Τετάρτη, 18 Μαϊος 2011 13:45

To Festival Μηδέν σε Ελλάδα και εξωτερικό

Γράφτηκε από την

 

Πλούσια δραστηριότητα με σημαντικές συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό έχει να επιδείξει για τον Μάιο το Festival Μηδέν. Έτσι, μετά την Αθήνα και τις προβολές στον πολυχώρο τέχνης Openshowstudio που πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 6, 7 και 8 Μαΐου, το φεστιβάλ βιντεοτέχνης της Καλαμάτας «ταξίδεψε» ως συνεργάτης του φεστιβάλ Cologne OFF στην πόλη Szczecin της Πολωνίας παρουσιάζοντας στις 14 Μαΐου την ενότητα «Less-Time-Less».

 

Η συνέχεια δίνεται το Σαββατοκύριακο 21-22 Μαΐου με προγραμματισμένες προβολές σε Ιταλία και Ουκρανία.

 

Στην Ιταλία το Festival Μηδέν προσκλήθηκε να παρουσιάσει μια ενότητα προβολών με Έλληνες βιντεοκαλλιτέχνες στο πλαίσιο ενός αφιερώματος σε 3 αντιπροσωπευτικά ευρωπαϊκά φεστιβάλ video art (Festival Μηδέν / Ελλάδα, Optica / Ισπανία και Red Nomade / Ισπανία) που θα πραγματοποιηθεί σαν ειδική εκδήλωση για τη Νύχτα των Μουσείων στο Fondazione Puglisi Cosentino, της Κατάνια στη Σικελία, το Σάββατο 21 Μαΐου, στις 7 μ.μ.

 

Το ίδρυμα που επικεντρώνεται στη μοντέρνα και κυρίως τη σύγχρονη τέχνη, στεγάζεται σε ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά μπαρόκ κτίρια της Σικελίας, το Palazzo Valle στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο αίθριο του συγκροτήματος δεσπόζει ένα εντυπωσιακό γλυπτό του σπουδαίου Γιάννη Κουνέλη, από τη μόνιμη συλλογή του ιδρύματος.

 

Την ίδια μέρα ξεκινάει στην πόλη Ukrainka της Ουκρανίας το διήμερο φεστιβάλ «VAU Fest» (International Short Film and Video Art Festival), στα πλαίσια του οποίου το Festival Μηδέν θα παρουσιάσει, ύστερα από πρόσκληση, την ενότητα βιντεοτέχνης «Upstream Eyeglasses».

Το «VAU Fest» πραγματοποιείται φέτος για 2η φορά, στις 21 και 22 Μαΐου. Το μότο της φετινής διοργάνωσης είναι «In Search of Goldfish» και είναι αφιερωμένο στους πρωτοπόρους της αβάν-γκαρντ τέχνης και κινηματογραφίας – Μαρσέλ Ντυσάν, Μαν Ρέυ, Ρενέ Κλαίρ και Λουί Μπουνιουέλ, με έμφαση στις πρώτες πειραματικές ταινίες τους, στρέφοντας το ενδιαφέρον στον πειραματικό κινηματογράφο του παρελθόντος, αλλά και στη σύγχρονη παραγωγή.

 

Ο Μάιος θα κλείσει πίσω στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα σε μια πολύ ενδιαφέρουσα διοργάνωση. Το Festival Μηδέν συνεργάζεται και φέτος με το «Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι» της Κέρκυρας στο δεύτερό του Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 27-28 Μαΐου, παρουσιάζοντας την ενότητα «Just a Cause».

 

Με στόχο την ανάδειξη και ανάπτυξη της τέχνης του βίντεο και των νέων μέσων, το Festival Μηδέν συνεχίζει να διευρύνει το δίκτυο συνεργασιών του σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο αποτελώντας πλέον σταθερή αναφορά για τη σύγχρονη βιντεοτέχνη. Σε αυτό το πλαίσιο ανταλλαγής τάσεων και ιδεών το Festival Μηδέν ετοιμάζεται κι αυτό να φιλοξενήσει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ευρωπαϊκά φεστιβάλ στην 7η κατά σειρά διοργάνωσή του, τον Ιούλιο στην Καλαμάτα.

 


NEWSLETTER