Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011 16:30

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μολάων

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μολάων, στα πλαίσια των δράσεών του για τους ενήλικες, σε συνεργασία με τον νεοϊδρυθέντα σύλλογο φίλων  του νοσοκομείου Μολάων, διοργάνωσε την  Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011  στην αίθουσα του ΕΠΑΛ Μολάων , ημερίδα με θέμα: «Ήλιος και Υγεία – Πρόληψη ασθενειών του στόματος». Το θέμα «Ήλιος και υγεία» ανέπτυξε διδάκτωρ  ιατρός  χειρούργος του Γενικού  νοσοκομείου Μολάων κύριος Ανεσίδης Ευστάθιος και το θέμα «Πρόληψη ασθενειών του στόματος» η οδοντίατρος – στοματολόγος Πανεπιστημίου Harvard Βοστόνης, διδάκτωρ  Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Στουφή – Δήμα Ελεάνα.
Πολύ ενδιαφέροντα πράγματα ακουστήκανε από τους δύο διακεκριμένους επιστήμονες, που είναι σίγουρο ότι το κοινό που παρακολούθησε την ημερίδα, θα αξιοποιήσει και θα εφαρμόσει στην πράξη.
Μάθαμε για παράδειγμα πως την στοματική μας κοιλότητα απειλούν πάνω από 1000 ασθένειες, αλλά η έγκαιρη διάγνωση, η εφαρμογή βασικών κανόνων υγιεινής και η προσφυγή μας στους ειδικούς γιατρούς, είναι ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για να είμαστε υγιείς.
Επίσης μάθαμε πως τα παιδιά είναι η πιο ευπαθής ομάδα που πρέπει περισσότερο από όλους μας να προστατεύεται από τον ήλιο και τις επιπτώσεις από την υπερβολική έκθεση σε αυτόν. Δεν νοείται βέβαια έκθεση στον ήλιο από όλους μας, ιδίως κατά τις ώρες 11.00 το  πρωί μέχρι τις 4.00  το απόγευμα, χωρίς την χρήση αντιηλιακού με ικανό δείκτη προστασίας. Και εδώ η πρόληψη και η συμβουλή του γιατρού είναι το καλύτερο «φάρμακο» για να μην κινδυνέψει ποτέ η υγεία μας.
Το κοινό που παρακολούθησε και συμμετείχε με παρατηρήσεις και συζήτηση με τους γιατρούς, έφυγε με τις καλύτερες εντυπώσεις και εξέφρασε την επιθυμία για τη διοργάνωση και  άλλων τέτοιων εκδηλώσεων.
Από τη μεριά της η παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Μολάων, ολοκληρώνοντας για το φετινό σχολικό έτος τις δράσεις του για  τους ενήλικες, δεσμεύτηκε πως και για  τη νέα σχολική χρονιά, θα δραστηριοποιηθεί ακόμη περισσότερο προσεγγίζοντας ουσιαστικές ανάγκες της κοινωνίας.