Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2011 16:43

Εκδήλωση στο Λαογραφικό Μουσείο Καστανίων

Γράφτηκε από την

Ο  Πολιτιστικός  Σύλλογος  Κασταναίων και   Πολυσταραίων, Δήμου Μεσσήνης  Μεσσηνίας, σας καλεί στην  πολιτιστική εκδήλωση που οργανώνει την Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011, και ώρα 7  μ.μ., η οποία  θα πραγματοποιηθεί  στο Λαογραφικό Μουσείο Καστανίων {Γεώργιος Γεννηματάς}, στα Καστάνια. Τίτλος εκδήλωσης : ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΒΑΤΟ … ΣΤΟΝ ΑΡΓΑΛΕΙΟ  (ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ). Θα γίνει αναπαράσταση και αναβίωση όλης της διαδικασίας από τη στιγμή που παίρνουμε το μαλλί από το πρόβατο μέχρι την ύφανσή του στον αργαλειό.
Μετά την υποδοχή των προσκεκλημένων  και τους χαιρετισμούς των επισήμων, θα ακολουθήσει ομιλία από τον κ. Αριστείδη Ν. Δουλαβέρα, Επίκουρο
Καθηγητή Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Καλαμάτα),  με θέμα :      «Η αξία της αναβίωσης παραδοσιακών  μορφών  του λαϊκού    μας πολιτισμού» και την Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Σοφία Ζέρβα, με θέμα : «Αργαλειός και  πρώτες ύλες ύφανσης». Η εκδήλωση θα συνεχιστεί με  κούρεμα προβάτου - πλύσιμο μαλλιού, ξάσιμο μαλλιού -  γνέσιμο – βάψιμο,  κουβάριασμα στημονιού,  ίδιασμα – μίτωμα, στήσιμο αργαλειού – ύφανση, απαγγελία δημοτικών τραγουδιών και ποιημάτων  σχετικών με τον αργαλειό.
Η εκδήλωση θα κλείσει με δημοτικούς χορούς από παιδιά  του  χορευτικού τμήματος του Συλλόγου Γυναικών Πεταλιδίου.

Η  Πρόεδρος

Σοφία Ζέρβα