Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015 21:54

Εξι πορτρέτα του Θεόδ. Κολοκοτρώνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Τρίπολης (φωτογραφίες)

Εξι πορτρέτα του Θεόδ. Κολοκοτρώνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Τρίπολης (φωτογραφίες)

Με πρωτοβουλία της Ένωσης Τριπολιτών Αττικής, έξι διακεκριμένοι ζωγράφοι φιλοτέχνησαν την μορφή του αρχιστράτηγου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ακολουθώντας ο καθένας την προσωπική του τεχνοτροπία, προκειμένου τα πορτρέτα τους αυτά να δωρηθούν και να τοποθετηθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη της Τρίπολης.

 

Πρόκειται για τους ζωγράφους Άγγελο Αντωνόπουλο, Απόστολο Γιαγιάννο με δύο πίνακες, Κωνσταντίνα Παπαδημητροπούλου, Μαριλύ Ξαγά, Γεώργιος Ρόρρης και Νίκο Τσαρουχά.

Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Τρίπολης και στις 7.30 το βράδυ, ο πρόεδρος της Ένωσης Τριπολιτών Φώτης Τούντας, θα παραδώσει στον δήμαρχο Τρίπολης Δημήτρη Παυλή, τους επτά πίνακες με τα πορτρέτα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που θα εκτεθούν για πρώτη φορά, σε μια εκδήλωση που θα παρουσιάσει ο ιστορικός τέχνης Νίκος Γρηγοράκης.

Να σημειώσουμε ότι η 23η Σεπτεμβρίου είναι η επέτειος άλωσης της Τριπολιτσάς από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και η εκδήλωση - έκθεση εντάσσεται στις επετειακές εορταστικές εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, η προσφορά των πορτρέτων έγινε με σκοπό να τιμηθεί η πιο θρυλική αρκαδική μορφή της νεότερης ιστορίας και η συλλογική αυτή δουλειά από τους έξι εικαστικούς καλλιτέχνες έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι οι πίνακες που έχουν φιλοτεχνηθεί μέχρι σήμερα για τον Κολοκοτρώνη, από τις γραπτές περιγραφές των ιστορικών της εποχής του, είναι μετρημένες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