Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014 08:45

“Μήδεια” του Μποστ από το "Συν Ενα - Μιχάλης Τούμπουρος"

Γράφτηκε από την
“Μήδεια” του Μποστ από το "Συν Ενα - Μιχάλης Τούμπουρος"

Στην τελική ευθεία για τη χειμερινή παραγωγή του με την ξεκαρδιστική κωμωδία του Μποστ "Μήδεια", έχει μπει το θεατρικό σχήμα "Συν Ενα - Μιχάλης Τούμπουρος". 

Η "Μήδεια" του Μποστ είναι εξωφρενικό έργο, κωμωδία καθαρόαιμη, σουρεαλιστική αλλά και βαθιά λαϊκή. Ο Μποστ με φόρμα που θυμίζει επιθεώρηση, με ήρωες καρικατούρες που μοιάζουν σαν να ξεπήδησαν από τα σκίτσα του και μιλώντας τον αγιασμένο δεκαπεντασύλλαβο της λαϊκής μας παράδοσης μπλεγμένο με Ελληνικούρες αρχαιοπρεπείς και τελείως ανορθόγραφες και ασύντακτες, καταφέρνει να περιγράψει τον ψυχισμό και την παραδοξότητα του Νεοέλληνα με τέτοια μαεστρία που ενώ η εικόνα που βλέπουμε πλησιάζει το γκροτέσκο, γελάμε, ξεκαρδιζόμαστε μ’ αυτήν και ας ξέρουμε στο βάθος ότι μιλάει για μας τους ίδιους. Δημιουργείται μπροστά μας ένας καθρέφτης της κοινωνίας μας, της νοοτροπίας και των πρακτικών που μας οδήγησαν στην κατάσταση που σήμερα βιώνουμε. Η "Μήδεια" του Ευριπίδη γράφτηκε πριν 2.000 χρόνια, ενώ η "Μήδεια" του Μποστ πριν 20 περίπου. Παρόλα αυτά, τα 2 έργα έχουν πολλές ομοιότητες.


Η υπόθεση του έργου: Ενα καυστικό σχόλιο πάνω στην υποκρισία που αιώνες τώρα κατατρώει τα θεμέλια της Ελληνικής κοινωνίας. Ο Μποστ, βασισμένος σ’ αυτή την ιστορία του Ευριπίδη, σχολιάζει την επικαιρότητα, την οικονομία, τα κοινωνικά ήθη, το ρατσισμό, τις ανθρώπινες σχέσεις και γενικά τη φύση του Νεοέλληνα, με τρόπο εύστοχο και καυστικό. Μια Μήδεια που σκοτώνει τα παιδιά της επειδή ελευθεριάζουν. Στη δική του "Μήδεια" (του Μποστ), τα παιδιά δεν είναι αμέτοχα θύματα, αλλά με τα καμώματά τους δίνουν συνέχεια αφορμή στη μάνα τους να εκνευρίζεται. Δε διαβάζουν, δε δουλεύουν, το μυαλό τους είναι συνέχεια... αλλού... και γενικά το πάνε φιρί-φιρί για σφάξιμο! Από το πρώτο ανέβασμα του έργου το 1993, από το θέατρο "Στοά", το χιούμορ του Μποστ που ήθελε «οι θεατές περισσότερο να χαμογελάνε και λιγότερο να χαχανίζουν», πέτυχε το στόχο του και δημιούργησε μια μοναδική σάτιρα βασισμένη στις πιο τραγικές ιστορίες της αρχαίας δραματουργίας.
Η σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Κώστα Κατσουλάκη, η μουσική του Γιούρι Στούπελ, οι χορογραφίες της Μαρίας Μπαλάσκα. Βοηθός σκηνοθέτη ήταν η Ολγα Θεοδώρου.
Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Πολυτίμη – Μαρία Αναγνωστοπούλου,  Ηλίας Γιαννόπουλος, Δήμητρα Διακουμέα, Κώστας Δούσης, Λευτέρης Καρμοίρης, Μαρία Κρόμπα, Παναγιώτης Κρόμπας, Εφη Λεάκου, Χρύσα Μαργαριτίδη, Ρούλα Μέντη, Μαρία Μπαλάσκα, Αργυρώ Μπαρούνη, Σοφία Μποτσέα, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Λεωνίδας Παχτίτης, Λευτέρης Πουλέτης, Ελένη Σταυροπούλου, Μιμίκα Τάσση, Ηλίας Τεντζογλίδης, Γεωργία Τσώνη, Χρήστος Τσουμελέας, Βαγγέλης Χαχής.
Η προπώληση εισιτηρίων γίνεται από τη Δευτέρα, 6 έως 9 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.


NEWSLETTER