Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2024 18:42

Ξεχωριστή μουσική βραδιά με καντάδες στην Ανω Πόλη Κυπαρισσίας

Ξεχωριστή μουσική βραδιά με καντάδες στην Ανω Πόλη Κυπαρισσίας

 

Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά διοργανώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας, η οποία πλημμύρισε από τραγούδια και μουσικές κανταδόρων.

«Οι κανταδόροι» της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Κυπαρισσίας υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Κωνσταντίνου Κτενά, χάρισαν μια όμορφη βραδιά, ζωντανεύοντας και ένα από τα χαρακτηριστικά γεγονότα που συναντούσε κανείς τα πιο παλιά χρόνια στην Άνω Πόλη.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας με την υποστήριξη του Δήμου Τριφυλίας.

Ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής Αριστοτέλης Γκιουλής, αντλώντας στοιχεία και από το βιβλίο των

Πάνου Γιαννόπουλου, Βασίλη Ματσινόπουλου και Γιάννη Γιαννακόπουλου, τόνισε: «Η Πάνω Πόλη της Κυπαρισσίας και οι παλιοί Πανωπολίτες». Ένα από τα χαρακτηριστικά γεγονότα τα οποία λάμβαναν χώρα στην Πάνω Πόλη της Κυπαρισσίας, ήταν οι καντάδες που έδιναν με το ρομαντισμό τους μια ανεπανάληπτη νότα άλλοτε στη ζωή των κατοίκων. Πέραν των πανηγυριών ή άλλων εκδηλώσεων, οι καντάδες αποτελούσαν ένα διαφορετικό είδος διασκέδασης του καιρού τους.

Μέσα από τις μελωδίες μιας διαφορετικής εποχής καλλίφωνοι κανταδόροι, εξέφραζαν με ανεξάντλητο μεράκι πηγαία συναισθήματα που απηχούσαν αγάπες, καημούς και ανεκπλήρωτους πόθους, προσφέροντας με τη φωνή τους μια αισθητική απόλαυση.

Τα βράδια πολλές φορές οι τραγουδοποιοί εκείνου του καιρού τραβούσαν για το στέκι τους, είτε στο μπαλκονάκι του κάστρου είτε στο Ηρώο ή ακόμα και στου «Πούρκου» το γεφυράκι. Η καντάδα τραβούσε μέχρι αργά, κάποιες φορές και μετά το μεσονύκτιο. Ορισμένοι από τους κανταδόρους μπορεί να συνόδευαν τη φωνή τους και με κάποιο μουσικό όργανο.

Οι καντάδες αποτελούν ένα δώρο των Επτανήσων στην πατρίδα μας που «ήρθε» όταν πραγματοποιήθηκε και η ένωση των Νησιών αυτών με την υπόλοιπη Ελλάδα και λάμβαναν χώρα τα βράδια καθώς αντηχούσαν οι μελωδίες στα στενά σοκάκια, διατηρώντας πάντα μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές των ανθρώπων.   

Στην Κυπαρισσία η χτεσινή εκδήλωση του χορωδιακού συνόλου της φιλαρμονικής της πόλης (υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Κ. Κτενά) με την πραγματοποίηση της κανταδόρικης βραδιάς, μπορεί να λειτουργήσει και συγκινησιακά. Αποτελεί έναν φόρο τιμής και στους παραδοσιακούς κανταδόρους της πόλης που για πολλά χρόνια στο παρελθόν αναστάτωναν μελωδικά τις τρυφερές καρδιές των κοριτσιών της εποχής τους.

Ας αναφέρουμε όσα ονόματα μπορέσαμε να βρούμε με τους κανταδόρους  της προπολεμικής αλλά και της μεταπολεμικής εποχής: Γ. Κανελλόπουλος (Χελιώτης), Ν. Καρατζάς, Κ. Αριδάς, Μ. Βασιλόπουλος, Θ. Βέτσος, Γ. Βλαχούλης, Αντώνης, Διονύσης, Πέτρος Γεώργας, Π. Γιαννόπουλος, Γ. Δρούλιας, Κώστας Καλούλης, Τζίμης Καναβός, Γεράσιμος Παυλόπουλος, Θ. Μπαγουρδής, Σ. Κόκκιζας, Π. Χούντρας, Σ. Χριστακόπουλος, Ν. Τσοπελόπουλος, Π. Τσολάκος, Θ. Σαλιγκαριάς, Πέτρος και Χρήστος Στρίγκας, Γ. Μπρούστης, Θ. Νικολόπουλος, Ν. Νικολόπουλος. Δ. Νικολακόπουλος, Γ. Πολυχρονόπουλος, Δήμος και Αντώνης Μπαρτζαλιώτης, Τ. Μπινίκσος, Γ. Μητρόπουλος, Πάνος, Γιάννης και Χαρίλης Μαραγκαίοι, Π. Παντελής, Κ. Παρασκευόπουλος, Μ. Πατρίκιος, Β. Πιερακέας, Ι. Παυλόπουλος, Π. Σπυρόπουλος, Γεώργιος και Δήμος Χριστόπουλος, Θ. Τζούρος, Ν. Κανελλόπουλος, Α. Σπάλας».

Κ.Μπ.