Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016 08:05

Πλήθος κόσμου στο αφιέρωμα σε Καβάφη στην Κυπαρισσία

Πλήθος κόσμου στο αφιέρωμα σε Καβάφη στην Κυπαρισσία

Με επιτυχία και παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-αφιέρωμα στον ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη το βράδυ του Σαββάτου από το Δήμο Τριφυλίας και την Κοινωφελή του Επιχείρηση, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέκος Παπαδόπουλος» στην Κυπαρισσία.

Η εκδήλωση έκανε το κοινό να γνωρίσει ακόμη καλύτερα τον μεγάλο ποιητή, πολλές πτυχές της ζωής του, της πνευματικής του δημιουργίας, των αντιλήψεων, αλλά και της ανταπόκρισης που είχε στην εποχή του, ενώ ποιήματά του που ακούστηκαν φανέρωσαν τη διαχρονικότητά τους.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό από τον δήμαρχο Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα που αναφέρθηκε στην αξία του Καβάφη, συγχαίροντας τους εμπνευστές της εκδήλωσης. Στο συντονισμό και την παρουσίαση ήταν η Δήμητρα Ανδρινοπούλου φιλόλογος, που παρουσίασε το πλούσιο βιογραφικό του ποιητή για να σημειώσει πως με την ποίησή του διαμόρφωσε συνειδήσεις και αυτή ίσως είναι η μεγαλύτερη προσφορά του.

Στη συνέχεια ο Χρήστος Χήναρης φιλόλογος, προσπάθησε να βάλει το κοινό στο πνεύμα σκέψης και γραφής του ποιητή, επισημαίνοντας σημαντικές στιγμές της οικογενειακής του ζωής και κυρίως τις επιρροές που είχε από τις γενικότερες εξελίξεις της εποχής του, σημειώνοντας ότι πολλές φορές μετέφερε στα ποιήματά του εμπειρίες από την καθημερινή του ζωή και τον καθημερινό λόγο. Μάλιστα τόνισε ότι η μορφή της γραφής του τάραξε όσο κανένας άλλος τα νερά. Από εκεί και πέρα υπογράμμισε ότι το έργο του χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: τα ιστορικά, τα φιλοσοφικά και τα ηδονικά.

Τέλος ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος συγγραφέας - δημοσιογράφος, μίλησε από την σκοπιά της ερευνητικής του σχέσης για τον Καβάφη, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τη γνωριμία του με τον ποιητή Ανθιμο Μιαούλη, επικεντρώθηκε δε στην αρνητική αντιμετώπιση που είχε ο Καβάφης την εποχή του από άλλους σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους, για να σημειώσει πως όλοι αυτοί διαψεύστηκαν και σήμερα ο Καβάφης διδάσκεται σε όλα τα πανεπιστήμια.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μεταξύ των ομιλιών ακούστηκαν ποιήματα του Καβάφη από τον σκηνοθέτη - ηθοποιό Λάμπρο Τσάγκα με καταπληκτική ερμηνεία και η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή βίντεο για τον ποιητή που επιμελήθηκε ο Χρήστος Χήναρης.

Κ.Μπ.