Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015 16:37

Τα νομίσματα της Αρχαίας Θουρίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Εκδήλωση υπό την αιγίδα της Εταιρείας Μελέτης της Ελληνικής Ιστορίας και του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής" έγινε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με θέμα "Τα νομίσματα της Αρχαίας Θουρίας και η Συρία θεά".

Την εκδήλωση προλόγισε ο Γ. Κ. Στεφανάκης για την Εταιρεία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας και ομιλητές ήταν οι δρ. Γεώργιος και Θεοδώρα Σκούρα, οι οποίοι ανέλυσαν το θέμα, έπειτα από μακροχρόνια μελέτη της ιστορίας της περιοχής της Αρχαίας Θουρίας.

Η περιοχή της Αρχαίας Θουρίας περιλαμβάνει τις περιοχές που σήμερα βρίσκονται τα χωριά: Αγιος Φλώρος, Αγιος Κωνσταντίνος, Αγριλος, Αιθαία, Αλώνια, Αμμος, Αμφεια, Ανεμόμυλος, Ανθεια, Αντικάλαμος, Αιπεια, Αριοχώρι, Αρις, Αρφαρά, Ασπροπουλιά, Βελανιδιά, Βρομόβρυση, Θουρία, Καλάμι, Μικρομάνη, Πήδημα, Πλατύ, Πολιανή, Σπερχογεία, Σταματινό. Η ιδιαίτερα εύφορη περιοχή της Αρχαίας Θουρίας είχε ενώσει περιοδικά την τύχη της με την Σπάρτη και την Μεσσηνία. Και στις δύο περιπτώσεις οι κάτοικοί της ήταν «πολύρρηνες και πολυβούται» γι' αυτό το Νομισματοκοπείο Θουρίας μπόρεσε να «κόψει» 40 σειρές διαφορετικών νομισμάτων από τον 2ο π.Χ. αιώνα μέχρι τον 3ο μ.Χ. Την ίδια περίοδο της ευρείας κυκλοφορίας των νομισμάτων στην περιοχή υπήρχε ο ναός της Συρίας θεάς, ο περίβολος του οποίου αποτελούσε χώρο συνάθροισης των κατοίκων (εμπόριο, συνελεύσεις) και χώρο ανάρτησης των ανακοινώσεων της εξουσίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο μεγαλοπρεπής ναός της Συρίας θεάς στην Αρχαία Θουρία ήταν ο μοναδικός στην νότια και κεντρική Ελλάδα.