Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2017 16:30

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (μέρος 95ο)

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (μέρος 95ο)

"Το συνέδριον ακούσαν των ρητόρων και μετά εμπεριστατωμένην διαλογικήν συζήτησιν διεπίστωσεν ότι δυνατή είναι η αύξησις των αποζημιώσεων, αφού γίνουν αποδεκτά τα κάτωθι υπό του δικαίου και των περιστάσεων επιβαλλόμενα αιτήματα, προς τούτοις έχον υπ' όψιν την εξαγγελθείσαν περικοπήν των αποζημιώσεων και την πληροφορίαν ότι ενεργούνται κατασχέσεις επί των αποζημιώσεων και το γεγονός ότι διά του ψηφισθέντος καταστατικού νόμου του Οργανισμού απηγορεύθη εις αυτόν η προμήθεια του θείου και του χαλκού η δε Αγροτική Τράπεζα ουδόλως εξεδήλωσε την επιθυμίαν να αναλάβη την εργασίαν ταύτην, ομοφώνως ψηφίζει:

1. Αιτείται την μη περικοπήν των αποζημιώσεων και χαρακτηρίζει την ενέργειαν ταύτην ως παράνομον, άτε του ΑΣΟ, εξαντλήσαντος τα δικαιώματά του διά των εκδικαστικών επιτροπών.

2. Αιτείται την αύξησιν της αποζημιώσεως και την εφαρμογήν του κλιμακωτού των αποζημιώσεων διά τους υποστάντας ζημίας 50% και άνω.

3. Την μείωσιν της εγγείου φορολογίας της σταφίδος ως καταστραφείσης της παραγωγής και την εξίσωσιν ταύτης προς την της σουλτανίνας χάριν της δικαιοσύνης και της ισότητος της φορολογίας.

4. Την διαγραφήν του προς το Δημόσιον χρέους του ΑΣΟ, ως προερχόμενον εκ της αδίκου φαλκιδεύσεως.

5. Την εξασφάλισιν της διαθέσεως εις την βιομηχανίαν των πλεονασμάτων της σταφίδος κατά τους κατ' επανάληψιν υποδειχθέντας τρόπους.

6. Την αύξησιν της τιμής των εις την βιομηχανίαν διατεθειμένων πλεονασμάτων της παραγωγής μέχρι 2.000 δραχμών δι' αυξήσεως γης τιμής του οινοπνεύματος κατ' άνυδρον χιλιόγραμμον και της κατανομής του εις τους στεμφυλοπνευματοποιούς παρεχουμένου δώρου εις αυτήν διά φωτιστικόν οινόπνευμα διατεθειμένην ποσότηταν σταφιδοκάρπου.

7. Την άρσιν της διατάξεως του καταστατικού του Οργανισμού περί απαγορεύσεως τη προμήθειας υπ' αυτού θείου και θειϊκού χαλκού και την ανάληψιν ταύτης υπό τούτου.

8. Την απαγόρευσιν της κατασχέσεως των αποζημιώσεων.

9. Την είσπραξιν παρά της Αγροτικής Τραπέζης του ημίσεως των αποζημιώσεων ανεξαρτήτως του ποσού οφειλής και την είσπραξιν του ημίσεως ποσού του εκ θείου και θειϊκού χαλκού χρέους.

10. Καλεί τους κ.κ. βουλευτάς και γερουσιαστάς των σταφιδοκάρπων μερών να λάβουν συναίσθησιν της αποστολής των και να ζητήσωσι την αποδοχήν των ανωτέρω φθάνοντες μέχρι παραιτήσεως.

11. Ορίζει επιτροπήν προς επίδοσιν του παρόντος όπου δει, εκ των κ.κ. Γεωρ. Λαλούντα, Ηλία Μαράκα, Τάκη Δεληγιάννη, Περικλή Βενιζέλου και Παν. Σταυρόπουλου.

