Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2016 14:30

Η επέτειος της εξέγερσης των Ντρέδων στο Ανω Δώριο 

Γράφτηκε από τον
Η επέτειος της εξέγερσης των Ντρέδων στο Ανω Δώριο 

Με κάθε λαμπρότητα, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, παρουσία και του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, έγιναν χθες το μεσημέρι οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 195η επέτειο της εξέγερσης και της ορκωμοσίας των Ντρέδων στο ιστορικό Ανω Δώριο (Σουλιμά).

Με τον καιρό να έχει άγριες διαθέσεις και να βρέχει, η επιμνημόσυνη δέηση φέτος τελέστηκε εντός του ναού της Αγίας Τριάδας, από τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο. Εκεί έγινε και η αναπαράσταση της ορκωμοσίας των Ντρέδων από μέλη της Λαογραφικής Ενωσης Μεσσηνίας, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Παναγιώτη Γεωργακόπουλο, αντιστράτηγο ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας, και μαθητές από τα σχολεία της περιοχής απήγγειλαν ποιήματα.

Στη συνέχεια με τον καιρό να έχει βελτιωθεί, στον προαύλιο χώρο του ναού του Αγίου Δημητρίου, στο χώρο του μνημείου που αναπαριστά την ορκωμοσία, έγινε κατάθεση στεφάνων.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Δωρίου και της Λαογραφικής Ενωσης Μεσσηνίας.

Να σημειώσουμε ότι πέρα από τον κ. Λεβέντη (που εξέφρασε και παράπονα για το πρωτόκολλο κατά την κατάθεση των στεφανιών, αν και στη συνέχεια στο γεύμα επανήλθε λέγοντας πως ούτε οι Ντρέδες τήρησαν το πρωτόκολλο γι' αυτό και ελευθερώθηκαν), μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη, η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, ο επικεφαλής της "Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας" Παναγιώτης Αλευράς,  ο πρώην βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Γιάννης Μερκούρης, ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Καπέλιος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας Παναγιώτης Λούτος.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER