Σάββατο, 18 Μαϊος 2024 08:49

Φεστιβάλ ρομποτικής σήμερα στην Καλαμάτα

Φεστιβάλ ρομποτικής σήμερα στην Καλαμάτα

 

Με τη συμμετοχή 60 ομάδων με περισσότερους από 640 άμεσα συμμετέχοντες μαθητές και νέους από διάφορες πόλεις της Ελλάδας πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο, στις 5.30 το απόγευμα, το 3ο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων του Δήμου Καλαμάτας, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Οι ομάδες που συμμετέχουν είναι από Καλαμάτα, Αθήνα, Πάτρα, Καρδίτσα, Σέρρες, Αγρίνιο, Ξυλόκαστρο, Λουτράκι, αλλά και από το ελληνικό σχολείο που εδρεύει στο Μαϊάμι των ΗΠΑ.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο,ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του από την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ Ρομποτικής, που κάθε χρόνο διευρύνεται και όπως σημείωσε, φιλοδοξία είναι να μακροημερεύσει και οι ιδέες που παρουσιάζουν τα παιδιά, να βρουν εφαρμογή σε τεχνολογικά επιτεύγματα του μέλλοντος, διευκολύνοντας την καθημερινότητά μας και δίνοντας λύσεις σε ανάγκες και προβλήματα. “Η Καλαμάτα δείχνει τον δρόμο, ένα δρόμο που επενδύει στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, τα ευφυή συστήματα. Έναν δρόμο που με χαρά και ικανοποίηση βλέπουμε δεκάδες εκατοντάδες νέους μας, μαθητές, φοιτητές, να ακολουθούν και να διακρίνονται”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βασιλόπουλος απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο να συμμετέχει, ώστε να δει από κοντά τις τεχνολογικές δημιουργίες των παιδιών και παρατήρησε: “Είμαι βέβαιος ότι και φέτος θα θαυμάσουμε από κοντά εφαρμογές, ιδέες και προτάσεις των παιδιών που θα μας εκπλήξουν και γιατί όχι, σύντομα αρκετές από αυτές να πάρουν τοΝ δρόμο της εφαρμογής στην καθημερινότητά μας! Συγχαρητήρια στην οργανωτική επιτροπή, σε όλους τους συμμετέχοντες, στους εθελοντές και σε όλους τους υποστηρικτές του Φεστιβάλ”.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής, ο Φώτης Ασημακόπουλος διευκρίνισε ότι φέτος συμμετέχουν και εταιρείες που έχουν έμπρακτα υλοποιήσει πρότζεκτ, όπως ο ρομποτικός σκύλος ανίχνευσης αερίων, αλλά και το σύστημα έξυπνης γεωργίας με την αυτόνομη άρδευση βασισμένη σε μετεωρολογικά δεδομένα, που θα παρουσιαστούν στο φεστιβάλ. Παιδιά και νέοι όλων των ηλικιών, από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Πανεπιστήμιο συμμετέχουν στο φετινό φεστιβάλ και αδημονούν να παρουσιάσουν στο κοινό τις δημιουργίες τους.

Να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ Ρομποτικής, που εξελίσσεται σε έναν ακόμα σημαντικό θεσμό για την περιοχή μας, είναι το μοναδικό στη χώρα που διοργανώνεται από ΟΤΑ, καθώς τα υπόλοιπα διοργανώνονται από ιδιωτικούς φορείς. Ο δήμος έχει ήδη πραγματοποιήσει με επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια δύο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων. Μάλιστα για το 1ο Φεστιβάλ ο δήμος διακρίθηκε λαμβάνοντας το χρυσό βραβείο στα Best City Awards 2023 στην κατηγορία “Κουλτούρα και Βιώσιμη Ανάπτυξη”.