Καλεί την επιτροπήν του συλλαλητηρίου ίνα έλθη εις επαφήν μετά της εν Πύργω τοιαύτης, όπως εν τη αποδοχή των αιτημάτων συντονίσουν τον αγώνα” (662).

Αυτά που ακούστηκαν στο συνέδριο δεν γράφονται στις εφημερίδες και μπορούμε να συμπεράνουμε ότι αυτό γίνεται για να μην ενθαρρυνθούν εκείνοι που υποστήριζαν την οργάνωση μαχητικών, ακόμη και ένοπλων συλλαλητηρίων. Και για να σταματήσει κάθε τέτοια συζήτηση εξαπολύονται πυρά από παντού και ασκούνται τρομοκρατικές διώξεις. Σε άρθρο η “Σημαία”, παρότι σφόδρα αντιβενιζελική, επιτίθεται εναντίον εκείνων που επέκριναν για μετριοπάθεια την επιτροπή συλλαλητηρίου (και μεταξύ αυτών μέλη της επιτροπής) και απειλεί με δικαστικές διώξεις εναντίον των “Λενινιζόντων” και “αριστεριζόντων στοιχείων” γράφοντας μεταξύ άλλων: 

“Αλλοίμονον και τρισαλοίμονον ότι αν οι πολίται διϊστάμενοι προς τας αποφάσεις του κράτους, αρπάζουν τα όπλα και στρέφονται εναντίον αυτού. Τοιούτους εξωφρενισμούς δεν δυνάμεθα να επιδοκιμάσωμεν. Αν υπάρχουν εις τον τόπον μας οι Λενινίζοντες, οι επιθυμούντες και επιδιώκοντες βιαίας ανατροπάς και αναστατώσεις και αναρχίαν, υπάρχουν όμως και οι αηδιάζοντες τας μωράς αυτάς αριστερότητας, υπάρχουν και οι νομιμόφρονες, οι οποίοι δεν θα διστάσουν ενώπιον τοιαύτης προκλητικότητος να επικαλεσθούν και της Δικαιοσύνης την επέμβασιν, όταν πεισθούν ότι υπονομεύεται η έννομος τάξις. Δεν θα επιτραπή εις κανένα να εκμεταλλεύεται την δυστυχίαν των παγετοπλήκτων, αναστατώνων και παρορμών αυτούς εις κηρύγματα επαναστατικά. Και της ευκαιρίας διδομένης τώρα δηλούμεν εις αυτούς ότι ημείς οι ίδιοι δεν θα διστάσωμεν, αφήνοντες πάσαν επιφύλαξιν να επικαλεσθώμεν τη Εισαγγγελικής Αρχής την επέμβασιν, όταν πεισθώμεν ότι θα συνεχισθούν οι οιονεί επαναστατικαί προσπάθειαι των αριστεριζόντων στοιχείων” (663).

Η παρέμβαση αυτή συνιστά και υπόδειξη προς τις δικαστικές αρχές που ασκούν διώξεις: 

“Κατά πληροφορίας μας εξ εγκύρου πηγής, ο Εισαγγελεύς κ. Αλεξανδρόπουλος πληροφορηθείς ότι κατά το συνέδριον της παρελθούσης Κυριακής ωμίλησαν τινές εκφράσαντες την γνώμην ότι τα αιτήματα των παγετοπλήκτων θα ικανοποιούντο μόνον δι' ενόπλων συλλαλητηρίων, ήσκησε ποινικήν αγωγήν κατά των Γ. Οικονόμου, Χριστοφιλόπουλου κλπ. διότι οι λόγοι των προσέκρουσαν εις τον Νόμον περί Τύπου.

Κατά τας αυτάς πληροφορίας μας η υπόθεσις παρεπέμφθη εις τον κ. Ανακριτήν” (664).

