Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2024 09:10

Εκδηλώσεις για την επέτειο της Μεσσηνιακής Επανάστασης στο Ανω Ψάρι

Εκδηλώσεις για την επέτειο της Μεσσηνιακής Επανάστασης στο Ανω Ψάρι

Επετειακές εκδηλώσεις για την 190η επέτειο της Μεσσηνιακής Επανάστασης πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί  στο Άνω Ψάρι από το Δήμο Οιχαλίας.

Τιμώντας τους πρωταγωνιστές, Γιαννάκη Γκρίτζαλη και Μητροπέτροβα, της πρώτης μεγάλης κοινωνικής επανάστασης, το 1834, μετά την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τους Τούρκους. Μια επανάσταση, που το φιτίλι της άναψε στο Άνω Ψάρι και επεκτάθηκε σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας ακόμη και στην Αρκαδία, μέχρι που καταπνίγηκε από τους Βαυαρούς με αποτέλεσμα την καταδίκη και εκτέλεση των πρωταγωνιστών της.

Χθες το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου τελέστηκε  Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση από το Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο για τους πρωταγωνιστές της Μεσσηνιακής Επανάστασης του 1834 Γιαννάκη Γκρίτζαλη και Μητροπέτροβα. Στη συνέχεια στην οικία του Γιαννάκη Γκρίτζαλη έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Ταγματάρχη Χρήστο Κορομηλά εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεω , τον αντιπεριφερειάρχη Αναστάσιο Αδαμόπουλο, τη Δήμαρχο Οιχαλίας Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ψαρίου Γρηγόρη Δημητρόπουλο, τον Σμήναρχο ε.α. Ιωάννη Σαμπαζιώτη εκ μέρους της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, τον Σμήναρχο ε.α. Αριστοτέλη Γκρίτζαλη απόγονο της οικογένειας,  το Βασίλη Νικολόπουλο εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ορεινής Μεσσηνίας «Ο Επικούρειος Απόλλων», τη Μαρία Λιακάκη γραμματέα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Συνδέσμων Τριφυλίας, το Διονύσιο Αθανασόπουλο  πρόεδρο του Προοδευτικού Συλλόγου Ψαραίων Τριφυλίας, το Γεώργιο Κατσιώλη εκ μέρους του Εξωραϊστικού Συλλόγου Άνω Μέλπειας «Ο Μητροπέτροβας».

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Οιχαλίας.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στον αύλειο χώρο του ναού, όπου στο χαιρετισμό της η Δήμαρχος Οιχαλίας κ. Γεωργακοπούλου τόνισε ότι συνεχίζουμε να τιμάμε τη μνήμη αυτών που θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Είμαστε εδώ, είπε, να τιμήσουμε την επέτειο της Μεσσηνιακής Επανάστασης την πρώτη μεγάλη κοινωνική επανάσταση με οικονομικά και κοινωνικά κίνητρα και πολιτικές προεκτάσεις.

Ομιλητής ήταν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ηλίας Μπιτσάνης που μεταξύ άλλων σημείωσε: «Τιμούμε σήμερα τα 190 χρόνια από τη «Μεσσηνιακή Επανάσταση». Τιμούμε τον κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα της, τους ήρωες του 1821 που πρωτοστάτησαν, τον τόπο που ξεκίνησε. Οι εξεγερμένοι αντιστέκονται στην βαριά φορολογία  των Βαυαρών, τον αυταρχισμό και την εξόντωση των αγωνιστών και απαιτούν συνταγματική ρύθμιση για τη λειτουργία του κράτους».

Ενώ αναφερόμενος στο έναυσμα της επανάστασης σημείωσε: «Το ποτήρι της οργής ξεχειλίζει μετά τη δίκη και καταδίκη των Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα. Η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια μετατρέπεται σε οργανωμένη ένοπλη επανάσταση με κοινωνικούς και πολιτικούς στόχους. Και αυτή ξεκινάει από εδώ: Στις 29 Ιουλίου 500 Σουλιμοχωρίτες – Ντρέδες με επικεφαλής το Γιαννάκη Γκρίτζαλη μπαίνουν στην Κυπαρισσία που ήταν και η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας (η οποία περιλάμβανε και την Ολυμπία), συλλαμβάνουν τους εκπροσώπους των αρχών και τους οδηγούν στο Ανω Ψάρι. Η «φωτιά» της επανάστασης εξαπλώνεται γρήγορα στη Μεσσηνία και τμήμα της Αρκαδίας».

