Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2024 22:18

Ξεκίνησαν απόψε οι «Κυπαρισσιακές ηλιαχτίδες»

Ξεκίνησαν απόψε οι «Κυπαρισσιακές ηλιαχτίδες»

Το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για το Δήμο Τριφυλίας το Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης με το διακριτό τίτλο «Κυπαρισσιακές ηλιαχτίδες», CIOFF® KYPARISSIA SUNSHINE INTERNATIONAL FOLKLORE FESTIVAL, ξεκίνησε απόψε και θα ολοκληρωθεί στις 28 Αυγούστου.

Ένα φεστιβάλ που διοργανώνεται από το Δήμο Τριφυλίας και τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας (Μ.Ε.Σ.Κ.).

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν μέσα από το δίκτυο του CIOFF® ομάδες από την Βοσνία - Ερζεγοβίνη, την Ιταλία (Σαρδηνία), την Κολομβία, την Κροατία και την Ταιλάνδη. Από τους συλλόγους του Δήμου Τριφυλίας συμμετέχουν ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατρών, "Ο Πυρσός», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων "Πολίτες σε Δράση " και ο Σύλλογος "Φιλοπρόοδων" Φιλιατρών.

Κατά την αποψινή έναρξη υο κοινό καλωσόρισε από το ΜΕΣΚ η Κατερίνα Δρούλια παρουσιάζοντας και τις προφεστιβαλιακες δράσεις. Χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος του ΜΕΣΚ Σόνια Τουρκολιά και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμητρα Ανδρινοπούλου.

Παραστάσεις θα δοθούν το Σάββατο 24 του μηνός στις 8.30 στη κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας, τη Κυριακή 25 του μηνός στις 9 ώρα το βράδυ στη κεντρική πλατεία Φιλιατρών , τη Δευτέρα 26 του μηνός στις 9 το βράδυ στη κεντρική πλατεία Κοπανακίου και τη Τρίτη 27 του μηνός στις 9.30 στη κεντρική πλατεία Γαργαλιάνων.

Η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις είναι ελεύθερη.

Όπως τονίζεται από τους διοργανωτές «Το Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης με το διακριτό τίτλο «Κυπαρισσιακές ηλιαχτίδες» πραγματοποιείται από το 2014 με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Οργανώσεων Λαϊκών Φεστιβάλ και Λαϊκών Τεχνών με τα αρχικά CIOFF® .

Το CIOFF®, Διεθνής Πολιτισμική, μη Κυβερνητική Οργάνωση, (ΜΚΟ), επίσημος εταίρος της UNESCO, ιδρύθηκε το 1970 στο στη Γαλλία με σκοπό του τη διασφάλιση, προώθηση και διάχυση του παραδοσιακού πολιτισμού και της λαογραφίας, μέσα από δράσεις που στοχεύουν στην εφαρμογή της σύμβασης και των σκοπών της UNESCO, για την χωρίς βία συνδιαλλαγή ανθρώπων και λαών και τη μεταβίβαση στις νεότερες γενιές άυλων πολιτιστικών εκφράσεων και πρακτικών. Μέλη του είναι τα εθνικά τμήματα των χωρών μελών που ξεπερνούν τις 130.

Τον Οκτώβριο του 2017, στο παγκόσμιο συνέδριο του CIOFF® στην Ινδονησία, οι «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες» πιστοποιήθηκαν ως Διεθνές Φεστιβάλ CIOFF® και περιλαμβάνονται πλέον στον κύκλο των αντίστοιχων φεστιβάλ του CIOFF®, που διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Σκοπός της διοργάνωσης είναι η προαγωγή υψηλών αξιών, όπως η συναδέλφωση των λαών, η ενδυνάμωση δεσμών φιλίας, ειρήνης και συνεργασίας, η εξάλειψη των διακρίσεων και του φανατισμού, αλλά και η συνεργασία των λαών για την επίλυση κοινών προβλημάτων με κοινές δράσεις, όπως η διάδοση των παραδόσεων, ηθών και εθίμων κάθε χώρας.

Επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 21 χρόνων από την υιοθέτηση της Σύμβασης για την διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, από την UNESCO, (2003-2023), και ύστερα από την προτροπή του CIOFF®,σε όλες τις διοργανώσεις των Φεστιβάλ, πριν και κατά τη διάρκειά τους, γίνονται αναφορές αλλά και αναπτύσσονται δράσεις ή εκδηλώσεις σχετικές με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Επιπλέον, από τον Διεθνή CIOFF® και την Επιτροπή Πολιτισμού , (Cultural Commission,) βρίσκεται ανάπτυξη διεθνώς η δράση με τίτλο « Ζωντανές Παραδόσεις του Γάμου» ("LIVING WEDDING TRADITIONS"), η οποία αφορά τις ζωντανές στις μέρες μας λαϊκές παραδόσεις του γάμου, δράση που θα ακολουθηθεί και στο δικό μας φεστιβάλ.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση αναφέρεται ότι έχει υποβληθεί φάκελος στο ΥΠΠΟ από το Ελληνικό Εθνικό τμήμα του CIOFF®, και έχει περάσει στη Β΄ Φάση, ώστε να εγγραφούν τα Φεστιβάλ CIOFF® στο ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ως Καλή Πρακτική Διαφύλαξης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και μεταλαμπάδευσής της στις νέες γενιές. Η υποβολή αυτή στηρίχτηκε τόσο από τον Δήμο Τριφυλίας, όσο από τον ΜΕΣΚ, αλλά και από όλους τους διοργανωτές Συλλόγους και τις τοπικές τους Αρχές σε όλη την Ελλάδα.

23 με 28 Αυγούστου η καρδιά της παράδοσης θα χτυπάει στην Τριφυλία, η οποία γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος διαχέοντας το τουριστικό και πολιτιστικό κεφάλαιο του τόπου και της χώρας μας σε 130 και πλέον χώρες!».

Κ.Μπ.