Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015 18:18

Χειροκροτήθηκε η “Κάρμεν” στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Χειροκροτήθηκε η “Κάρμεν” στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Μια λαμπερή παράσταση έδωσε στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας η Εθνική Λυρική Σκηνή, το βράδυ του Σαββάτου με την «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ. Εξι μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με τη συνδρομή ενός πιανίστα, απέδωσαν άριες και άλλα τμήματα της πασίγνωστης όπερας, χρονικά τοποθετημένης στη σύγχρονη εποχή, με μηνύματα διαχρονικά, τα οποία ενθουσίασαν και συγκίνησαν το κοινό.

Η όπερα, σε συντετμημένη μορφή μέσα από το σχήμα της "Οπερας της βαλίτσας" παρουσιάστηκε με υπέρτιτλους στα Ελληνικά. Αυτή ήταν μία από τις δράσεις που έγιναν στην Καλαμάτα μέσω του εκπαιδευτικού και πολιτιστικού προγράμματος «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού - Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδότησε τις δράσεις αυτές, που περιέλαβαν, επίσης, εκπαιδευτικές δράσεις γνωριμίας με την όπερα και ανάδειξης λυρικών ταλέντων και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, με τίτλο «Συλλέγω εμπειρίες», που έγινε με τη βοήθεια της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας.

Ο δήμαρχος Π. Νίκας στο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε το ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και ιδιαίτερα τον Μεσσήνιο πρόεδρό του Σάκη Θεοδωρόπουλο, καθώς και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την εκδήλωση. Προσέθεσε ακόμη πως «Είμαι βέβαιος ότι με εισήγηση του προέδρου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα βρεθεί τρόπος, μέσα από μία προγραμματική σύμβαση, για περισσότερες παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας από τη Λυρική». Τόνισε, επίσης, πως το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας μπορεί να αποτελέσει κέντρο πολιτισμού για τη νότια Πελοπόννησο, απευθυνόμενο σε κοινό 300.000 κατοίκων, κάτι που είναι δυνατόν να επιτευχθεί σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, με τη συνέργεια των βουλευτών Μεσσηνίας, αλλά και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Θεοδωρόπουλος, στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων ανέφερε πως «Εδώ, στην πόλη μας που διεκδικεί επάξια τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021 και στο επιβλητικό Μέγαρο Χορού, που αποτελεί ένα χώρο πολιτισμού - πρότυπο για μια πόλη που το όνομά της είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τέχνη του χορού τα τελευταία 20 χρόνια, χάρις στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας· εδώ, στην καρδιά της Μεσσηνιακής γης, από την οποία προέρχομαι και εγώ ο ίδιος, η Εθνική Λυρική Σκηνή με την «Οπερα της βαλίτσας» έρχεται με τη δύναμη της λυρικής τέχνης να μοιραστεί την αισιοδοξία της για ένα καλύτερο μέλλον, μέσω του πολιτισμού. Ενα μέλλον, που στην περίπτωση της Καλαμάτας, επισφραγίζεται με την πολιτιστική υποψηφιότητα της πόλης να κατακτήσει την πολιτιστική αναγνώριση που της αξίζει και να αναδείξει ακόμα περισσότερο τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής».

Στην "Κάρμεν" η σκηνοθεσία ήταν της Αγγέλας – Κλεοπάτρας Σαρόγλου, το σκηνικό του Γιώργου Κολιού, τα κοστούμια της Αλεξίας Θεοδωράκη και οι φωτισμοί του Σπύρου Τζώρα. Στο πιάνο ήταν ο Γιάννης Τσανακαλιώτης. Βοηθός σκηνοθέτη ήταν η Κωνσταντίνα Ψωμά. Τη μουσική προετοιμασία των μονωδών έκαναν οι Γιάννης Τσανακαλιώτης, Σοφία Ταμβακοπούλου, Δόμνα Χάλαρη. Η εκτέλεση παραγωγής ήταν της Ηλέκτρας Αρζιμάνογλου και υπεύθυνη περιοδείας ήταν η Αστερία Σαμουελιάν. Επαιξαν οι: Ντον Χοσέ: Δημήτρης Σιγαλός

Εσκαμίγιο / Μοράλες: Διονύσης Τσαντίνης, Θουνίγα / Ντανκάιρε: Γιώργος Ματθαιακάκης, Κάρμεν: Μαρισία Παπαλεξίου, Μικαέλα / Φρασκίτα: Δέσποινα Σκαρλάτου, Μερσέδες: Βίκυ Τσιλιακού.