Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 08:18

Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο: Πρεμιέρα απόψε για την κωμωδία «TOC²»

 

Πρεμιέρα κάνει σήμερα Παρασκευή το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο (Τ.Ε.Θ.) με την κωμωδία «TOC²», βασισμένη στο έργο TOC TOC του Laurent Baffie, σε απόδοση της Ιωάννας Μερκουριάδου.  Ενώ τη διασκευή και τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Πάνος Ηλιόπουλος.

Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί στις 9 ώρα το βράδυ στα Φιλιατρά στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο. Το ΤΕΘ που έχει αφήσει και συνεχίζει να αφήνει ένα ισχυρό αποτύπωμα στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.

Η υπόθεση της παράστασης: Τα μικρόβια κάνουν συντονισμένες επιθέσεις; Πόσες φορές θα τσεκαριστεί αν έμεινε το γκάζι ανοιχτό; Οι βρισιές είναι αγχολυτικές; Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως; Τα μαθηματικά είναι στρεσογόνα; Οι γραμμές είναι για τους τολμηρούς; Και το κυριότερο: Πού είναι ο γιατρός για να δώσει απαντήσεις;

Έξι άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή αποφασίζουν να επισκεφθούν έναν διάσημο ψυχίατρο για να βρουν λύση στο πρόβλημα τους. Όταν συνειδητοποιήσουν ότι το ραντεβού τους είναι προγραμματισμένο την ίδια ώρα, καθώς και ότι ο γιατρός απουσιάζει, θα βρεθούν στο δίλημμα να  φύγουν ή να μοιραστούν το πρόβλημά τους, στην πιο ξεκαρδιστική ομαδική θεραπεία που έγινε ποτέ.

Για την πρεμιέρα της νέας παραγωγής του ΤΕΘ μίλησαν σε συνέντευξη τύπου οι συντελεστές της. Η Γιούλα Ζαχαροπούλου, πρόεδρος του ΤΕΘ τόνισε:

«Τη Παρασκευή έχουμε την πρεμιέρα της νέας μας παραγωγής. Από την πλευρά του ΔΣ το μόνο που έχω να πω είναι ότι η συνεργασία μας με τον Πάνο Ηλιόπουλο  ως σκηνοθέτη συνεχίζεται και φέτος. είναι η τέταρτη φορά που συνεργαζόμαστε και αυτό φυσικά είναι το αποτέλεσμα των προηγούμενων παραγωγών που έχουμε κάνει μαζί του. Η ικανοποίηση από το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα αλλά όχι μόνο , είναι ότι ακουμπάει και ακούει αυτά που το ΤΕΘ έβαλε ως βάση πριν 29 χρόνια δηλαδή τη καλλιέργεια των συμμετεχόντων, τη καλλιέργεια του Τριφυλιακού κοινού. Από τη στιγμή που στο πρόσωπο του αυτά τα έχουμε βρει συνεχίσουμε με τον ίδιο σκηνοθέτη. Θα ήθελα να είστε παρούσες και παρόντες στη νέα μας παραγωγή ώστε να μας δώσετε δύναμη να συνεχίσουμε αυτό που με το τόσο αγάπη πλαισιώνουμε και  διεκπεραιώνουμε τόσα χρόνια». 

Ο σκηνοθέτης Πάνος Ηλιόπουλος από την πλευρά του τόνισε: «Η παράσταση μας είναι TOC² , βασισμένη στο TOC TOC του Laurent Baffie, πρόκειται για μια κοινωνική κωμωδία. Η βασική της θεματική είναι η αλληλεπίδραση με τους άλλους ανθρώπους μέσω της αγάπης. Αυτό στο οποίο έχουμε εστιάσει είναι ποια είναι εκείνα τα συστατικά που συνιστούν μια ομάδα, τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να ενώνονται και να φτιάχνουν ομάδες και πως αυτή η λειτουργία εμπεριέχει όλους τους τύπους ανθρώπων και όλο αυτό αποτυπώνεται με ένα τρόπο αρκετά κωμικό επί σκηνής στο συγκεκριμένο έργο. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί είναι η 4η παραγωγή συν τα φεστιβάλ που έχουμε κάνει με τα παιδιά οπότε είναι σαν να είμαστε πια σε μια εντελώς οικογενειακή κατάσταση. Είμαι πολύ περήφανος με την ομάδα και το συμβούλιο , μπορώ να πω ότι έχω βρει πρόσφορο έδαφος να κάνω ότι μου κατέβει και αυτό είναι ευχής έργον για οποιοδήποτε σκηνοθέτη. Εδώ πέρα το ΤΕΘ ξέρει να είναι γενναιόδωρο  ως προς τι παραγωγές  θέλει να ανεβάζει και να αφήνει την ίδια στιγμή ελεύθερο το έδαφος να κάνει ο κάθε καλλιτέχνης αυτό που έχει σκεφτεί».

