Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016 15:05

Κατάμεστο το Πνευματικό για τα "Θηλυκά ποτάμια" του Βασ. Αμανατίδη

Κατάμεστο το Πνευματικό για τα "Θηλυκά ποτάμια" του Βασ. Αμανατίδη

Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση του κόσμου στην προχθεσινή εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του δικηγόρου Βασίλη Αμανατίδη "Θηλυκά ποτάμια" από τις Εκδόσεις "Ταξιδευτής", στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η φιλόλογος Στέλλα Καρλαύτη - Σοφρωνά, μόλις ολοκληρώθηκε η προβολή βίντεο και εικόνων από ανώνυμες γυναίκες, σε διάφορες στιγμές της ιστορίας. Η ίδια διάβασε το βιογραφικό του συγγραφέα και είπε λίγα λόγια για την ιστορία του βιβλίου. "Αποτελεί μια "τοιχογραφία" του νεότερου Ελληνισμού, μέσα από τις μνήμες 4 γυναικών. Στόχος είναι να καταδειχθεί ο ρόλος τους στην ιστορία. Η Πόντια, η κατατρεγμένη, η αγωνίστρια, η χειραφετημένη, η σύγχρονη, η ελπιδοφόρα. Οι γυναίκες της Ιστορίας. Η γραφή του Βασίλη Αμανατίδη είναι αφηγηματική, βαθιά λυρική, με προσωπικό ηχόχρωμα, έντονη εικονοπλαστικότητα, γι' αυτό και το βιβλίο είναι ένα εμπνευσμένο λογοτεχνικό έργο" κατέληξε η κ. Καρλαύτη. 

Στο βήμα ανέβηκε ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Ηλίας Μπιτσάνης, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας πως ο κ. Αμανατίδης με το έργο του αυτό επιχειρεί να κάνει μια "ανατομία" της νεοελληνικής ιστορίας. "Το νήμα ξετυλίγεται ως τις μέρες μας, με ανεξίτηλα τα σημάδια του δράματος, της τραγωδίας, της χαράς, με πολλά λαογραφικά στοιχεία, με τις πολιτικές αντιλήψεις, με στοιχεία για τη ζωή των γυναικών και φυσικά με κριτική διάθεση. Η πρόθεση του συγγραφέα είναι οι γυναίκες να αναδειχθούν σε πρωταγωνίστριες. Με αφηγηματικό λόγο που τρέχει, με συγκινήσεις, απρόοπτα, εναλλαγές και εικόνες, η ένταση απογειώνεται. Ο λόγος είναι απλός, κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο. Είναι κινηματογραφικός ο τρόπος που ξετυλίγεται η εικόνα από την κάθε φάση της ιστορίας, οι σκηνές από την αντίσταση, οι φρικαλεότητες. Ο θάνατος είναι μεν ένα τέλος, αλλά γίνεται και αρχή. Οι γυναίκες αναγνώστριες θα κρίνουν το βιβλίο με μεγαλύτερη αξιοπιστία" τόνισε ο κ. Μπιτσάνης.

Η ηθοποιός Πέμυ Ζούνη είπε πως προτιμά να μείνει σε δύο σημεία, όσον αφορά το βιβλίο του Βασίλη Αμανατίδη. Το πρώτο αφορούσε τον τρόπο περιγραφής. "Είναι εξαιρετικά κινηματογραφική η ματιά του. Είναι ματιά φακού. Οι εικόνες είναι φοβερές και σου δίνουν το άνοιγμα να σκεφτείς, να αναλύσεις τα συναισθήματα των ηρώων. Σχεδόν μυρίζεις το τοπίο που εκτυλίγεται η περιγραφή, αγγίζεις τα ρούχα των πρωταγωνιστών. Ο συγγραφέας ορίζει το πλάνο, αλλά εσύ θα δεις αυτό που θέλεις. Επίσης, όσον αφορά της γυναίκες του βιβλίου, ναι, βρισκόμαστε σε μία εποχή όπου η ισότητα και τα δικαιώματα φαντάζουν πολύ μακρινά όνειρα, όμως οι ηρωίδες δείχνουν πως με περισσή δύναμη και πείσμα αυτοπροσδιορίζονται, διεκδικούν. Η ίδια η Ελλάδα προσωποποιείται, ταυτίζεται η διαδρομή της με τη διαδρομή της γυναίκας. Ετσι είναι και η Ελλάδα μέσα στο πέρασμα του χρόνου, που βιάζεται, εμπνέει, προδίδεται" υπογράμμισε.

Ο πανεπιστημιακός Θανάσης Χρήστου δήλωσε σαγηνευμένος από το βιβλίο. Χρησιμοποίησε τη φράση του Ερικ Χομπσμπάουμ, ότι δηλαδή "ο αιώνας μας είναι ο αιώνας τον άκρων και τον ορίων (20ός)" για να μιλήσει για τα "Θηλυκά ποτάμια". Στάθηκε στην "ακαταμάχητη χάρη, στην απλότητα, στην ιστορική οξυδέρκεια" του Β. Αμανατίδη, αρχίζοντας να αναλύει την κάθε ηρωίδα και την κάθε χρονική περίοδο ξεχωριστά. Συνέχισε λέγοντας πως "Μας καταπλήττει στο αφήγημα. Είναι ευρηματικό το ότι έχει επιλέξει τις γυναίκες ως πρωταγωνίστριες. Φαντάζουν αρχικά ως το "ασθενές φύλο", αλλά τα όσα πράττουν, οι πολιτικές τους πράξεις δείχνουν επιμονή, δύναμη" πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο δικηγόρος και συγγραφέας Βασίλης Αμανατίδης ευχαρίστησε όλον τον κόσμο που έδωσε το "παρών" και σχολίασε πως μετά την εκτύπωση του βιβλίου, ο συγγραφέας πρέπει να σιωπά. Απέσπασε ένα θερμό χειροκρότημα, όταν είπε πως "με το διάβασμα προχωράμε προς την αθανασία. Ενας κόκκος γνώσης, αξίζει πιο πολύ από ένα τόνο πίστης". 

Αποσπάσματα του έργου διάβασαν οι ηθοποιοί Νάστια Βραχάτη και Χρυσόθεμις Αμανατίδη. 

Γ.Σαρ.