Ωστόσο ισχυρός στρατός βαυαρών και μισθοφόρων κατάφερε να την καταπνίξει λίγο καιρό αργότερα και «Στις 15 Σεπτεμβρίου το στρατοδικείο στην Κυπαρισσία καταδικάζει σε θάνατο με συνοπτικές διαδικασίες το Γιαννάκη Γκρίτζαλη ο οποίος και εκτελείται δύο ώρες μετά την απόφαση για να μην προλάβει την κίνηση διαδικασίας χάριτος. Στις 8 Οκτωβρίου το στρατοδικείο στην Πύλο καταδικάζει σε θάνατο το Μητροπέτροβα και τον Τζαμαλή. Ο δεύτερος εκτελείται με συνοπτικές διαδικασίες και στο Μητροπέτροβα απονέμεται χάρη «ως υπέργηρου αγωνισθέντος υπέρ της πατρίδος». Οι υπόλοιποι ηγέτες των εξεγερμένων καταδικάζονται σε 15τή φυλάκιση και αργότερα αμνηστεύονται».

Επισήμανε ακόμη ότι «η Μεσσηνιακή Επανάσταση κατασυκοφαντήθηκε από τις ημέρες που εκδηλώθηκε και αντιμετώπισε την εχθρότητα της εξουσίας. Όπως επίσης την καταδίκασε και η  Ιερά Σύνοδος. Οι κρατούντες την χαρακτήρισαν υποτιμητικά ως «βλαχοεπανάσταση» και από διάφορες πλευρές αναπτύχθηκαν διαφορετικά σενάρια για τους «υποκινητές». Η τέτοια αντιμετώπιση έχει να κάνει με τους διακηρυγμένους στόχους της επανάστασης και τα μηνύματα που εκπέμπουν». ….»Μηνύματα ενοχλητικά κοινωνικά και πολιτικά για την εκάστοτε εξουσία».

Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Δωρίου και παραδοσιακοί χοροί από τον Σύλλογο Γυναικών Δωρίου-Χορευτικό Τμήμα «Οι Δωριείς».

 

Κ.Μπ.

 

ΟΜΙΛΙΑ ΗΛΙΑ ΜΠΙΤΣΑΝΗ

 

«Τιμούμε σήμερα τα 190 χρόνια από τη «Μεσσηνιακή Επανάσταση». Τιμούμε τον κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα της, τους ήρωες του 1821 που πρωτοστάτησαν, τον τόπο που ξεκίνησε. Είναι η πρώτη εξέγερση επαναστατικού χαρακτήρα, ο οποίος αποτυπώνεται στη σχετική διακήρυξη της «Πατριωτικής Επιτροπής» που συγκροτήθηκε αμέσως για να αντικαταστήσει τις επίσημες αρχές. Ηταν μαζί επαναστατική επιτροπή αλλά ταυτοχρόνως και «τοπική κυβέρνηση» που αναλάμβανε την διαχείριση της καθημερινότητας στην περιοχή της εξέγερσης όπως μαρτυρούν τα έργα της στις ημέρες που κράτησε η επανάσταση.

 

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Ως ελάχιστο φόρο τιμής, μνήμης αλλά και ως διαχρονική παρακαταθήκη αξιών που εδράζονται στις βιωμένες αξίες της επανάστασης του 1821, ας θυμηθούμε το περιεχόμενο της μιας από τις δύο που εκδόθηκαν τότε:

«Ο λαός της επαρχίας Τριφυλίας, αγανακτισμένος και απελπισμένος από τας καταχρήσεις των Διοικητικών και Δικαστικών Αρχών, μη δυνάμενος πλέον να υποφέρει τα υπερβολικά βάρη και τον παράνομον τρόπον εισπράξεως του περί αποδεκατώσεως φόρου, παραδειγματιζόμενος από την παράνομον και αυθαίρετον σύλληψιν και φυλάκισιν των συμποατριωτών ημών και φοβούμενοι καθ’ εκάστην περί της ασφαλείας, της προσωπικής τους ελευθερίας, με αγανάκτησιν δε μαθόντες τον επηρεασμόν και την παράνομον επέμβασιν της εξουσίας εις το εν Ναυπλίω δικαστήριον, υπό του οποίου άνθρωποι προσφιλέστατοι εις την πατρίδα δια υποθετικά και ανύπαρκτα εγκλήματα, κατεδικάσθησαν εις την εσχάτην τιμωρίαν, απεφασίσαμεν να ανακτήσωμεν τα πολιτικά μας δίκαια δια της δυνάμεως, του μόνου τελευταίου μέσου προς δικαίωσιν του καταπιεζομένου λαού. Επί τούτου λαβόντες τα όπλα εις τας χείρας, συνελάβομεν τας διοικητικάς και λοιπάς αρχάς τας εν τη πόλει Κυπαρισσίας, συνεννοημένοι κατά τούτο και με τας πλησιεστέρας επαρχίας, επί σκοπώ του να ζητήσωμεν επιμόνως την ανόρθωσιν των δικαίων ημών […]