Από τους ηθοποιούς της φετινής παράστασης, δίνοντας και ένα στίγμα από τους ρόλους τους, ο Γιάννης Καραμπάτσος σημείωσε: «Είμαι ένας από τους συντελεστές του έργου , ένας μισάνθρωπός που προκαλεί αηδία στο κόσμο, είμαι ο αφηγητής του έργου. Ξεκινάει το έργο με εμένα , οι άνθρωποι με μισούν τους μισώ και εγώ αλλά δεν μπορώ χωρίς αυτούς. Έχω παίξει πάλι στο παρελθόν στο ΤΕΘ και είμαι πανευτυχής που παίζω και φέτος».

Η Αθανασία Λυμπέρη ανέφερε: «Είναι η πρώτη φορά που παίζω στο ΤΕΘ σε θεατρική παραγωγή. Κάνω μια γραμματέα φιριδή φιριδώ και ότι καταλάβατε».

Ο Χρήστος Χήναρης τόνισε: «Έχω συνεργαστεί και στο παρελθόν με το ΤΕΘ το αγαπάω και το πονάω πάρα πολύ. Εμφανίζομαι μετά από χρόνια ξανά , γιατί είναι δύσκολο να βρούμε ελεύθερο χρόνο που χρειάζεται και τις προϋποθέσεις που χρειάζονται. Συμμετάσχω για δύο λόγους , για τον Πάνο που μας εμπνέει και για το ΤΕΘ που τόσα χρόνια είναι κάτι που το χτίζουμε όλοι μαζί και προσπαθούμε να έχει ένα σημαντικό παρόν στη Τριφυλία και γενικότερα. Όσον αφορά το ρόλο κάνω τον Φρανσουά είμαι ένας από αυτούς που έχουν μια ψύχωση μια ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή».

Η Ελένη Πετροπούλου επισήμανε: «Συνεργάζομαι και συμμετέχω στις παραστάσεις και τα φεστιβάλ του ΤΕΘ πάρα πολλά χρόνια. Στη φετινή παράσταση κάνω το ρόλο της Μπλανς μιας γυναίκας που έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τα μικρόβια. Είμαι πολύ τυχερή που πήρα μέρος και φέτος σε αυτή τη παράσταση. Με τον Πάνο Ηλιόπουλο συνεργάζομαι τα τελευταία χρόνια στις παραστάσεις του ΤΕΘ , είναι ένας άνθρωπος που έχει απίστευτο μεράκι, το πνεύμα η φαντασία και η δουλειά του είναι απίστευτη. Έχω καταπληκτικούς φίλους συνεργάτες στη παράσταση , έχει γίνει μια υπέροχη δουλειά και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό. Σας περιμένουμε να το ζήσουμε αυτό όλοι μαζί». 

Συντελεστές της παράστασης είναι : Διασκευή – Σκηνοθεσία: Πάνος Ηλιόπουλος. Σκηνικά: Βενετσάνος Μπαλόπουλος. Κοστούμια: Αγγελική Σάμπαλη. Φωτισμοί – Μουσική επιμέλεια: Πάνος Ηλιόπουλος. Απόδοση κειμένου: Ιωάννα Μερκουριάδου. Σύμβουλος ψυχολόγος παράστασης: Ελένη Γιαννούλη. Κατασκευή σκηνικού: Νίκος Κατσίβελας, Ανδρέας Σταύρου. Επιμέλεια χτενισμάτων -μακιγιάζ: Αγγελική Σάμπαλη. Εκτέλεση χτενισμάτων: Penka Georgieva. Εκτέλεση μέρους του μακιγιάζ: Δάφνη Κριαράκη. Φωτιστικές και ηχητικές εγκαταστάσεις: Χρήστος Κουτσαϊμάνης – ksound. Χειρισμός φωτισμού - ήχου: Γιάννης Γιάνναρος. Σχεδιασμός αφίσας: Ανδρέας Καρασπήλιος. Φωτογραφίες αφίσας και προγράμματος: Κάλλι Κολόζη. Γραφιστική επιμέλεια έντυπου υλικού – εκτυπώσεις: Αντώνης Μπίτσικας / Ankopress. Μουσική λίστα: Γιάννης Ηλιόπουλος, Ιζαμπέλα Ποντίκη

Παίζουν: Θοδωρής Γαβρίλης, Γιάννης Καραμπάτσος, Αθανασία - Αναστασία Λυμπέρη, Νάνσυ Μαγγανά, Ειρήνη Παπαχριστοφίλου, Ελένη Πετροπούλου, Γιώτα Τεριζάκη, Ράινα Τσούτσια, Χρήστος Χήναρης.

Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν στα Φιλιατρά  στις 20, 21 και 22 Απριλίου. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στους Γαργαλιάνους στις 27 και 28 Απριλίου στην «Αποθήκη 186», στην Κυπαρισσία στις 9 και 10 Μαΐου στην αίθουσα «Αλέκος Παπαδόπουλος» και την Καλαμάτα στις 18 και 19 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο.

Κρατήσεις θέσεων πραγματοποιούνται στο 6986113558.

 

Κ.Μπ.