Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 08:11

«Μουσικές και μνήμες» για τους συνθέτες της Ανατολής

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ στην αίθουσα «Αλέκος Παπαδόπουλος» η μουσική εκδήλωση «Μουσικές και μνήμες», που ήταν αφιερωμένη στους συνθέτες της Ανατολής Γ. Παπαϊωάννου, Ε. Παπαγιαννοπούλου, Γ. Μητσάκη και στα σμυρναίικα τραγούδια.

Συμμετείχε η ρεμπέτικη κομπανία των Μαρίας Αλεβίζου (φωνή), Σπύρου Πετρέα (μπουζούκι-φωνή) και Αντώνη Τσόλκα (κιθάρα-φωνή).

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Γενικό Λύκειο Κυπαρισσίας και την Εστία Πολιτισμού Μικρασιατών και Ποντίων Μεσσηνίας με την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Τριφυλίας και εντάσσεται στο πλαίσιο των αξόνων της αξιολόγησης του έργου της σχολικής μονάδας καθώς και των ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων και συγκεκριμένα στις δράσεις των πολιτιστικών προγραμμάτων που υλοποιούνται τη φετινή χρονιά στο Γενικό Λύκειο με τίτλο «Αειφορική διαχείριση στοιχείων της υλικής και άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμητρα Ανδρινοπούλου χαιρέτισε την εκδήλωση μεταφέροντας τους θερμούς χαιρετισμούς του δημάρχου κ. Λεβεντάκη και τις ευχές του για καλή επιτυχία. Στη συνέχεια τόνισε: «Είναι μια εκδήλωση μνήμης προς τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που εκτοπίστηκαν τόσο βίαια και τόσο άδικα από τις προγονικές εστίες τους. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής προς τους ανθρώπους αυτούς που έφεραν στην Ελλάδα τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα και συνέβαλαν καταλυτικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και τη διαμόρφωση νεοελληνικής ταυτότητας».

Ο διευθυντής του Λυκείου Σωτήρης Καρούμπαλης άνοιξε τη μουσική βραδιά αναφέροντας ότι το πολυπληθές κοινό «μάς δίνει τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσουμε να οργανώνουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις στο πλαίσιο των αξόνων της αξιολόγησης του έργου της σχολικής μονάδας, καθώς και αυτό των εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ένα εξωστρεφές ανοικτό σχολείο συμβάλλει στη διαμόρφωση της κοινωνίας, αλλά και η τοπική κοινωνία συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα του σχολείου, μια σχέση στενή και αμφίδρομη με συνδετικό κρίκο των δύο τη σημαντική συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και άλλων φορέων και συλλόγων».

Η πρόεδρος της Εστίας Πολιτισμού Μικρασιατών και Ποντίων Ν. Μεσσηνίας Φωτεινή Κοτσογλανίδη, κάνοντας μνεία στην έκθεση στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου με τα ονόματα των στρατιωτών από την Τριφυλία που πολέμησαν στη Μικρασία, ανέφερε: «Εκεί είναι γραμμένα τα ονόματα των φαντάρων από την περιοχή της Τριφυλίας. Εκεί είναι γραμμένα τα ονόματα των ηρώων. Εκεί είναι γραμμένα τα ονόματα των παλικαριών που τότε ήταν 18, 19, 20, 21 χρονών, πάνω στα καλύτερά τους χρόνια. Τότε που αν έμεναν στον τόπο τους θα έφτιαχναν τη ζωή τους, θα έκαναν οικογένειες και τόσα άλλα πράγματα. Όμως όταν τους κάλεσε η πατρίδα για να την υπερασπιστούν, δεν σκέφτηκαν τίποτα από όλα αυτά και πήγαν στην άλλη άκρη για να πολεμήσουν για τα όσια και ιερά τους. Άλλοι γύρισαν, άλλοι έμειναν εκεί να φυλάνε τα πατρογονικά χώματα. Γι’ αυτά όλα τα παλικάρια κάνουμε σήμερα ένα ιδιαίτερο μνημόσυνο, όπως αρμόζει σε νέους και σε ήρωες. Όλοι μαζί θα τραγουδήσουμε για αυτούς και να είστε σίγουροι ότι και αυτοί θα χαμογελούν από ψηλά που θα μας βλέπουν. Αιωνία τους η μνήμη».

Για τον πολιτισμό που έφεραν οι Μικρασιάτες στην Ελλάδα είπε: «Αυτοί οι ξενομερίτες, οι πρόσφυγες, έφεραν μαζί τους τον μεγάλο θησαυρό τους, τον πολιτισμό τους. Αυτόν άπλωσαν στον ξένο τόπο και με αυτόν πορεύτηκαν, με αυτόν έζησαν και με αυτόν σκέπασαν και τους αδελφούς τους, τους Έλληνες. Ο μικρασιάτικος πολιτισμός μπόλιασε τους πάντες και τα πάντα. Άλλαξαν τα πάντα στα γράμματα, στις τέχνες, στην οικονομία, στα ήθη και στα έθιμα. Η μουσική τους, το σμυρναίικο τραγούδι, επηρέασε τα λαϊκά στρώματα παρέχοντας νέους τρόπους έκφρασης. Μοιρολόγια, τραγούδια λαϊκά, στίχοι και ρεμπέτικα, παραμύθια και θρύλοι, συναξάρια πίστης και ζωής απλών ανθρώπων, Ελλήνων Μικρασιατών, εικονογραφούνται με πόνο και δάκρυ, στεναγμό και κρυφό σπαραγμό, νοσταλγία και  ελπίδα».

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της κ. Κοτσογλανίδη έγινε ανταλλαγή δώρων.

Το αφιέρωμα στην Ε. Παπαγιαννοπούλου παρουσίασε η κ. Ανδρινοπούλου και αυτό στους συνθέτες Γ. Παπαϊωάννου, Γ. Μητσάκη και στα σμυρναίικα τραγούδια η Κατερίνα Ντρούλια σύμβουλος σχολικής ζωής και υπεύθυνη του προγράμματος.