Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016 20:32

Οι "Δρόμοι του μπαρουτιού" συναντήθηκαν στη Βέργα (βίντεο-φωτογραφίες)

Οι "Δρόμοι του μπαρουτιού" συναντήθηκαν στη Βέργα (βίντεο-φωτογραφίες)

Πολύ μεγάλη επιτυχία είχε η εκδήλωση "Δρόμοι του μπαρουτιού" που έγινε στη Βέργα το Σάββατο το βράδυ από τον Πολιτιστικό και Αναπτυξιακό Σύλλογο Βέργας, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας. Το "παρών" έδωσε και ο Γιάννης Μανιάτης απόγονος του οπλαρχηγού Μέξη από τον Πόρο. 

Αρχικά έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου Βέργας, στη μνήμη όλων των πεσόντων της περιοχής στον απελευθερωτικό αγώνα. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν απέναντι, στο ξενοδοχείο "Messinian bay", όπου είχε στηθεί έκθεση ψηφιδωτού και ζωγραφικής με θέμα τους ήρωες του '21. Εγινε αναπαράσταση της άφιξης του μπαρουτιού από τη θάλασσα και της παραλαβής από τους Νεδουσαίους. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαράλαμπος Αφάλης, ο οποίος σημείωσε πως η γιορτή αυτή θα συνεχίσει και τις επόμενες χρονιές. Ο Παύλος Κλάδης εκ μέρους του συλλόγου είπε πώς προέκυψε ο τίτλος της γιορτής και σημείωσε πως "μπορεί να αργήσαμε 195 χρόνια αλλά επιτέλους τιμάμε τους ήρωες". Ευχαρίστησε επίσης όλους τους συντελεστές της γιορτής. Το Δήμο Καλαμάτας εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Ηλίας Γυφτέας.

Ο Γιάννης Μανιάτης διευθυντής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πόρου μίλησε για τη ζωή του Χριστόδουλου Μέξη, ο οποίος αφοσιώθηκε στον αγώνα, μαζί με τα δύο αδέλφια του, δαπανώντας τεράστιο τμήμα της περιουσίας του. Τα δύο του αδέλφια σκοτώθηκαν από τα πρώτα κιόλας χρόνια, στη μάχη στην Κόρινθο και στην Αλωση της Τριπολιτσάς. Ηταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας και είχε συνεργαστεί στον Αγώνα, με τον Παπαφλέσσα. Ο Μέξης ήταν εκείνος που με τα καράβια του φόρτωσε το μπαρούτι και το έφερε ως τη Βέργα, για να φτιαχτούν βόλια από τους πολεμιστές της περιοχής. Η δράση του συνεχίστηκε και στον εμφύλιο, στο πλευρό του Κουντουριώτη. Είχε άδοξο τέλος το 1831 σε μια σκληρή μάχη που έγινε στον Πόρο. 

Το λόγο πήρε ο Νίκος Ζαχαριάς πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Αναφέρθηκε αρχικά στα ιστορικά γεγονότα της εποχής και στη συνέχεια υπογράμμισε τη "διακριτά ελληνική ιδιότητα της ηρωολατρείας, από την εποχή της αρχαιότητας". Διάβασε μάλιστα και ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από κείμενο του Πλάτωνα. 

Στους δύο ομιλητές δόθηκαν τιμητικές πλακέτες και έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Το πρόγραμμα έκλεισε με ένα μικρό θεατρικό δρώμενο της παράδοσης της σκυτάλης (όπου στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν σαΐτα) προς τον αρχηγό των δρομέων. Αμέσως μετά άρχισε σκυταλοδρομία ως την πλατεία 23ης Μαρτίου. Το μπαρούτι έμεινε όλη νύχτα στο ναό του Ταξιαρχάκη. Χθες το πρωί συνεχίστηκε η σκυταλοδρομία ως το Μαρδάκι, τόπο όπου είχε μεταφερθεί το μπαρούτι του Μέξη.

Γ.Σαρ.