Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2015 08:01

Μνημόσυνο για άταφους νεκρούς 1940-1941: Πίεση στην Αλβανία για εφαρμογή της συμφωνίας του 2010 ζήτησε ο Σούρλας

Μνημόσυνο για άταφους νεκρούς 1940-1941: Πίεση στην Αλβανία για εφαρμογή της συμφωνίας του 2010 ζήτησε ο Σούρλας

Μνημόσυνο για τους άταφους νεκρούς του αγώνα της περιόδου 1940-1941 έγινε χθες το πρωί στο ναό του Αγίου Νικολάου και ακολούθησε εκδήλωση ενημέρωσης στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος της "Φάρις" Θανάσης Ηλιόπουλος και στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο δήμαρχος Π. Νίκας, ο οποίος δώρισε στον κεντρικό καλεσμένο της εκδήλωσης Γεώργιο Σούρλα τ. υπουργό και βουλευτή, τη σφραγίδα της Μεσσηνιακής Γερουσίας. 

Ο κ. Σούρλας με τη σειρά του είπε πως ο κ. Νίκας είναι ο αναμορφωτής της Καλαμάτας και για αυτό τον προέτρεψε να συνεχίσει το έργο του. Ξεκίνησε λέγοντας πως την εποχή του πολέμου του '40, οι νέοι με πατριωτισμό, ομοψυχία και αυτοθυσία αποφάσισαν να μετέχουν στον αγώνα και πολλοί από αυτούς να δώσουν τη ζωή τους. Υπάρχει όμως και η "άλλη" πλευρά αυτού του κομματιού της ιστορίας. Πάρα πολλοί αγωνιστές έμειναν άταφοι, πίσω στο μέτωπο, στην περιοχή της Αλβανίας και της Βόρειας Ηπείρου. Ο κ. Σούρλας εδώ και πολλά χρόνια δίνει το δικό του αγώνα, μαζί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Συγγενών των Αταφων Νεκρών, αντιστράτηγο Αριστ. Μπουλούκο. 

"Είναι ένα μεγάλο χρέος που έχουμε προς την πατρίδα, για εκείνους που έπεσαν στα πεδία των μαχών. Στη Χειμάρρα υπάρχει αυτή η γιαγιά, η Ερμιόνη Πρίγκου, η "κυρά της Χειμάρρας" που έχει αφιερώσει τη ζωή της στο να τιμά τους νεκρούς της εποχής εκείνης. Η ίδια έζησε κοντά στους Ελληνες φαντάρους από μικρό παιδί και αργότερα τους είδε ένας-ένας να φεύγουν από τη ζωή. Εξι από αυτούς τους έχει θαμμένους στην αυλή της, όλα αυτά τα χρόνια. Ο πατέρας της πήγε μάλιστα 2,5 χρόνια φυλακή, για να αποκαλύψει πού τους είχε θάψει, χωρίς να λυγίσει. Εχει φυτέψει μια μυρτιά και η αγωνία της είναι να μεγαλώσει γρήγορα "να έχουν σκιά τα παιδιά, να μην τα τρώει ο ήλιος". Τα φροντίζει, τα "στολίζει" όλα αυτά τα χρόνια. Εμεινε ευχαριστημένη από τις εκδηλώσεις που έγιναν πρόσφατα η "μάνα των πεσόντων". Υπήρχε άλλη μια ηρωίδα, από την Κυπαρισσία, η Ελένη Ιωαννίδου. Είχε 9 παιδιά και έστειλε τα 4 πρώτα στον πόλεμο. Οταν σκοτώθηκε ο πρώτος, ο Βαγγέλης, έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας του να πάρει στον αγώνα και τα άλλα 5 για να εκδικηθούν τον χαμό του αδελφού τους, να πολεμήσουν τον τύραννο. Είπε "χαλάλι για την πατρίδα", όταν έμαθε πως σκοτώθηκε ο γιος της… Αλλη μια ιστορία, αφορά έναν ανθυπολογαχό που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο του Αργυροκάστρου και έκλαιγε ασταμάτητα, έχοντας πρώτα μείνει τυφλός. Κάποια φορά, που πήγε εκεί η Σοφία Βέμπο προσπάθησε να του δώσει κουράγιο, όταν εκείνος της απάντησε "δεν κλαίω για τα μάτια που έχασα, αλλά γιατί δεν έχω άλλα 2 να δώσω στην πατρίδα"... Αυτοί ήταν οι μεγάλοι, οι γενναίοι, οι σπουδαίοι. 7.978 είναι οι άταφοι που έμειναν πίσω. Πρόκειται για μία πολιτική σχιζοφρένεια. Είναι μια τεράστια εθνική εκκρεμότητα, που πρέπει να αποκατασταθεί. Με το πρώτο βιβλίο που εκδόθηκε από την επιτροπή, έγιναν κάποια σημαντικά βήματα. Διοργανώθηκαν πάνω από 660 ομιλίες και εκδηλώσεις, έτσι ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος, σε όλη τη χώρα" τόνισε ο κ. Σούρλας.

Στη συνέχεια έκανε μια μικρή αναδρομή στο τι έχει γίνει μέχρι τώρα, από πρακτικής πλευράς. Μίλησε για τη συμφωνία που υπεγράφη με την Αλβανία, για την διακρατική επιτροπή που συστάθηκε και πήρε κάποιες αποφάσεις, αλλά που δυστυχώς αργότερα έμεινε ανενεργή: "Το 2014 ξεκίνησε η διαδικασία για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ και από ελληνικής πλευράς δεν τέθηκε καν το ζήτημα αυτό ως προαπαιτούμενο. Το θέμα είναι στάσιμο εδώ και 5 χρόνια. Πήρα την απόφαση στο εξής να μην ξαναπαρευρεθώ σε καμία επετειακή εκδήλωση για το "Οχι". Νιώθω αμήχανα, άσχημα, ενοχή. Δεν ζητήσαμε ούτε χρήματα, ούτε εδάφη από την Αλβανία. Πρόσφατα είδαμε να γκρεμίζεται και μία εκκλησία, ενώ ξέρουμε επίσης ότι η Χειμάρρα δεν έχει πια ελληνικό σχολείο. Ομως στεκόμαστε μόνο στα οστά. Οι συγγενείς των πεσόντων έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους. Η Αλβανία πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα του 2010 και να κάνει κάτι, αν θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ. Το λέει η καρδιά μας και θα κάνουμε πολλά και αυτό το είπα και σε εκδήλωση στους Βουλιαράτες. Εχουμε σχέδιο, αλλά δεν θέλω να το αποκαλύψω ακόμα. Ζητώ από το δήμαρχο να φέρει το θέμα στο συμβούλιο και να εκδώσει ένα ψήφισμα προς την κυβέρνηση, τους υπουργούς, τους βουλευτές. Ζητώ από τον Αρχιεπίσκοπο να βοηθήσει, από το μητροπολίτη Μεσσηνίας". Κλείνοντας ο κ. Σούρλας, αφού αναφέρθηκε στην τεράστια συμβολή του κ. Μπουλούκου στην προσπάθεια, σημείωσε πως πρώτα από όλα, ο ίδιος ανήκει στην "παράταξη που λέγεται Ελλάδα" και μετά στη Νέα Δημοκρατία. 

Γ.Σαρ.