Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015 11:22

Κάψιμο του Ιούδα στις γειτονιές της Καλαμάτας

Κάψιμο του Ιούδα στις γειτονιές της Καλαμάτας

Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις που διοργανώνει για το Πάσχα ο Δήμος Καλαμάτας. Στη Ράχη (περιοχή Αβραμόγιαννη) και στο σημείο μπροστά στο 3ο Δημοτικό Καλαμάτας θα κάψουν τον Ιούδα και θα πετάξουν αερόστατα και σαΐτες στις 9.30 μ.μ.

Ανήμερα το Πάσχα, στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Οθωνος και στο βόρειο πάρκινγκ του Νέδοντα, θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην Καλαμάτα το έθιμο του σαϊτοπόλεμου.

Χθες ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας κάλεσε τους πολίτες και τους επισκέπτες της Καλαμάτας να παρακολουθήσουν το έθιμο. «Πρόκειται για ένα λαϊκό έθιμο με ζωή δεκαετιών, που διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας και στο οποίο φέτος θα ρίξουν σαΐτες πάνω από 100 άτομα», είπε ο δήμαρχο.

Πρόσκληση στον κόσμο να παρακολουθήσει το πρωτόγνωρο αυτό έθιμο, το "χορό της φωτιάς", απηύθυνε και ο πρόεδρος των σαϊτολόγων Κώστας Σουρέας. 

Ο σαϊτοπόλεμος θα ξεκινήσει με παρέλαση μπουλουκιών και της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα ακούγονται δημοτικά τραγούδια και κοπέλες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές, με ξύλινο καρότσι θα μοιράζουν σε όλο το κοινό κρασί σε πλαστικά ποτηράκια και βαμμένα αυγά σε καλάθια.

Τα μπουλούκια με τους καπεταναίους τους που θα πάρουν μέρος, είναι:

1) "Κούγκι" - Θανάσης Κολόζης. 2) "Κρυφό σχολειό" - Σπύρος Ζησιμάτος. 3) "Επίλεκτοι της Ράχης" - Κυριάκος Ζησιμάτος και Καπετάν Γιούρας. 4) "Πρωτοπόροι του Αγίου Σίδερη" - Κώστας Σωτηράκος, μπάρμπας και ανηψιός. 5) "Αγια Λαύρα του Αγίου Σίδερη" - Γιάννης και Παναγιώτης Σωτηράκος. 6) "Το μπουλούκι της Φυτειάς" - Γιάννης Καραβλίδης και Σοφοκλής Μάρκου. 7) "Παραδοσιακή Φυτειά" - Δημήτρης Ξωξάκος.