Τρίτη, 04 Ιουνίου 2024 07:51

Διεθνές συνέδριο για τη “Δυναμική των Πληροφοριακών Συστημάτων”

Διεθνές συνέδριο για τη “Δυναμική των Πληροφοριακών Συστημάτων”

 

Διεθνές συνέδριο με θέμα “Δυναμική των Πληροφοριακών Συστημάτων” πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στην Καλαμάτα, στο συνεδριακό κέντρο του “Ελίτ”, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών καθηγητών, επιστημόνων και ερευνητών από 20 περίπου χώρες του κόσμου.

Οργανωτής του συνεδρίου είναι ο Μανιάτης στην καταγωγή - καθηγητής πληροφορικής στον Καναδά Ηλίας Κοτσιρέας και “ψυχή του” ο σπουδαίος Ελληνας επιστήμονας Παναγιώτης (Πάνος) Μ. Παρδαλός, μαθηματικός, με διδακτορικό στην Επιστήμη των Υπολογιστών και την Πληροφορική από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και από το 2005 διακεκριμένος καθηγητής στο Τμήμα Βιομηχανικής και Συστημικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Σε δηλώσεις του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης και στην “Ε” ο κ. Παρδαλός σημείωσε ότι “η Ελλάδα έχει πολύ καλά μυαλά, αλλά οι πιο πολλοί φεύγουν από την Ελλάδα, γιατί οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για να κάνεις επιστήμη και η αμοιβή. Η Πολιτεία δεν κάνει τίποτα, μόνο κουβέντες, για να έρθουν πίσω.

Ειδικότερα, ο καθηγητής Ηλ. Κοτσιρέας δήλωσε ότι “το διεθνές συνέδριο που πέρυσι έγινε στην Πράγα, είμαστε ευτυχείς που το φέραμε φέτος στην Καλαμάτα. Περιλαμβάνει εργασίες από επιστήμονες από περίπου 20 χώρες, Βιετνάμ, Σαουδική Αραβία, Ιαπωνία, Καναδά, Νότια Αφρική, Τουρκία κλπ. Υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές σε πρακτικά θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή και οποιαδήποτε φαινόμενα μπορούν να μοντελοποιηθούν με δίκτυα. Η ‘ψυχή’ του συνεδρίου είναι ο κ. Πάνος, από τους διακεκριμένους Ελληνες επιστήμονες στο εξωτερικό εδώ και αρκετές δεκαετίες. Εχει επιστημονικό έργο που δύσκολα μπορεί να περιγραφεί και είναι τιμή μου να συνεργαζόμαστε στη διοργάνωση του συνεδρίου”.

Παρατήρησε πως “δίνουμε έμφαση στη συμμετοχή νέων ερευνητών και ερευνητριών για να μπορέσουν να ξεκινήσουν την καριέρα τους, γιατί το να πραγματοποιήσεις μια ανακοίνωση σε διεθνές συνέδριο και να γίνει και η απαραίτητη δημοσίευση μετά το συνέδριο, είναι κάτι που συμβάλει καθοριστικά στην καριέρα των νέων ερευνητών”.

Για την προβολή της Καλαμάτας με το συνέδριο, ο κ. Κοτσιρέας επεσήμανε ότι  “προβάλουμε την Καλαμάτα ως τουριστικό προορισμό και αξιοποιούμε την πολιτιστική κληρονομιά. Την Τετάρτη πραγματοποιούμε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο  στην Αρχαία Μεσσήνη, που είναι μοναδικός. Ο κ. Θέμελης που δεν είναι πλέον μαζί μας, έχει κάνει αυτή την τεράστια δουλειά εκεί. Δεν το περιμένουν, δεν το έχουν καταλάβει αυτό που θα δουν, θα το καταλάβουν εκεί”.

 

“ΕΧΕΙ ΓΕΜΙΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ”

Ο κ. Παρδαλός ενημέρωσε αρχικά ότι ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη σε θέματα ιατρικής, ενέργειας, τεχνολογίας σε όλους τους τομείς, πως έχει κάνει δουλειά σε θέματα επιληψίας, πάρκινσον κλπ.

Ανέφερε πως “οι πιο καλές οικονομίες του κόσμου βασίζονται σε τεχνολογικές πληροφορίες, στις νέες τεχνολογίες. Σε αυτά τα συνέδρια λίγοι Ελληνες συμμετέχουν”.

Ωστόσο, σημείωσε ότι “έχει γεμίσει ο κόσμος από Ελληνες επιστήμονες. Η Ελλάδα διώχνει τα παιδιά της, λένε θα τα φέρουμε πάλι πίσω, αλλά δεν κάνουν κάτι γι’ αυτό. Να κάνουμε κάτι για τα νέα παιδιά, να έρθουν πίσω στην Ελλάδα” και πρόσθεσε: “Εχει και στην Ελλάδα πολύ καλούς επιστήμονες. Είχα και Ελληνες φοιτητές που είναι τώρα εδώ καθηγητές. Η Ελλάδα έχει πολύ καλά μυαλά, αλλά οι πιο πολλοί φεύγουν από την Ελλάδα, γιατί οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για να κάνεις επιστήμη, η αμοιβή. κάτι πρέπει να γίνει για να έρθουν πίσω. Η Πολιτεία δεν κάνει τίποτα, μόνο κουβέντες. Εγώ τους τα λέω στα ίσα”.

“Πρέπει να δοθούν κίνητρα”, παρενέβη ο κ. Κατσιρέας και ο κ. Παρδαλός εξήγησε: “Δεν σε βοηθάει το σύστημα εδώ, σε απογοητεύει. Τα παιδιά έχουν φιλοδοξίες, είναι ξύπνιοι, αλλά το σύστημα δεν τους βοηθάει. Είναι 10.000 Ελληνες καθηγητές πανεπιστημίων, είναι παντού, στη Σουηδία, στη Νέα Ζηλανδία και στην Κίνα”.

Τέλος, για την Καλαμάτα παρατήρησε “θαυμάσια πόλη, με καλό κόσμο, θαυμάσια φύση, θαυμάσιο φαγητό”.

Γ.Σ.