Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016 19:03

Εκδήλωση με θέμα "Ο άγνωστος Λόρδος Βύρων"

Εκδήλωση με θέμα "Ο άγνωστος Λόρδος Βύρων"

Εκδήλωση με θέμα ''Ο άγνωστος Λόρδος Βύρων'' με καλεσμένο ομιλητή τον Γιάννη Σχίζα οργανώνουν το Στέκι Πολιτισμού ''Μπουκαδούρα'' και το ''Βιβλιόπολις'', θέλοντας να τιμήσουν την μνήμη του Λόρδου Βύρωνα. Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα στις 8.30 μ.μ. στην ''Μπουκαδούρα'' (Πάρκο Λιμενικού Καλαμάτας). Θα συντονίσει η φιλόλογος - ιστορικός Παναγιώτα Μουρδουκούτα, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί ολιγόλεπτο σχετικό βίντεο. Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Σωτήρης Θεοδωρόπουλος.

Ο Τζορτζ Γκόρντον - Λόρδος Βύρων, έζησε την μικρή αλλά εξαιρετικά περιεκτική ζωή 36 χρόνων (1788-1824) στα πλαίσια μιας εποχής που φιλοξένησε ιδεολογικές, οικονομικές και κοινωνικές ανατροπές. Εζησε μια περίοδο ''επιτάχυνσης της ιστορίας'', με μεγάλα ιδεολογικά άλματα αλλά και πισωγυρίσματα, με κύριο χαρακτηριστικό την αμφισβήτηση της ''φεουδαρχικής τάξης πραγμάτων'' και την εμφάνιση ενός νέου δημοκρατικού ανθρωπισμού, με ''γενετικά χαρακτηριστικά'' την αρχή της ισότητας και του κράτους δικαίου. Ηταν ευρηματικός ποιητής, φυσιολάτρης, συνδέθηκε με τον ελλαδικό χώρο, με την Αθήνα, με τον πολιτισμό, με τις αρχαιότητες. Ο θάνατός του στο πολιορκημένο Μεσολόγγι προκάλεσε τον θρήνο του μαχόμενου ελληνισμού και ενέπνευσε μια στροφή του ''Υμνου στην Ελευθερία'' από τον Διονύσιο Σολωμό.

Ο Γιάννης Σχίζας έχει σπουδάσει Νομικά, Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες και Αγγλική Φιλολογία. Συμμετείχε σε επιτροπές και οργανώσεις του αντιπυρηνικού και οικολογικού κινήματος από το 1977, διετέλεσε στέλεχος των Οικολόγων-Εναλλακτικών, είναι μέλος αυτοδιοικητικών κινήσεων και συντελεστής πολλών εκδοτικών εγχειρημάτων. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σ' εφημερίδες και περιοδικά. Εχει δημοσιεύσει 7 βιβλία και έχει συμμετάσχει με κείμενά του σε συλλογικούς τόμους. Είναι συνεργάτης του greekarchitects.gr και διευθύνει τα blogs oikonikipragmatikotita και oikologein.