[…] Αλλά εις τούτο χρωστούν οι διαληφθέντες πληρεξούσιοι να έχωσι πάντοτε υπ’ όψιν των την αγάπην και αφοσίωσιν τους λαού εις το πρόσωπο του Σεβαστού και πολυπόθητου αυτών Βασιλέως Οθωνός και την έφεσιν και προθυμίαν αυτών εις το να ίδωσι οριστικώς και μονίμως καταβεβλημένα τα θεμέλια της Συνταγματικής Μοναρχίας».

 

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι εξεγερμένοι αντιστέκονται στην βαριά φορολογία  των Βαυαρών, τον αυταρχισμό και την εξόντωση των αγωνιστών και απαιτούν συνταγματική ρύθμιση για τη λειτουργία του κράτους. Ανήλικος ο Οθωνας και τη διοίκηση της χώρας με απόφαση των ξένων δυνάμεων που επέβαλαν το καθεστώς μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια, αναλαμβάνει η τριμελής Αντιβασιλεία. Η οποία επιχειρεί να οργανώσει το δικό της καθεστώς, επιβάλλοντας βαριά φορολογία, καταργώντας δημοκρατικούς θεσμούς όπως το αυτοδιοίκητο που αντικαταστάθηκε από τους διορισμένους δημάρχους. Αφοπλίζοντας τα σώματα χιλιάδων αγωνιστών για να αντικατασταθούν από Βαυαρούς αξιωματικούς και μισθοφόρους στους οποίους έπρεπε να υποταχθούν οι αγωνιστές. Μεταφέροντας βαυαρικά εκκλησιαστικά πρότυπα κλείνουν εκατοντάδες μοναστήρια με λιγότερους από 6 μοναχούς και δημεύοντας την περιουσία τους.

Και όλα αυτά καθώς αντιμετωπίζει ως πολιτικούς εχθρούς τις μάζες των αγωνιστών του 1821 που εμφορούνται από το πνεύμα της επανάστασης και ζητούσαν «γη και ελευθερία». Σύμφωνα με μελετητές της περιόδου «αφήκαμεν τον εθνικόν ημών στρατόν και εδανείσθημεν τον τακτικόν της Ευρώπης». Η πρώτη εξέγερση εναντίον του αφοπλισμού εκδηλώνεται στη Μάνη την άνοιξη του 1834 με αφορμή την επιχείρηση αφοπλισμού των πύργων, κρατά μήνες και γίνονται φονικές μάχες.

 

