Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2024 08:22

Καλαμάτα: Εσπερίδα τιμής και μνήμης για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Καλαμάτα: Εσπερίδα τιμής και μνήμης για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Εσπερίδα για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο έλαβε χώρα το Σάββατο 29/6 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Σε κλίμα συγκίνησης, προβλήθηκαν βίντεο από την εισβολή που έχει επιμεληθεί το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου – ΡΙΚ. Ακόμη, ακούστηκαν μνήμες δώδεκα Μεσσήνιων που πολέμησαν στην Κύπρο το 1974.

Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Μεσσηνίας  Ν.Π.Δ.Δ., το τμήμα HJ-07 “Παπαφλέσσας” ΑΗΕΡΑ Μεσσηνίας και ο Δήμος Καλαμάτας, τιμήθηκαν οι Μεσσήνιοι αγωνισθέντες κατά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Στο πλαίσιο των χαιρετισμών, o Πρόεδρος της AHEPA Μεσσηνίας Ιωάννης Αδαμόπουλος σημείωσε πως σκοπός της εκδήλωσης ήταν οι παρευρισκόμενοι να φύγουν σοφότεροι μετά το πέρας της, σχετικά με το τί έγινε εκείνες τις μέρες. Ο ίδιος, επισήμανε πως έγινε για πρώτη φορά στην Καλαμάτα εκδήλωση τιμής για τους Μεσσήνιους που αγωνίστηκαν για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΑΝ Μεσσηνίας και πρώην ύπατος κυβερνήτης της AHEPA Ελλάδας, Κύπρου και Ευρώπης Ιωάννης Μητρόπουλος μίλησε για το πως “γεννήθηκε” η ιδέα αυτής της εκδήλωσης πριν ένα χρόνο, με τη συμβολή του τότε Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Κύπρου, Στρατηγού Δημόκριτου Ζερβάκη, ο οποίος έδωσε το παρών στην εκδήλωση. «Υπάρχουν στιγμές, υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν ψυχές οι οποίες παραμένουν στα μεγάλα ιδανικά του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας αταλάντευτες» υπογράμμισε.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος έκανε λόγο για μια ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης και τιμής προς όλους αυτούς που αγωνίστηκαν στην πρώτη γραμμή. «Είναι υποχρέωση μας να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη τους και να τη μεταδώσουμε από γενιά σε γενιά» δήλωσε, τονίζοντας πως το σύνθημα “Δεν ξεχνώ” ήταν και παραμένει επίκαιρο. Ομιλητές της βραδιάς ήταν ο Κώστας Γρίβας, καθηγητής Γεωπολιτικής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και ο Στρατηγός Δημόκριτος Ζερβάκης.

Επίσης, συμμετείχε το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, με τη Θεοδώρα Μπουκουβάλα στο τραγούδι και το κανονάκι και τη Γεωργία Ψαραδέλλη στο τραγούδι, το πολίτικο λαούτο και το λυράκι.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απονομή διακρίσεων και πλακετών.

Οι αγωνιστές που τιμήθηκαν είναι οι ακόλουθοι: Παναγιώτης Καραχάλιος (Υπολ/γος), Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος (Ανθ/γος), Γεώργιος Θεοδωρακόπουλος (Ανθ/γος), Ιωάννης Μερκούρης (Ανθ/γος), Βασίλειος Πετρόπουλος (Σημ/ρος), Αλέξανδρος Φούτσης (Αρχ/μνιας), Ανδρέας Ανατολίτης (Λοχίας), Νικόλαος Αργυρόπουλος (Λοχίας), Χρήστος Γεωργουλέας (Λοχίας), Δημήτριος Γιάνναρος (Λοχίας), Νικόλαος Κάβδας (Λοχίας), Γεώργιος Μαυραέας (Λοχίας), Ιωάννης Μιχάλακας (Λοχίας), Χρήστος Μάραντος (Δ/νεας), Δημήτριος Αβδίκος (Στ/της), Παναγιώτης Αφαλής (Στ/της), Σωτήριος Γαλάνης (Στ/της), Διονύσιος Γιαννόπουλος (Στ/της), Γεώργιος Δίπλαρης (Στ/της), Βασίλειος Καραγιάννης (Στ/της), Ιωάννης Καρκατζούλης (Στ/της), Χρήστος Κούμπλας (Στ/της), Κωνσταντίνος Κουκής (Στ/της), Αριστομένης Κολλάτος (Στ/της), Αθανάσιος Μητσέας (Στ/της), Μιχάλης Μοντάλδος (Στ/της), Γεώργιος Μπατσικούρας (Στ/της), Κωνσταντίνος Μπρούμας (Στ/της), Ανδρέας Οικονομόπουλος (Στ/της), Αργύρης Παναγιωτακόπουλος (Στ/της), Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος (Στ/της), Σωτήριος Τσιαμάντας (Στ/της), Κωνσταντίνος Φιλανδριανός (Στ/της).

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, οι αντιδήμαρχοι Πιπίνα Κουμάντου, Γιώργος Φάβας, Αναστάσιος Σκοπετέας και Γιώργος Λαζαρίδης, η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής Μαρία Οικονομάκου καθώς και εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας και του στρατού. Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν ο Γιάννης Δρίτσας και η Νέλλη Κουβελάκη. 

Τ.Αν.