Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2015 19:20

"Η φωνή της πεταλούδας" στο φεστιβάλ "11 κραυγές γυναικών"

Το φεστιβάλ με τίτλο  «11 κραυγές γυναικών» που αφορά στους καλύτερους 11 μονολόγους που παίχτηκαν στα πρόσφατα χρόνια, διοργανώνεται στο θέατρο "Τζένη Καρέζη". Κάθε μέρα και ένας μονόλογος από τις 25 Σεπτεμβρίου μέχρι και την 5η Οκτωβρίου.

Το φεστιβάλ, την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, κλείνει με το θεατρικό έργο του συμπατριώτη μας συγγραφέα και συνεργάτη της "Ελευθερίας" Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, που έγραψε για την επίσης συμπατριώτισσά μας διεθνή σοπράνο Τζένη Δριβάλα και παίχτηκε στο θέατρο «Διέλευσις» το φθινόπωρο του 2014, ενώ συνοδεύεται με ζωντανή μουσική από τον Φιλιατρινό καλλιτέχνη πιανίστα, Δημήτρη Καραμανώλη. Μιλώντας με τον Γρηγόρη Χαλιακόπουλο μας δήλωσε τα εξής γι' αυτή την συνεργασία:

«Είναι τιμή, τόσο δική μου όσο και των υπολοίπων συντελεστών της παράστασης, να συμμετέχουμε σε ένα φεστιβάλ με τους επιλεγμένους 11 μονολόγους που άρεσαν και αγαπήθηκαν από το κοινό. Το έργο το έγραψα αποκλειστικά για τη διεθνή σοπράνο Τζένη Δριβάλα και όλα ξεκίνησαν από μια σύμπτωση. Σε ένα κοινό μας γεύμα συζητήσαμε για μια συνεργασία κι εκεί της πρότεινα να γράψω κάτι πάνω στον "Φάουστ" του Γκαίτε. Η συγγραφή του έργου, άρχισε και τελείωσε πάνω στο θεατρικό περίγραμμα της Τζένης. Ηθελα να “εκμεταλλευτώ”, τη φωνή της γιατί όπως αντιλαμβάνεστε είναι αδύνατον την ηρωίδα αυτή να την παίξει κάποια άλλη καλλιτέχνις, αν δεν είναι ηθοποιός του μελοδράματος, καθώς βασικότατο στοιχείο είναι η φωνητική δεινότητα που απαιτεί ο ρόλος. Ο Γκαίτε παραμένει στους αγαπημένους μου συγγραφείς, ενώ ο "Φάουστ" υπήρξε λυτρωτικός για τη νιότη μου. Η δε φράση του "στο τέλος είσαι ό,τι είσαι" αποτελεί για μένα, κοινωνική, πολιτική και φιλοσοφική ρήση. Ομως λάτρευα την Μαργαρίτα, γιατί πάνω της ο Γκαίτε απέδειξε ότι έρωτας γεννά πόνο, θάνατο και ανατροπή. Κυρίως όμως τη λάτρεψα για το ερώτημα που έμεινε στην ιστορία, ως η ερώτηση της Μαργαρίτας. Τρεις λέξεις όλες κι όλες: “Πιστεύεις στο Θεό;”. Και η απάντηση του Φάουστ, από τις πλέον ηχηρές στην λογοτεχνική και φιλοσοφική σκέψη: “Ποιος τολμάει να πει πιστεύω στο Θεό; Ποιος τολμάει να πει δεν πιστεύω στο Θεό;”. Μέσα από τη Τζένη, θα ξαναζώ την Μαργαρίτα! Κομμάτια από τον “Φάουστ” του Γκουνό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει το κοινό σε live εκτέλεση, με τη συνοδεία του Δημήτρη Καραμανώλη στο πιάνο».

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος

Σκηνοθεσία: Χρυσάνθη Κορνηλίου

Πιάνο: Δημήτρης Καραμανώλης

Σκηνικό και κουστούμια: Dennis Krief

Παίζουν οι: Τζένη Δριβάλα, Ανδρέας Παπαγιαννάκης

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά