Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024 08:15

Ξεκινά από σήμερα ο εορτασμός της 197ης επετείου της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου

Ξεκινά από σήμερα ο εορτασμός της 197ης επετείου της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου

Τριήμερες θα είναι οι εκδηλώσεις του φετινού εορτασμού για την 197η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου στην Πύλο και θα κορυφωθούν την Κυριακή 20 Οκτωβρίου.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν σήμερα Παρασκευή, στις 8 το βράδυ, με συναυλία παραδοσιακής μουσικής “Τριάντα καράβια αρμένιζαν” με το συγκρότημα του Γιάννη Πουλόπουλου και παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τον Σύλλογο Κυριών Πύλου, στην πλατεία Τριών Ναυάρχων.

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι, στον ναό Αγίου Αθανασίου Γιάλοβας, θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση υπέρ θανόντων από θέρμες κατά την περίοδο 1828-1832. Το πρόγραμμα προβλέπει επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφανιών κι εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας. Επίσης, στις 12.45 της ίδιας ημέρας θα γίνει η άφιξη της ασημένιας ληκύθου με την ταριχευμένη καρδιά του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη και του Σταυρού του πλοίου του, στο λιμάνι της Πύλου και η μεταφορά της στην Οικία Τσικλητήρα για λαϊκό προσκύνημα. Το βράδυ στις 8, η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού θα δώσει συναυλία στην πλατεία Τριών Ναυάρχων.

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 9.30 το πρωί, με την έπαρση των σημαιών στην πλατεία Τριών Ναυάρχων. Στις 10.30 θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.

Στις 11 στο μνημείο των Τριών Ναυάρχων, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, θα κατατεθούν στεφάνια και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Αικατερίνη Διαμαντοπούλου - Κουτσουμπού, θεολόγος - φιλόλογος, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Στις 11.30 έχει προγραμματιστεί η παρέλαση της Δημοτικής Φιλαρμονικής Πύλου - Νέστορος, των σχολείων και πολιτιστικών συλλόγων, στην παραλιακή ζώνη της Πύλου.

Στις 12 το μεσημέρι, με πλωτά μέσα οι επίσημοι θα μεταβούν στα νησιά Χελωνήσι, Σφακτηρία και Φανάρι, όπου σε καθένα από αυτά θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα κατατεθούν στεφάνια, στα μνημεία των πεσόντων.

Οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 197 χρόνων από την ιστορική Ναυμαχία θα κορυφωθούν στις 8 το βράδυ, με την φαντασμαγορική αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου στην παραλιακή ζώνη της Πύλου.

Τις εκδηλώσεις οργανώνουν ο Δήμος Πύλου - Νέστορος και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.