Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014 08:45

Πρέπει να διατηρηθεί η ποιότητα του καρπουζιού

Γράφτηκε από τον
Πρέπει να διατηρηθεί η ποιότητα του καρπουζιού

Η ποιότητα του καρπουζιού με την οποία έχει κερδίσει τις αγορές της Ευρώπης είναι αυτό που πρέπει να διατηρηθεί, τονίστηκε στη φετινή "Γιορτή Καρπουζιού" που διοργανώθηκε στον Αγρίλη Φιλιατρών.

Η ποιότητα και η πρωιμότητα της περιοχής αποτελούν τα σημαντικά  πλεονεκτήματα που πλέον έχουν καθιερώσει το προϊόν, ενώ οι παραγωγοί έχουν κατακτήσει την ποιότητα χάρη στην τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει πάνω στην καλλιέργεια με την επιστημονική υποστήριξη που υπάρχει στην περιοχή τόσο από τις υπηρεσίες όσο και από τους ιδιώτες γεωπόνους. Από εκεί και πέρα παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για το πώς μπορούν οι νέες τεχνολογίες και ιδιαίτερα η γεωργία της ακριβείας να εφαρμοστούν στην καλλιέργεια με σημαντικά οφέλη, αλλά και πώς μπορούν να βελτιωθούν οι εξαγωγές και οι πωλήσεις καρπουζιού.

Η φετινή γιορτή περιελάμβανε ένα διήμερο εκδηλώσεων που ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής και ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, στον Αγρίλη, με άφθονο και πεντανόστιμο καρπούζι που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και να γευτούν οι επισκέπτες. Παράλληλα υπήρχαν περίπτερα από τοπικές επιχειρήσεις από τις οποίες οι περισσότερες δραστηριοποιούνται γύρω από τον αγροτικό τομέα, αλλά και δυναμικές επιχειρήσεις άλλων κλάδων. Επίσης την δική του παρουσία είχε ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών, ο "Αρχέλων", καθώς και η Δράση Πολιτών κατά των Χημικών της Συρίας. Αυτοί όμως που έκλεψαν τις εντυπώσεις και προκάλεσαν τον θαυμασμό όλων ήταν οι αρχιμάγειρες από το παράρτημα Μεσσηνίας της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος με τις δημιουργίες τους, σκαλίζοντας πάνω στο καρπούζι αλλά και με τα εδέσματά τους με βάση το καρπούζι.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής με το καλωσόρισμα της Παρασκευής Παντελάκη εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής όπως και του προέδρου Παναγιώτη Λεβεντογιάννη, οι οποίοι τόνισαν πως το καρπούζι είναι ένα προϊόν που το στηρίζουν οι παραγωγοί, από το οποίο υπάρχει μια ωφέλεια για την περιοχή που είναι κοινή για όλους.

Στους χαιρετισμούς τους ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Αργυράκης επισήμανε ότι η περιοχή έχει τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα και το καρπούζι έχει ταυτιστεί με την Τριφυλία, η επιτυχία του βασίζεται στην πρωιμότητα και την ποιότητα, η οποία εξασφαλίζεται και με τους συνεχείς ελέγχους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας. Τελειώνοντας σημείωσε ότι το καρπούζι συμβάλλει τα μέγιστα στην τοπική οικονομία αλλά και στην εθνική, όπως και ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει να στηρίζει τέτοιες εκδηλώσεις.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας χαιρέτισε την εκδήλωση -"με τύψεις" όπως είπε, καθώς δεν έκαναν στον ύψιστο βαθμό το καθήκον τους απέναντι στον αγροτικό κόσμο του δήμου, που στηρίζεται σε δύο άξονες, τον τουρισμό και τον αγροτικό, ο οποίος αξίζει μεγαλύτερης στήριξης από όλους.

Ο Γιώργος Μαύρος, αρχιμάγειρας, υπογράμμισε πως "πρέπει να καταλάβουμε την ουσία και την έννοια των τοπικών μας προϊόντων τα οποία είναι έτη φωτός μπροστά", επισήμανε την ανάγκη να έρθουν κοντά με τους παραγωγούς αλλά και οι παραγωγοί με αυτούς ώστε να αναδειχθούν τα τοπικά προϊόντα. Και κλείνοντας επισήμανε ότι οι ίδιοι θέλουν να βοηθούν όλες τις προσπάθειες που γίνονται για τα τοπικά προϊόντα.

Από αυτούς που έκαναν εισηγήσεις, ο δρ. Σπύρος Φουντάς επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε με θέμα την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην παραγωγή καρπουζιού. Ο κ. Φουντάς αναφέρθηκε στις εφαρμογές που βρίσκουν οι νέες τεχνολογίες στις καλλιέργειες και στάθηκε στην εφαρμογή πειραματικού προγράμματος για την γεωργία της ακριβείας που γίνεται σε καλλιέργεια καρπουζιού στην περιοχή της Τερψιθέας. Τόνισε πως όλα αυτά που γίνονται σε πειραματικό και ερευνητικό στάδιο στα εργαστήρια των πανεπιστημίων στην συνέχεια μπορούν να εφαρμοστούν στην διαδικασία της καλλιέργειας με σημαντικά οφέλη.

Ο Τάκης Ορφανός, εκδότης του περιοδικού «Φρουτονέα», μίλησε για την εξέλιξη των εξαγωγών του ελληνικού καρπουζιού και για το αν υπάρχουν περιθώρια για την βελτίωση των πωλήσεων. Αφού παρουσίασε ενδιαφέροντες πίνακες για το πώς κυμαίνονται οι εισαγωγές και εξαγωγές φρούτων στην χώρα μας, επισήμανε πως το καρπούζι βρίσκεται στη δεύτερη θέση των εξαγωγών με 183.000 τόνους που αντιστοιχεί στο 14,8% του συνόλου των εξαγωγών. Μιλώντας για το αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, σημείωσε πως υπάρχουν, εστιάζοντας ωστόσο στη διατήρηση της ποιότητας αλλά και σε μια σειρά ακόμη από δράσεις δίνοντας όμως μεγάλη έμφαση στην δημιουργία ομάδων παραγωγών ή συνεταιρισμών. Είπε μάλιστα ότι σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχουν μόλις 4 ενεργοί συνεταιρισμοί και καταλόγισε σημαντικές ευθύνες στην αιρετή  Περιφέρεια που δεν έχει αναπτύξει την συνεταιριστική ιδέα αλλά και στο γεγονός ότι χάνονται πολλά χρήματα από την μη αξιοποίηση επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Η πρώτη βραδιά ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «Σπονδές», ενώ η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στα παιδιά με παράσταση Καραγκιόζη από το θίασο σκιών "Αθανασίου", δραστηριότητες, ενώ έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από την ορχήστρα «Ταξίμι».

Κ.Μπ.

 

 


NEWSLETTER