Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015 20:46

Αφιέρωμα στον ποιητή Μιχάλη Κατσάρο

 

Στον σημαντικό Κυπαρίσσιο ποιητή Μιχάλη Κατσαρό είναι αφιερωμένο το νέο τεύχος  της "Τριφυλιακής Εστίας" που εκδίδει ο Σύλλογος Κυπαρισσίων «Η Αρκαδιά».

Το βράδυ της Κυριακής στο Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, με αφορμή αυτή την έκδοση, έγινε αφιέρωμα στον ποιητή. «Ηταν χρέος μας και το εκπληρώσαμε» τόνισε η πρόεδρος του συλλόγου Ρούλα Τσατσάκου ανοίγοντας την εκδήλωση και καλωσορίζοντας παράλληλα τον κόσμο που είχε κατακλύσει το χώρο. Ο Μιχάλης Κατσαρός γεννήθηκε στην Κυπαρισσία το 1919 και πέθανε το 1998. Πέρα από το ποιητικό και λογοτεχνικό του έργο σημαντική ήταν η προσφορά του στην Εθνική Αντίσταση. Από νεαρή ηλικία  συμμετείχε σε πολιτικές αριστερές οργανώσεις. Ενα τέτοιο ανήσυχο πνεύμα δεν το χωρούσαν τα στενά όρια της πόλης για αυτό και βρέθηκε στην Αθήνα, τονίστηκε χαρακτηριστικά από τους ομιλητές της εκδήλωσης.

Για την έκδοση της "Τριφυλιακής Εστίας" στην οποία φιλοξενείται μια σημαντική συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη, φίλου του Μιχάλη Κατσαρού, μίλησε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. Στα ίχνη του ποιητή περπάτησε το κοινό μέσα από το λόγια και τις περιγραφές του Αριστείδη Γκιουλή. Τέλος για την αξία του έργου του σήμερα μίλησε ο Γιώργος Κουτούβελας και ποιήματα του απήγγειλε η Γεωργία Χριστοδούλου. 

Να σημειώσουμε ότι παράλληλα είχε διοργανωθεί και έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Στιγμές Κυπαρισσίας» για μαθητές γυμνασίου και λυκείου όπου υπήρξαν πολλές συμμετοχές και βραβεύτηκαν οι καλύτερες. Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή αυτές είναι: 1ο βραβείο στο Λούις Γουιτγκέιτ για τη φωτογραφία «Σημαία», 2ο βραβείο στον Αρη Πανταζέλο για τη φωτογραφία «Βραδινή λήψη της πόλης», 3ο βραβείο στην Αιμιλιάνη Κίζηλη με την φωτογραφία «Αγριάγκαθα» και έπαινος δόθηκε στον Γιάννη Κουτσογιάννη για τη φωτογραφία «Λιμάνι».

Για την όλη εκδήλωση η πρόεδρος του Συλλόγου "Αρκαδιά" Ρούλα Τσατσάκου σημείωσε χαρακτηριστικά: «Παρουσιάσαμε το καινούργιο τεύχος της "Τριφυλιακής Εστίας" που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Μιχάλη Κατσαρού. Ο Μιχάλης Κατσαρός έπρεπε ήδη να έχει τιμηθεί από πολλά χρόνια πριν, εμείς το κάνουμε φέτος. Εχει προσφέρει πολλά στην ποίηση και στα ελληνικά γράμματα. Ηταν ένα χρέος μας και το εκπληρώσαμε.

Παράλληλα κάναμε ένα διαγωνισμό φωτογραφίας μεταξύ μαθητών του γυμνασίου και του Λυκείου Κυπαρισσίας με τίτλο «Στιγμές Κυπαρισσίας». Δώσαμε την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη μέσα από το φακό, να την αποθανατίσουν και να δούμε τις στιγμές που βιώνουμε το 2015. Βραβεύτηκαν οι 3 καλύτερες φωτογραφίες και επίσης δόθηκε ένας έπαινος».

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος, η αντιπεριφεριεάρχης Ελένη Αλειφέρη, ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, οι πρώην δήμαρχοι Κυπαρισσίας Παναγιώτης Τσάκος, Ηλίας Τσίγγανος και Γιώργος Σαμπαζιώτης.

Κ.Μπ.