Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2011 18:24

"Οι αμετανόητοι" του Κ. Βεργόπουλου παρουσιάζονται στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
"Οι αμετανόητοι" του Κ. Βεργόπουλου παρουσιάζονται στην Καλαμάτα

Το περιοδικό FLAS της Μεσσηνίας και ο Πολιτιστικός Αντίλογος διοργανώνουν την Τετάρτη 23/2 παρουσίαση του βιβλίου «Οι αμετανόητοι» του καθηγητή Κώστα Βεργόπουλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

http://www.livanis.gr/articles/images/Bergopoulos.jpgΟ Κώστας Βεργόπουλος γεννήθηκε το 1942 στην Αθήνα και κατάγεται από την Μεσσηνία. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στη Σορβόννη. Είναι διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών (Doctorat d' Etat) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Paris VIII.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, Υπαπαντής 25, στις 8 μ.μ.


"ΟΙ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ"

Στον απολογισμό μιας ζωής δεν υπάρχει συμπέρασμα, ούτε ηθικό δίδαγμα. Η ιστορία παραμένει παγερή, οι άνθρωποι ανελέητοι. Δεν υπάρχει εμπόριο, ανταλλαγή προτύπων, ούτε ηθικών διδαγμάτων. Μόνο πέρασμα στο χρόνο.
Ο Κώστας Βεργόπουλος αφηγείται προσωπικά βιώματα από την ιστορική και πνευματική πορεία μισού αιώνα, στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στη Βόρειο και Νότιο Αμερική. Ξεκινώντας από τα Εξάρχεια της δεκαετίας του 1950, επιστρέφει στους ίδιους τόπους το 2010. Παρουσιάζει τη «μυθική δεκαετία» του 1960, στην Αθήνα και στο Παρίσι, τα φοιτητικά και νεανικά κινήματα, τις κοινωνικές και πολιτιστικές εκκεντρικότητες στην καθημερινότητα και στις ιδέες. Ο ίδιος παραμένει «αμετανόητος» στην προσωπική «τρέλα» του, από την εφηβική ηλικία μέχρι σήμερα. Με τον τρόπο ζωής, την αθεράπευτη πεποίθηση ευθραυστότητος και ρευστότητος του κόσμου, την τελεσίδικη περιφρόνηση κάθε εξουσιασμού, τον απεριόριστο εγκωμιασμό της προσωπικής ελευθερίας, αδιαφορεί για ιστορικές νομοτέλειες και χιλιαστικές επαγγελίες.
Στην εποχή μας, η «τρέλα» χωρίς αντάλλαγμα δεν περιορίζεται, αλλά επεκτείνεται. Αυτό ανησυχεί τους χωροφύλακες της τάξης, αλλά αποτελεί ελπίδα για όσους τιμούν και δεν φοβούνται την ανθρώπινη ελευθερία. Το παρελθόν παραμένει απαράγραπτο, αλλά και το παρόν, προς τιμήν του, ατίθασο και δυσανεκτικό στα διδάγματα.


NEWSLETTER