Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2024 16:56

Αντιρατσιστικό – Αντιφασιστικό Φεστιβάλ στην Καλαμάτα στο Πάρκο Λιμενικού

Αντιρατσιστικό – Αντιφασιστικό Φεστιβάλ στην Καλαμάτα στο Πάρκο Λιμενικού

 

Το 13ο Αντιρατσιστικό - Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας με σύνθημα “Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη”, πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Σεπτεμβρίου, στο Πάρκο Λιμενικού της πόλης.

Χθες μέλη της Αντιφασιστικής Κίνησης, σε συνέντευξη Τύπου, κάλεσαν τον κόσμο της Καλαμάτας να παραστεί στο φεστιβάλ και να στηρίξει τις δράσεις της κίνησης.

Ο Δονάτος Νίκου είπε ότι για “13η χρονιά η Αντιιφαστική Κίνηση είναι «παρών» στα δρώμενα της πόλης, είναι «παρών» στο να σηκώσει ανάστημα σε κάθε εκδήλωση του φασισμού και του ρατσισμού στην τοπική μας κοινωνία”. Και σημείωσε ότι “αυτό το κάνει με παρεμβάσεις, εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις και με το Αντιφασιστικό Στέκι που λειτουργεί τα τελευταία 4 χρόνια, το οποίο γεμίζει συχνά με κόσμο της πόλης που στηρίζει πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις, που οργανώνει μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες και πρόσφυγες”.

Συνεχίζοντας, ο Δ. Νίκου κατήγγειλε επίθεση την περασμένη νύχτα “από κάποιο θρασύδειλο ον που έσπασε τα τζάμια του στεκιού”, τονίζοντας ότι “δεν μας τρομάζει, μας κάνει πιο δυνατούς, μας συσπειρώνει περισσότερο και φέρνει περισσότερο κόσμο στις τάξεις μας”.

Η Χρυσάνθη Καούνη ανέφερε ότι “φέτος το Φεστιβάλ έχει πλούσια θεματολογία. Μας απασχόλησε πολύ στις συνελεύσεις μας το ζήτημα της ειρήνης, που θεωρούμε ότι διαπλέκεται με το ζήτημα της δικαιοσύνης”.

Παρατήρησε πως “θεωρούμε σημαντικό να αναδείξουμε τον πόλεμο στην Παλαιστίνη, τη γενοκτονία του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, τους πολέμους που συμβαίνουν περιφερειακά” και πρόσθεσε: “Μας προβληματίζει ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής από υπέρτατη κονταίνει, από τα Τέμπη μέχρι την Πύλο, την Παλαιστίνη μέχρι την Υεμένη. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες, που αποτυπώνονται στους κανόνες του δικαίου και στον τρόπο που λειτουργεί η Δικαιοσύνη, ξηλώνονται σιγά - σιγά,  επανέρχεται το δόγμα νόμος και τάξη Μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες κερδίζουμε, όπως έγινε για την Πύλο και με την υπόθεση του Κώστα Μανιαδάκη”.

Ο Στάθης Γιακουμής ενημέρωσε για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που περιλαμβάνει:

- Αύριο Σάββατο:

Στις 5 το απόγευμα, συζήτηση για την κινηματική αλληλεγγύη στις υποθέσεις trafficking

Στις 7, εκδήλωση με θέμα “Παλαιστίνη, Ουκρανία, Υεμένη, Αφρική: Ποια είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας;”,  με ομιλητές την Ζακία Ακρα, διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων και τον Λεωνίδα Βατικιώτη, δημοσιογράφο - οικονομολόγο.

Στις 9 το βράδυ, “Η υπόσχεση της επανάστασης”, θεατρική αφήγηση για την Παλαιστίνη.

Θα ακολουθήσει συναυλία με τους The Lazytrains, Sadahzinia και Σπύρο Γραμμένο.

- Μεθαύριο Κυριακή:

Στις 5 το απόγευμα, συζήτηση για “το έγκλημα στην Πύλο: οργανώνοντας την αλληλεγγύη το επόμενο διάστημα”.

Στις 7, εκδήλωση με θέμα “Συγκάλυψη, αυθαιρεσία, κατάχρηση εξουσίας: Η δικαιοσύνη στον γύψο”. Ομιλητές: Ο Χρήστος Βλάχος, πατέρας του Βάιου που έχασε τη ζωή του στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Ο Γιάννης Μάγγος, πατέρας του Βασίλη, θύματος της αστυνομικής βίας. Και ο Θεόδωρος Συμεωνίδης, δικηγόρος.

Στις 9 το βράδυ, συναυλία με τα Antifona και τους Βασίλη Ράλλη και Μεθυσμένα Ξωτικά.

Ακόμα, έχουν προγραμματιστεί προβολές, στις 10 το βράδυ: Το Σάββατο από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, προβολή ντοκιμαντέρ “Documentary Shalom – Salaam – Peace” της Αλεξίας Τσούνη. Και την Κυριακή από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, ενότητα προβολών μικρού μήκους με θέμα “Νικώντας ηττημένοι”.

Στο Φεστιβάλ θα υπάρχουν θεματικές γωνίες: Εκθες φωτογραφίας του Μάριου Λώλου “Λευτεριά στην Παλαιστίνη”. Εκθεση βιβλίου με συμμετοχή: Ταπεινοί αχθοφόροι της γνώσης, Συγγραφείς του Φανταστικού Καλαμάτας. Και Παιδική γωνία.

Γ.Σ.