Δευτέρα, 07 Απριλίου 2014 08:29

Αναστασία Μουτσάτσου: "Η μουσική παράδοση καθόρισε τη ζωή μου"

Αναστασία Μουτσάτσου: "Η μουσική παράδοση καθόρισε τη ζωή μου"

«Η ελληνική μουσική παράδοση καθόρισε ουσιαστικά τη ζωή μου» μας λέει η καταγόμενη από τη Λακωνία Αναστασία Μουτσάτσου, που την Παρασκευή 11 Απριλίου, θα βρεθεί στην Καλαμάτα, για μια εμφάνιση στο “Yachting” στην μαρίνα.

- Βρίσκεστε ήδη τρεις δεκαετίες επαγγελματικά στο χώρο του τραγουδιού. Πώς αποτιμάτε αυτήν την διαδρομή;

«Δεν ξέρω πώς ακριβώς να απαντήσω σ’ αυτήν την ερώτηση γιατί στην πραγματικότητα είναι σαν να μιλάω για το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μου. Μπορώ όμως να πω ότι είμαι "χορτασμένη"! Μέσα σ’ αυτήν τη δουλειά βίωσα όλη την γκάμα των συναισθημάτων, έγινα πιστεύω καλύτερος άνθρωπος και πήρα και έδωσα πολλή χαρά και αγάπη, χωρίς να μετρώ τις δυσκολίες, γνώρισα πολλούς καλούς και σημαντικούς ανθρώπους – τους κακούς δεν θέλω να τους θυμάμαι παρά μόνο ως παράδειγμα προς αποφυγήν. Ελπίζω αυτό να συνεχίσει όσο έχω μέσα μου απόθεμα».

- Τι σας οδήγησε στο να ασχοληθείτε επαγγελματικά με τη μουσική;

«Η αγάπη μου προς αυτήν φυσικά και οι φίλοι μου που αγαπούσαν τη φωνή μου».

- Σας επηρέασε η ελληνική μουσική παράδοση, με δεδομένο ότι κατάγεστε από την επαρχία; Την γειτονική Λακωνία.

«Δεν με επηρέασε απλά, με σμίλεψε και καθόρισε ουσιαστικά τη ζωή και τις επιλογές μου γύρω από τη μουσική».

- Εχετε συνεργαστεί με πολλούς σπουδαίους συναδέλφους σας και έχετε ερμηνεύσει διάφορα είδη τραγουδιού. Ποιο είναι εκείνο που αγαπάτε πιο πολύ;

«Το "Τζιβαέρι"! Εχω πάντα στ’ αυτιά μου τη φωνή της μάνας μου που μου το δίδαξε».

- Συνεχίζετε τις εμφανίσεις σας με έναν σπουδαίο συνθέτη, τον Νότη Μαυρουδή... ταξιδεύοντας με χάρτινο καράβι την Ελλάδα! Μιλήστε μας για τη συνεργασία αυτή.

«Αυτό που κάνουμε φέτος το χειμώνα με τον Νότη είναι κάτι που ούτε εμείς δεν φανταζόμασταν πόσο χαρούμενους θα μας έκανε. Η χαρά και ο ενθουσιασμός που βλέπουμε στα πρόσωπα των παιδιών, γιατί πρόκειται για παιδική παράσταση, είναι πηγή δύναμης για μας. Τα παιδιά φεύγουν από την παράσταση ευτυχισμένα κι εμείς δικαιωμένοι».

- Δισκογραφικά, έχουμε να περιμένουμε νέα δουλειά σας;

«Ισως αργότερα… Τι να κάνεις τώρα, δεν βλέπεις πώς είναι το τοπίο; Απογοητευτικό… ».

- Το καλοκαίρι πού θα κινηθείτε καλλιτεχνικά;

«Το καλοκαίρι θα παρουσιάσουμε την παιδική μας παράσταση όπου μας ζητηθεί, παράλληλα με μιαν άλλη που έχουμε ετοιμάσει με το Νότη Μαυρουδή και πρωτοπαρουσιάσαμε στον "Ιανό". Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στον Βαμβακάρη και τον Τσιτσάνη με κλασικές κιθάρες και τζουρά ή μπουζούκι».


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

H Αναστασία Μουτσάτσου γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Βελανίδια του Νομού Λακωνίας. Στο μικρό αυτό χωριό κοντά στην θάλασσα έμαθε τα παραδοσιακά τραγούδια ακούγοντάς τα από τη μητέρα της. Σε ηλικία 15 ετών εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στον Πειραιά. Τελειώνοντας το σχολείο φοίτησε στο Ωδείο του Κώστα Κλάβα παίρνοντας μαθήματα κιθάρας και φωνητικής.

Με το τραγούδι άρχισε να ασχολείται μέσα από γκρουπάκια που έφτιαχνε με τους φίλους της. Επαγγελματικά άρχισε να τραγουδά το 1982 δίπλα στην Γλυκερία. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τους "Λαθρεπιβάτες", Παντελή Θαλασσινό και Γιάννη Νικολάου, τον Βασίλη Καζούλη και την "Αθηναϊκή Κομπανία". To 1992 μπήκε στην δισκογραφία με τα "Κύματα - Κρύσταλλα" έναν δίσκο με παραδοσιακά αιγαιοπελαγίτικα τραγούδια. Αργότερα, συνεργάστηκε με τους Γιώργο Ανδρέου, Νίκο Πορτοκάλογλου και Μανώλη, Μιχάλη Κουμπιό, Διονύση Τσακνή. Το καλοκαίρι του 1994 συνεργάζεται με την Χάρις Αλεξίου σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το χειμώνα του 1995 εμφανίζεται με τον Γιώργο Νταλάρα στο "Παλλάς", αλλά και σε μια σειρά συναυλιών σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σε συναυλίες έχει συνεργαστεί και με τον Μανώλη Μητσιά. Ο επόμενος χειμώνας βρίσκει την Αναστασία Μουτσάτσου παρέα με τον Παντελή Θαλασσινό, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και την Αθηνά Μόραλη, στα "13 Φεγγάρια" σ' ένα πρόγραμμα που γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία και έδωσε μια άλλη διάσταση στη νυχτερινή διασκέδαση.

Ακολουθούν συνεργασίες με τον Νίκο Ξυδάκη, Χρήστο  Νικολόπουλο, Δήμητρα Γαλάνη, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Γιάννη Μαρκόπουλο.

Τον Φλεβάρη του 2000 κυκλοφορεί το cd "LIVE" στο οποίο πρώτη φορά η Αναστασία Μουτσάτσου συνεργάζεται με την Μαρίνα Σκιαδαρέση ερμηνεύοντας αγαπημένα τραγούδια από το χώρο της ελληνικής ροκ και έντεχνης σκηνής. Το 2009 ξεκινάει η συνεργασία της με τον Νότη Μαυρουδή που