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Το ποτήρι της οργής ξεχειλίζει μετά τη δίκη και καταδίκη των Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα. Η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια μετατρέπεται σε οργανωμένη ένοπλη επανάσταση με κοινωνικούς και πολιτικούς στόχους. Και αυτή ξεκινάει από εδώ: Στις 29 Ιουλίου 500 Σουλιμοχωρίτες – Ντρέδες με επικεφαλής το Γιαννάκη Γκρίτζαλη μπαίνουν στην Κυπαρισσία που ήταν και η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας (η οποία περιλάμβανε και την Ολυμπία), συλλαμβάνουν τους εκπροσώπους των αρχών και τους οδηγούν στο Ανω Ψάρι. Η «φωτιά» της επανάστασης εξαπλώνεται γρήγορα στη Μεσσηνία και τμήμα της Αρκαδίας. Στη Γαράντζα ο 89χρονος «Νέστορας» του απελευθερωτικού αγώνα Μητροπέτροβας, πεθερός του Γιαννάκη Γκρίτζαλη, με 98 πατριώτες και τα παιδόγγονά του κινείται προς την Ανδρούσα και την καταλαμβάνει. Ταυτόχρονα στου Ασλάναγα ο Αναστάσιος Τζαμαλής κάνει επίθεση και διώχνει από το χωριό τους Βαυαρούς στρατιώτες οι οποίοι επανέρχονται και τον πολιορκούν. Η πολιορκία λύνεται με τη συνδρομή της δύναμης του Μητροπέτροβα και οι δυό μαζί προχωρούν και καταλαμβάνουν το Νησί. Την ίδια ημέρα ξεσηκώνονται στο Δερμπούνι (Λύκαιο) της Αρκαδίας και κινούνται προς τη Μεγαλόπολη, ενώ την επομένη παίρνουν τα όπλα τα ξαδέρφια του φυλακισμένου στρατηγού Πλαπούτα, Κόλλιας και Μήτρος που μαζί με τον ανηψιό του Κολοκοτρώνη Νικήτα Ζερμπίνη, κινούνται προς τη Ζαχά και του Σκληρού. Στις 4 Αυγούστου ο Γιαννάκης Γκρίτζαλης καταλαμβάνει αμαχητί τη Μεγαλόπολη και συνεχίζοντας καταλαμβάνει τη Στεμνίτσα και το Ζυγοβίστι όπου συναντιέται με τους άλλους εξεγερμένους. Αποτυγχάνουν  να καταλάβουν τη Δημητσάνα και προχωρούν καταλαμβάνοντας Λαγκάδια, Βυτίνα και Χρυσοβίτσι. Και ενώ ο Γκρίτζαλης είναι έτοιμος να κινηθεί προς την Τρίπολη, φθάνει μια παραπλανητική πληροφορία ότι ισχυρά Βαυαρικά στρατεύματα βρίσκονται ήδη εκεί. Οι επαναστατημένοι κινούνται προς Καρύταινα για ανασύνταξη και Σούλου γίνεται  η τελική μάχη. Τους προλαβαίνουν 4.000 Βαυαροί ενισχυμένοι με 3.000 μισθοφόρους, ισχυρή δύναμη ιππικού και τηλεβόλα επιτίθενται και νικούν τους εξεγερμένους, φθάνουν στο Ψάρι, απελευθερώνουν τους εκπροσώπους των αρχών, συλλαμβάνουν τον Γκρίτζαλη και μπαίνουν σε Κυπαρισσία και Ανδρίτσαινα. Δύναμη 12.000 στρατιωτών με Βαυαρούς, Ρουμελιώτες ατάκτους και Μανιάτες φθάνουν στου Ασλάναγα που βρίσκονται οι Μητροπέτροβας και Τζαμαλής, τους οποίους και συντρίβουν, τους συλλαμβάνουν και μαζί με άλλους τους κλείνουν στις φυλακές της Πύλου.

 

ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ

Στις 15 Σεπτεμβρίου το στρατοδικείο στην Κυπαρισσία καταδικάζει σε θάνατο με συνοπτικές διαδικασίες το Γιαννάκη Γκρίτζαλη ο οποίος και εκτελείται δύο ώρες μετά την απόφαση για να μην προλάβει την κίνηση διαδικασίας χάριτος. Στις 8 Οκτωβρίου το στρατοδικείο στην Πύλο καταδικάζει σε θάνατο το Μητροπέτροβα και τον Τζαμαλή. Ο δεύτερος εκτελείται με συνοπτικές διαδικασίες και στο Μητροπέτροβα απονέμεται χάρη «ως υπέργηρου αγωνισθέντος υπέρ της πατρίδος». Οι υπόλοιποι ηγέτες των εξεγερμένων καταδικάζονται σε 15τή φυλάκιση και αργότερα αμνηστεύονται.

 

Η ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΜΕΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Η Μεσσηνιακή Επανάσταση κατασυκοφαντήθηκε από τις ημέρες που εκδηλώθηκε και αντιμετώπισε την εχθρότητα της εξουσίας. Η εφημερίδα «Αθηνά» έγραφε στις 4 Αυγούστου: «Δεν ημπορούμεν να αποσιψπήσωμεν τον όλεθρον εις τον οποίον σπρώχνουν το έθνος οι απονενοημένοι ούτοι άνθρωποι, δεν ημπορούμεν να μη τους διακηρύξωμεν ως τους μεγαλητέρους εχθρούς, προδότας και ολετήρας του έθνους και να μη μεταδώσωμεν τα ονόματά των και εις την κατάραν των επερχομένων γεννεών». Στις 11 Αυγούστου η Ιερά Σύνοδος με ανακοίνωση την οποία συνυπογράφει ο Ιωσήφ Ανδρούσης, δηλώνει ότι «μ’ άκρον της ψυχής λύπην ήκουσεν η Σύνοδος ότι εχθροί της ευταξίας και ησυχίας και επομένως της ευδαιμονίας του έθνους, επεχείρησαν και αύθις να ταράξωσι τα πράγματα και να σας καταστήσωσι έρμαιον των ιδιοτελών αυτών σκοπών». Και αφού υπερασπίζεται την πολιτική των Βαυαρών σε ζητήματα της εκκλησίας καταλήγει με την αποστολική παρώτρυνση να… πληρώνους φόρους: «Ταύτα φρονούντες και παραινούντες αλλήλους εν πεποιθήσει, αποκρούετε τας βεβήλους των μισοκάλων κενοφωνίας απονέμοντες ως καλοί χριστιανοί “τω τον φόρον, τον φόρον, τω το τέλος το τέλος, τω την τιμήν την τιμήν”, κατά τον θείον Απόστολον, ίνα και η του θεού χάρις και το άπειρον έλεος, συν τη παρ’ ημών ευχήν και ευλογία είη μετά πάντων ημών».

