασία» πρόσθεσε. Η φοιτήτρια Διαιτολογίας Μαριάντα Καραμέρου σχολίασε πως πέρα από τη σάτιρα, το έργο “ακουμπάει” με τον τρόπο του όλα τα θέματα που απασχολούν τη χώρα, ενώ ο Χρήστος Αλεφαντζής, ως ο μοναδικός Καλαματιανός φοιτητής της ομάδας (σπουδάζει στο Δημόσιο ΙΕΚ) παρατήρησε πως το έργο σατιρίζει την αλλαγή των ελλήνων, βρίσκοντας αφορμή για μια μάζωξη μόνο όταν πρόκειται για μια γιορτή και όχι για κάποια διαμαρτυρία.

Η υπόθεση του έργου…

Όταν η εκδήλωση για τα διακόσια χρόνια από την επανάσταση ακυρώνεται, μια ομάδα θεατών ανεβαίνουν στη σκηνή να διαμαρτυρηθούν και δεν λένε να φύγουν. Τσακώνονται, τα βρίσκουν, τραγουδούν, παίζουν παιχνίδια, εξομολογούνται, χορεύουν… Στο τέλος αποφασίζουν να κάνουν όλοι μαζί μια γιορτή, γιατί, ότι κι αν πιστεύουμε, όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε, κάποια γεγονότα έχει σημασία να τα μοιραζόμαστε. Για αυτό στην προσπάθεια να καταλάβουν τι σημαίνουν αυτά τα 200 χρόνια ύπαρξης του ελληνικού κράτους, θα χρησιμοποιήσουν στοιχεία αυτής της διαδρομής: θα σχολιάσουν περιστατικά, θα διανύσουν εποχές, θα μνημονεύσουν πρόσωπα και στιγμές, θα συλλογιστούν το σήμερα και θα οραματιστούν το αύριο. Με φόντο την επέτειο των 200 χρόνων θα πειραματιστούν σε μια ανοιχτή σκηνική σύνθεση, η οποία κινησιολογικά, μουσικά και υποκριτικά θα έχει αφετηρία της, το από τότε μέχρι σήμερα, την σύζευξη του παραδοσιακού με το σύγχρονο, την ‘μετάλλαξη’ του παλιού σε επίκαιρο. Η γιορτή των 200 χρόνων της ίδρυσης του ελληνικού κράτους παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, αντιφάσεις, αντιθέσεις. Περιέχει αλήθειες αλλά και αστικούς μύθους ή ζωτικά ψεύδη, απαραίτητα για την ισχυροποίηση των δεσμών ενός έθνους. Όταν αυτά μεταξύ τους ισορροπήσουν μέσω μιας ώριμης αυτοκριτικής, τότε μπορούμε να μιλάμε για μια “ενήλικη” χώρα. Σε κάθε περίπτωση η  επέτειος από την επανάσταση είναι εδώ και αποζητά την προσοχή μας. Για αυτό το λόγο η παράσταση έχει τον χαρακτήρα μιας αληθινής γιορτής, στην οποία όλοι μαζί, ηθοποιοί και θεατές, θα μοιραστούν αυτές τις στιγμές.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Θεατρικό κείμενο: Ανδρέας Φλουράκης, Σκηνοθεσία: Γιώλικα Πουλοπούλου, Σκηνογραφία- κοστούμια: Βενετσάνος Μπαλόπουλος, Λέττα Πετρουλάκη, Μουσική επιμέλεια: Γιώλικα Πουλοπούλου, Τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Ηλιόπουλος, Χρήστος Συκάς, Αφίσα- φωτογραφίες- βιντεοσκόπηση: Νίκος Τζαβάρας. Παίζουν οι 12 φοιτητές: Ευαγγελία Τζαβέλλα, Χρήστος Αλεφαντζής, Βενετία Σύρκου, Μυρτώ Πλατσή, Υρώ Αντωνοπούλου, Κατερίνα Κριθαρούλα, Μιχάλης Κραουνάκης, Ηλίας Τζουβάρας, Φωτεινή Μπενοβία, Μαριάντα Καραμέρου, Σωτηρία Βόντα, Κατερίνα Μεταξά. Για κρατήσεις καλέστε στο 6977437279.

Τ.Αν.