Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2014 08:45

Παρουσίαση ποιημάτων της Μεσσήνιας Εύας Σταματοπούλου: "Της ψυχής μου αναλλοίωτο φως"

Παρουσίαση ποιημάτων της Μεσσήνιας Εύας Σταματοπούλου: "Της ψυχής μου αναλλοίωτο φως"

Την πρώτη ποιητική συλλογή της Μεσσήνιας Εύας Σταματοπούλου παρουσίασαν οι Εκδόσεις (.poema..) με τίτλο "Της ψυχής μου αναλλοίωτο φως", στο ξενοδοχείο "Rex" το Σάββατο το βράδυ.

Το βιβλίο προλόγισε ο συγγραφέας - εκδότης Βασίλης Ρούβαλης και στη συνέχεια μίλησαν οι ποιητές Ελένη Κοφτερού και Τέλης Πετρουλέας.
Αποσπάσματα από την ποίηση της Εύας Σταματοπούλου απήγγειλε η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Ολγα Αλεξανδροπούλου, ενώ μουσικά θέματα έπαιξε ο Δημοσθένης Μιχαλακόπουλος στην κιθάρα.

Οπως ακούστηκε στην εκδήλωση από τον κ. Ρούβαλη, την ποιητική γραφή της Εύας αξίζει κανείς να την ανακαλύψει, γιατί όλα αυτά στα οποία αναφέρεται είναι θέματα "δικά μας". Ο κ. Πετρουλέας είπε χαρακτηριστικά πως ο λόγος της είναι εντελώς μοντέρνος αλλά γραμμένος με τρόπο "παλιότερο". "Τη γλώσσα την ξέρει καλά, σε όλο της το εύρος, οι μεταφορές της είναι κοφτερές, οι παρομοιώσεις της μετρημένες, οι εικόνες της δυνατές και σωστά καδραρισμένες. Οι παρενθέσεις αποτελούν ένα δικό της ιδιότυπο κομμάτι της γραφής της.  Στοχεύουν στην καρδιά του ποιήματος και το φωτίζουν. Επρεπε νωρίτερα να μας είχε κάνει γνωστά τα ποιήματά της"...
"Στην Εύα Σταματοπούλου, ο πόνος δεν είναι μόνο πηγή θλίψης, αλλά και δημιουργίας. Ο πάνος είναι πάθος δυνατό, όπως ο έρωτας και αναπάντεχο όπως η έμπνευση. Είναι αρχέγονη βαθιά πηγή η ποίηση, που δεν επουλώνεται, όμως μεταλαμπαδεύεται σε δημιουργία, σε φως. Στην ποίηση της Εύας, δε διαλέγει η ίδια τις λέξεις, οι λέξεις διαλέγουν την ίδια. Το ταξίδι τους ξεκινά από τα βάθη της αγωνίας, το ράγισμα φτάνει στην καρδιά και ο καθρέφτης ξερνάει κομμάτια γυαλί" σημείωσε η Ελένη Κοφτερού.
Η ίδια η ποιήτρια ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και πρόσθεσε πως ίσως του χρόνου τέτοια εποχή εκδώσει και ένα δεύτερο βιβλίο.
Γ.Σαρ.