Οι κρατούντες την χαρακτήρισαν υποτιμητικά ως «βλαχοεπανάσταση» και από διάφορες πλευρές αναπτύχθηκαν διαφορετικά σενάρια για τους «υποκινητές». Η τέτοια αντιμετώπιση έχει να κάνει με τους διακηρυγμένους στόχους της επανάστασης και τα μηνύματα που εκπέμπουν. Προπομπός της 3ης Σεπτέμβρη 1843 το αίτημα «να ίδωσι οριστικώς και μονίμως καταβεβλημένα τα θεμέλια της Συνταγματικής Μοναρχίας». Προπομπός της αστικοδημοκρατικής εξέγερσης του Γιωργάκη Περρωτή την άνοιξη του 1848 στην Καλαμάτα η επιδίωξη «απεφασίσαμεν να ανακτήσωμεν τα πολιτικά μας δίκαια». Προπομπός στην αντιφορολογική εξέγερση στο Νησί και άλλες περιοχές το 1840. Μηνύματα ενοχλητικά κοινωνικά και πολιτικά για την εκάστοτε εξουσία.

 

ΛΑΪΚΗ ΩΔΗ ΣΤΟ ΓΚΡΙΤΖΑΛΗ

Τιμούμε σήμερα την «Μεσσηνιακή Επανάσταση του 1834» γιατί οι απόγονοι και οι συμπατριώτες των αγωνιστών κράτησαν άσβεστη τη μνήμη της και παίρνουν σημαντικές πρωτοβουλίες  για να κάνουν γνωστή ευρύτερα τη συμβολή των Ντρέδων στο απελευθερωτικό κίνημα και την μεσσηνιακή επανάσταση.

Και η λαϊκή μούσα όπως την αποθησαύρισε ο Γιάννης Μπίρης, κρατά στην αιωνιότητα τη μνήμη της επανάστασης, του Γιαννάκη Γκρίτζαλη και της περήφανης στάσης του όταν για να διασωθεί, τον παρότρυναν να ρίξει τα βάρη της εξέγερσης στον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα όπως επεδίωκε η κυβέρνηση Κωλλέτη για να τους εξοντώσει:

«…Πολλά ντουφέκια πέφτουνε και σιγαλά βροντάνε.

Μήνα σε γάµο πέφτουνε, µήνα σε πανηγύρι;

Μαϊδέ σε γάµο πέφτουνε, µαϊδέ σε πανηγύρι.

Μόν’ το Γιαννάκη επιάσανε αυτοί οι Βαυαρέζοι.

Χίλιοι τον πάν από µπροστά και δυό χιλιάδες πίσω.

Κι οι πρόκριτοι του λέγανε κι οι Βαυαροί του λένε:

«Μαρτύρα τον Κολιόπουλο και τον Κολοκοτρώνη».

«Παιδιά πως µε περάσατε να ψευτοµαρτυρήσω;

Μονάχος µου το σήκωσα µε την παληοκαπότα»

Γιαννάκη τ’ είσαι κίτρινος και τ’ είσαι µαραµένος;

Παιδιά σαν µε ρωτήσατε να σας το µολογήσω.

Απόψε είδα στον ύπνο µου, είδα και στ’ όνειρό µου,

Είδα και σκόρπισε ο ταϊφάς και µώφυγε τ’ ασκέρι

και πως µε πιάνουν ζωντανό αυτοίν’ οι Βαυαρέζοι.

Δεν πας, Γιάννη στο Σουλιµά, δεν πας κατά τη Χώρα;

Γιάννη θα σε σκοτώσουνε οι παληοβαυαρέζοι…»

Αθάνατοι οι αγωνιστές, αθάνατη η Μεσσηναική Επανάσταση, αθάνατα τα μηνύματα που στέλνει…