Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2024 22:49

Μαγευτική συναυλία Ξαρχάκου στα εγκαίνια του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας (φωτογραφίες)

Μαγευτική συναυλία Ξαρχάκου στα εγκαίνια του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας (φωτογραφίες)

 

Με μια υπέροχη συναυλία με τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη και μαέστρο Σταύρο Ξαρχάκο που τιμήθηκε, εγκαινιάστηκε αποψε, σε κλίμα συγκίνησης, αποθέωσης και ικανοποίησης το κατάμεστο Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας, δίπλα στον Νέδοντα. Ενας νέος σημαντικός χώρος πολιτισμού για την πόλη, τη Μεσσηνία και ευρύτερα.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος δήλωσε ότι “με χαρά και περηφάνια εγκαινιάζουμε το Ανοιχτό Θέατρο, ένα πολιτιστικό στολίδι, ένα νέο χώρο πολιτισμού, που αποτελεί κομβικό έργο για τον πολιτισμό και την κοινωνική ζωή της νότιας Πελοποννήσου”.

Ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν και συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου κι επεσήμανε ότι “αποτελεί την αρχή για όσα σχεδιάζουμε στην περιοχή με την ανάδειξη του περιβαλλοντικού πάρκου του Νέδοντα”. Ανέφερε πως με τη συμβολή του  παριστάμενου υφυπουργού Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη δρομολογούνται οι μελέτες για τη μεταφορά των δημοτικών συνεργείων από τον Νέδοντα και ευχήθηκε το Ανοιχτό Θέατρο να αποτελέσει χώρο δημιουργίας, έμπνευσης και πολιτισμού.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός έκανε λόγο για υπέροχο χώρο δημιουργίας, πολιτισμού και τέχνης. Και μίλησε για εκπληκτικό έργο, εκπληκτικό θέατρο που μπορεί να βρει μιμητές και σε άλλους δήμους.

Ο υφυπουργός Βασίλης Σπανάκης δήλωσε συγκινημένος και χαρούμενος και μίλησε για “έργο που θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές”. Εκανε λόγο για μέρος των έργων που προγραμματίζει η κυβέρνηση για τη Μεσσηνία και ευχήθηκε “να δούμε τον χώρο να επεκτείνεται και το όνειρο των Καλαματιανών να γίνεται πραγματικότητα”.

Μετά την κοπή της κορδέλας των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής της τιμητικής διάκρισης από τον δήμο στον Σταύρο Ξαρχάκο.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αναστάσιος Ηλιόπουλος διάβασε κι επέδωσε στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου για την απονομή της διάκρισης.

Ο δήμαρχος επέδωσε στον Στ. Ξαρχάκο το μετάλλιο τιμής και ευποιίας του δήμου. Και μίλησε για έναν σπουδαίο Ελληνα, “έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες που συνέβαλε σε μια άλλη παγκοσμιοποίηση της ελληνικής μουσικής και η μουσική του αποτελεί φάρο για τον πολιτισμό μας και πηγή έμπνευσης”.

Φανερά συγκινημένος ο Στ. Ξαρχάκος, κάνοντας διακοπές στην ομιλία του από τη συγκίνηση, σημείωσε “η συγκίνηση περισσεύει. Είναι μεγάλη τιμή για μένα. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Η Καλαμάτα με τον τόσο πλούσιο πολιτισμό απέκτησε το θέατρο που έπρεπε”.

Ευχήθηκε το θέατρο να γίνει πόλος έλξης και προέτρεψε σε αυτό να γίνονται και ψυχαγωγικές παραστάσεις, επισημαίνοντας πως “χρωστάμε στους Καλαματιανούς τέτοιες παραστάσεις”.

Κλείνοντας, με φανερή συγκίνηση και μέσα σε αποθέωση, σημείωσε ότι “αισθάνομαι περήφανος για την καταγωγή μου, από κει που ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821”.

Η βραδιά συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με μια υπέροχη συναυλία, με 2.000 και πλέον να “παρασέρνονται” από πολλά γνωστά τραγούδια και μαγευτική μουσική και να αποθεώνουν τον Στ. Ξαρχάκο και τους μουσικούς της ορχήστρας του.

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς και Αλέξης Χαρίτσης, καθώς και πολλοί αυτοδιοικητικοί.

Γ.Σ.