Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2024 13:06

Ναυτική Εβδομάδα Καλαμάτας: Eπιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε θαλάσσιο περιβάλλον τη 2η μέρα (βίντεο+φωτογραφίες)

Ναυτική Εβδομάδα Καλαμάτας: Eπιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε θαλάσσιο περιβάλλον τη 2η μέρα (βίντεο+φωτογραφίες)

Με επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε θαλάσσιο περιβάλλον συνεχίστηκε χθες η Ναυτική Εβδομάδα Καλαμάτας.

Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος το Σχολείο Θαλάσσιας Επιβίωσης (Σ.Ε.Θ.Ε) της Πολεμικής Αεροπορίας, με ελικόπτερο το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, με σκάφος η Εθελοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ο.Α.Κ.), αυτοδύτες σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Περιφερικό Τμήμα Καλαμάτας), το ΕΚΑΒ και η Σχολή Εκπαίδευσης AQUARESCUE.

Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία μέσα από τον άψογο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων, με τον κόσμο να παρακολουθεί όλη την εξέλιξη της επιχείρησης. Το σενάριο περιελάμβανε εντοπισμό σκάφους με άτομο τραυματισμένο στη θάλασσα και περισυλλογή του. Για την αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού σήμανε “συναγερμός” στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας και  απογειώθηκε από το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της 120 ΠΕΑ ελικόπτερο Agusta Bell 905 για τον εντοπισμό και διάσωση  ατόμου που φερόταν ως τραυματισμένο, εκτός σκάφους σε συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Παράλληλα είχε στηθεί στην προκυμαία Σταθμός Πρώτων Βοηθείων από τον Ερυθρό Σταυρό. Επίσης το σενάριο προέβλεπε εντοπισμό ακυβέρνητου σκάφους που είχε νωρίτερα εκπέμψει σήμα κινδύνου, με σκάφος του Λιμενικού Σώματος να το εντοπίζει, να το προσεγγίζει και να περισυλλέγει τους 4 ναυαγούς, οι οποίοι στη συνέχεια με σκάφος της ΟΑΚ μεταφέρθηκαν στο Λιμάνι Καλαμάτας, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τις εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού. Ωστόσο, υπήρχαν και δύο επείγοντα περιστατικά- σύμφωνα με το σενάριο αφορούσαν άτομο με ανακοπή καρδιάς και  άτομο ακρωτηριασμένο-που παρελήφθησαν από τους διασώστες του ΕΚΑΒ και διακομίσθηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Τέλος το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε εντοπισμό νεκρού στη θάλασσα και ανάσυρση και διακομιδή της σορού στο Λιμάνι Καλαμάτας.

Ακολούθησε παρουσίαση –ομιλία από τον Περιφερειακό Διευθυντή της PADI στην Ελλάδα, Κωνσταντίνο Τριανταφύλλου με θέμα «Μορφές κατάδυσης και ασφάλεια», παρουσίαση – ομιλία από τον δάσκαλο και Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας, Κωνσταντίνο Σαραβελάκη με θέμα «Αόρατες αναπηρίες και θάλασσα» και παρουσίαση – ομιλία από την Βασιλική Νικητοπούλου, φιλόλογο, καθηγήτρια στο τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Καΐρου και την Σταυρούλα Καλδή, καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα «Η Ελλάδα και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας που την περιβάλλει…».

ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

4 μ.μ.-5.30 μ.μ. Ιστιοδρομίες – αγώνες επίδειξης από τους Ναυταθλητικούς συλλόγους της πόλης, το Ναυτικό Όμιλο Καλαμάτας «ο Ποσειδών» και το Ναυτικό Αθλητικό Σύλλογο Καλαμάτας «ο Αίολος». 9 μ.μ. Συναυλία με τους «THE BLUES ESCAPE».