Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015 22:08

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη

Κινηματογραφικό αφιέρωμα μνήμης και τιμής στο Νίκο Καζαντζάκη με ελεύθερη είσοδο διοργανώνει αύριο η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στις 8 μ.μ. Στο αφιέρωμα θα προβληθούν: 

Το "Ντοκιμαντέρ Εκδόσεων Καζαντζάκη". Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατο της ιδρύτριάς τους, Ελένης Ν. Καζαντζάκη, οι Εκδόσεις Καζαντζάκη παρουσιάζουν μια ολιγόλεπτη παρουσίαση/ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του μεγάλου συγγραφέα, καθώς και για τη δημιουργία και έκδοση των βιβλίων του στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το ντοκιμαντέρ είναι μια δημιουργία του Μιχάλη Καλογεράκη, με μουσική Μάνου Μουντάκη.

"Το μυστικό του Θησέα" σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου. Εμφανίζονται οι: Μάριος Ιορδάνου, Σοφία Καζαντζιάν. Πρόκειται για τη 2η ταινία του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάριου Ιορδάνου, που φέρει τη σφραγίδα των Εκδόσεων Καζαντζάκη. «Το μυστικό του Θησέα» είναι ο μύθος του αρχαίου Ελληνα ήρωα, ιδωμένος μέσα από τη φιλοσοφική ματιά της "Ασκητικής" του Νίκου Καζαντζάκη. Τα ερωτήματα και ο φόβος για το θάνατο, το χρέος και ο έρωτας μέσα από το λόγο της "Ασκητικής" διαπνέουν την ταινία. Ο Θησέας εδώ δεν είναι ο άτρωτος πολεμιστής που χιμάει στη μάχη χωρίς φόβο. Αντίθετα, λειτουργεί ως σύμβολο για τον άνθρωπο που αγωνίζεται όλη του τη ζωή να ξεπεράσει το φόβο του θανάτου, που ερωτεύεται και δελεάζεται από την ομορφιά της ζωής, αλλά τελικά αποφασίζει ότι ο έρωτας είναι δύναμη και κίνητρο για να αντιμετωπίσεις το θάνατο με σθένος ή ακόμα και για να βρεις τη δύναμη να τον νικήσεις.

"Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" σε σκηνοθεσία Ζιλ Ντασέν. Εμφανίζονται οι: Μορίς Ρονέ, Πιέρ Βανέκ, Μελίνα Μερκούρη, Τζο Ντασέν. Σ' ένα κρητικό χωριό, όπου οι Ελληνες ζουν υπό την ηγεσία του Τούρκου αγά, ο παπάς διαλέγει τους κατοίκους που θα ενσαρκώσουν την αναπαράσταση των Παθών σύμφωνα με το έθιμο της Μεγάλης Εβδομάδας. Οταν μια μέρα οι κάτοικοι ενός κατεστραμμένου χωριού ζητούν εδώ καταφύγιο, οι προύχοντες και η Εκκλησία αρνούνται να βοηθήσουν. Μεταφορά του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος υπήρξε ένας από τους λόγους που γέννησαν στον Ντασέν την επιθυμία να γίνει Ελληνας. Ο ουμανισμός και η κινηματογραφική σύνθεση, και ταυτόχρονα αφαίρεση, του σκηνοθέτη εντυπωσιάζουν. 

Η εκδήλωση γίνεται με την βοήθεια των Εκδόσεων Καζαντζάκη, του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας και της Λέσχης Ανάγνωσης.