Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015 09:03

Εκδηλώσεις για τη επέτειο της Αλωσης της Τριπολιτσάς

Γράφτηκε από την
Εκδηλώσεις για τη επέτειο της Αλωσης της Τριπολιτσάς

Κορυφώνονται αυτό το τριήμερο οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Αλωσης της Τριπολιτσάς, στις οποίες έχει προσκληθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Συγκεκριμένα, αύριο Παρασκευή στις 10.30 π.μ. στο Μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων στην Τρίπολη θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, από τα σχολεία.

Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στο Λιμποβίσι στις 11 π.μ. θα γίνει αρχιερατική δοξολογία χοροστατούντος του μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρου, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, στην προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και ομιλία από τον Γεώργιο Θ. Πραχαλιά τακτικό μέλος της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών. Η εκδήλωση θα κλείσει με παραδοσιακούς χορούς από τα σύνολα της Τρίπολης.

Την ίδια μέρα, στην Πλατεία Βαλτετσίου στις 7.15 μ.μ. και στην Πλατεία Αρεως στις 7.30 μ.μ. έχει προγραμματιστεί λαμπαδηδρομία από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρίπολης. Στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στις  8.30 μ.μ. ξεκινά η εκδήλωση "Το πανόραμα της Αλωσης της Τριπολιτσάς". Η διοργάνωση είναι του Δήμου Τρίπολης και της Εταιρείας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης «Στρατηγός Δημητράκης Πλαπούτας και Αγωνιστές». Η επιμέλεια και η ιστορική αφήγηση είναι του Γεώργιου Θ. Πραχαλιά. Τη λαογραφική παρουσίαση των χορών και των Καπεταναίικων τραγουδιών θα κάνει η Μύριαμ Μαρίνου καθηγήτρια Βυζαντινής μουσικής. Εκεί θα φιλοξενείται και έκθεση με θέμα "Η ενδυμασία, των αγωνιστών", από το Δήμο Τρίπολης, την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Πελοποννήσου (Εθνολογικό Μουσείο Πατρών) και το Σκοπευτικό Ομιλο Παραδοσιακών Οπλων Πάτρας.

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στο μητροπολιτικό ναό Αγίου Βασιλείου στις 10.30 π.μ. θα γίνει αρχιερατική δοξολογία χοροστατούντος του μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρου. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Θανάσης Χρήστου επίκουρος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης ιστορίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στο

Μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων και στον ανδριάντα Θεοδώρου Κολοκοτρώνη στις 11.15 π.μ. έχει προγραμματιστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπιο Παυλόπουλο. Στην οδός Τάσου Σεχιώτη στις 11.45 π.μ. θα γίνει παρέλαση και στην Πλατεία Αρεως στις 8 μ.μ. το πρόγραμμα κλείνει με χορούς από τα χορευτικά σύνολα της Τρίπολης και συναυλία στις 9 μ.μ. με το έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου "Ελεύθεροι πολιορκημένοι". Ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσιάζει και διευθύνει τη Λαϊκή Λειτουργία σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού για τραγουδιστές, αφηγητή, ορχήστρα και χορωδία. Το έργο αντανακλά διαχρονικά τα αιτήματα της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Τα χορωδιακά μέρη αποδίδει η Χορωδία «Ορφέας» Τρίπολης. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν τα χορευτικά σύνολα της Τρίπολης:

Λύκειο Ελληνίδων Τριπόλεως, Χορευτικός Ομιλος Τρίπολης, Κέντρο Ελληνικού Χορού Τρίπολης, Χορευτικό Συγκρότημα «Αρκαδιανή», Πολιτιστική Κληρονομιά, Λαογραφική Εστία Τρίπολης, Κέντρο Χορού «Χοροτεχνία», Πολιτιστικό Λαογραφικό Σωματείο «Μωραϊτες».


NEWSLETTER