Κυριακή, 03 Ιανουαρίου 2016 18:18

Την «Ανάκριση» του Πέτερ Βάις ανεβάζει η «Θεατρική διαδρομή» 

Την «Ανάκριση» του Πέτερ Βάις ανεβάζει η «Θεατρική διαδρομή» 

Την «Ανάκριση» του Πέτερ Βάις ανεβάζει φέτος η «Θεατρική διαδρομή» συνεργαζόμενη για 3η συνεχή χρονιά με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Κώστα Χαλκιά. Οι παραστάσεις ξεκινούν τα τέλη Μαρτίου του 2016 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Μέχρι τότε και κατά την διάρκεια των παραστάσεων, σχεδιάζονται παράλληλες δράσεις όπως διαγωνισμός αφίσας, προβολή ταινιών κ.α.

Πρόκειται, ίσως, για ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Θεάτρου Ντοκουμέντου του 20ού αιώνα. Ο Πέτερ Βάις ως θεατής και ακροατής, μαζί με τον Αρθουρ Μίλερ κι άλλους διανοούμενους της εποχής του, παρακολουθεί τη δίκη για τα εγκλήματα του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Αουσβιτς. Ο Βάις αξιοποιεί και συνθέτει το τεράστιο υλικό της δίκης σε ένα σχεδόν θρησκευτικό ποιητικό ορατόριο 11 ενοτήτων, σε μια ανεπανάληπτη σκηνική σύνθεση των ομάδων: Κατηγορούμενοι - επιζώντες μάρτυρες του Αουσβιτς - μάρτυρες υπεράσπισης - δικαστήριο. 

Η «Ανάκριση» ανέβηκε για πρώτη φορά το 1965 στο Δυτικό Βερολίνο από την «Ελεύθερη Λαϊκή Σκηνή» σε σκηνοθεσία Ερβιν Πισκάτορ με  μουσική Λουϊτζι Νόνο και σκηνικά Χανς – Ούλριχ Σμύκλε, επίσης ανέβηκε στη Στοκχόλμη από τον Ινγκμαρ Μπέργκμαν κι άλλους μεγάλους σκηνοθέτες σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Νίκου Περέλη, στο θέατρο “Τζένη Καρέζη” με τον Κώστα Καζάκο σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη και παίχθηκε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ 2 φορές. 

Ο σχεδιασμός της παραγωγής αυτής ξεκίνησε πριν 2 χρόνια. Ετσι μετά τις μεγάλες επιτυχίες “Η δολοφονία του Ζαν Πωλ Μαρά” του Πέτερ Βάις και “Το τρίτο στεφάνι” του Κώστα Ταχτσή, η “Διαδρομή”  αποφασίζει για 1η φορά να παρουσιάσει την “Ανάκριση” στην πόλη της Καλαμάτας. Η παράσταση ανεβαίνει με την μετάφραση από τα Γερμανικά του Πέτρου Μάρκαρη και με εκτεταμένα στοιχεία της μουσικής της πρώτης παράστασης, του Λουϊτζι Νόνο. Η διασκευή, η σκηνοθεσία τα σκηνικά, τα κοστούμια και η μουσική επιμέλεια είναι του Κώστα Χαλκιά, ο οποίος είχε ως βασικό συνεργάτη του, τον κινηματογραφιστή και ειδικό supervisor Λεωνίδα Παπαδόπουλο, που επεξεργάστηκε ένα τεράστιο υλικό κινηματογραφικών και φωτογραφικών ντοκουμέντων. 

Βοηθοί σκηνοθέτη ήταν οι: Μαρία Τούμπουρου, Βάσια Αντωναροπούλου, Αφροδίτη Κομπότη. Συμμετέχουν τα μέλη - ηθοποιοί της «Θεατρικής Διαδρομής»: Ελένη Αναγνωστοπούλου, Απόστολος Ασημακόπουλος, Βάσια Αντωναροπούλου, Βασίλης Αντωνόπουλος, Παναγιώτης Γρηγορίου, Πέγκυ Θεοδουλίδη, Γιώργος Ιατρόπουλος, Στράτης Καϊκης, Αγγελική Κανδηλιώτη,Γιώργος Καπελούζος, Νίκος Κολούζης, Αννα Κοντούλη, Γιάννης Κυριακόπουλος, Λουκία Κυριακοπούλου, Αδαμαντία Κωνσταντοπούλου, Γιώργος Λυκούσης, Ελένη Μανιατάκη, Γιώργος Παναγόπουλος, Ηλίας Παρθένιος, Χριστιάνα Ρούπα, Μανώλης Σηφογιωργάκης, Παναγιώτης Σιάχος, Παναγιώτης Σταθέας, Τζένη Τσάκαλη, Νίκος Χατζηγιαννόπουλος. Το ρόλο του προέδρου του Δικαστηρίου προσφέρθηκε να υποδυθεί ο Κώστας Χαλκιάς. 

Επίσης η "Διαδρομή" έκανε γνωστό πως σχεδιάζει να ανεβάσει την «Φιλουμένα Μαρτουράνο» του Εντουάρντο Ντε Φίλιππο και την «Στέλλα» (θεατρική διασκευή του σεναρίου της κινηματογραφικής ταινίας) του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

 

1965. Προετοιμασία για το ανέβασμα του έργου “Aνάκριση” του Πέτερ Βάις στην “Eλεύθερη Λαϊκή Σκηνή” του Δυτικού Βερολίνου. 

Δεξιά, ο σκηνοθέτης Ερβιν Πισκάτορ, στο κέντρο, ο συγγραφέας Πέτερ Βάις στο κέντρο και αριστερά, ο συνθέτης Λουίτζι Νόνο. 

Πίσω διακρίνεται ο σκηνογράφος Χανς - Ούλριχ Σμύκλε.