Ανάλογες είναι οι κινήσεις στον Πύργο όπου επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που είχαν γραφτεί από την πρώτη ημέρα σε αθηναϊκές εφημερίδες με την παραπομπή για κακούργημα του Λεωνίδα Βαρουξή, μέλους της επιτροπής συλλαλητηρίου και διευθυντή της εφημερίδας “Πατρίς”: 

“Εξεδόθη βούλευμα του συμβουλίου των ενταύθα Πλημμελειοδικών, αποτελουμένου εκ του προεδρεύοντος αντιπροέδρου κ. Ζαγορά, Βεργιανίτου και Μακρυνιώτου, πρωτοδικών, όπερ εδέχθη την πρότασιν του αντιεισαγγελέως κ. Τσαντίλα περί παραπομπής του κ. Λ. Βαρουξή εις το Κακουργιοδικείον διά τας σκηνάς του συλλαλητηρίου. Κατά του βουλεύματος θα ασκηθεί ανακοπή ενώπιον του Εφετείου” (665).

Από τις 23 Νοεμβρίου ξεκινά στη Μεσσηνία η καταβολή των αποζημιώσεων (666) αλλά στην περιοχή της Μεσσήνης επικρατεί αναστάτωση καθώς η τριτοβάθμια επιτροπή εξετάζει την ένταση του ΑΣΟ και προχωρεί σε μεγάλες περικοπές των αποζημιώσεων: 

“Η τριτοβάθμια επιτροπή ήτις εξεδίκασε την ένστασιν του ΑΣΟ αναφορικώς προς την αποζημίωσιν των παγετοπλήκτων της περιφερείας Μεσσήνης απεφάνθη ότι πρέπει να περικοπή εκ του ποσού των 1.200 δρχ. κατά χιλιόλιτρον σταφίδος ποσόν 42%, δηλαδή η αποζημίωσις της περιφερείας ταύτης να μη υπερβαίνη τας 700 δραχμάς. Φυσικόν λοιπόν ήτο, η απόφασις αύτη γνωσθείσα μεταξύ των ενδιαφερομένων να ηλεκτρίση αυτούς οίτινες μαζύ με τους άλλους παγόπληκτους της Μεσσηνίας, μέχρι χθες ακόμη ηγωνίζοντο διά την αύξησιν της αποζημιώσεώς των πέραν των 1.200 δραχμών. Οι παγετόπληκτοι της περιφερείας ταύτης ευθύς ως έλαβον γνώσιν της ανωτέρω αποφάσεως της τριτοβάθμιας επιτροπής συνέρρευσαν αθρόοι εις Νησίον και κατέκλυσαν το εκεί υποκατάστημα των γενικών αποθηκών ζητούντες σχετικάς πληροφορίας. Το γεγονός δεν διεψεύσθη, συνεπεία δε τούτου οι ενδιαφερόμενοι εξηγέρθησαν και ήδη τελούν εις αναστάτωσιν καθόσον με την κωμικήν αποζημίωσιν των 700 δραχμών κατά χιλιόλιτρον ούτε τα προς την Αγροτικήν χρέη των δεν θα δυνηθούν να εξοφλήσουν.

Γενικώς τα πνεύματα έχουν εξαφθεί εις σημείον μέγα, πιστεύεται δε ότι εντός των ημερών θα σημειωθούν έντονες διαμαρτυρίες προς ματαίωσιν της αποφάσεως ταύτης. Ηδη οι ενδιαφερόμενοι προέρχονται μεταξύ των εις συνεννοήσεις προκειμένου να καθορίζουν τον τρόπον με τον οποίον θα διαμαρτυρηθούν” (667).

(662) “Θάρρος” 17/11/1931 – Στο συνέδριο μίλησε ο Θόδωρος Κορμάς “υποστηρίξας ότι πρέπει να εξευρεθή μια λύσις διά τας επιβληθείσας κατασχέσεις επί των αποζημιώσεων των παγοπλήκτων” (“Σημαία” 17/11/1931)

(663) “Σημαία” 18/11/1931

(664) “Σημαία” 22/11/1931

(665) “Πατρίς” 28/11/1931

(666) “Θάρρος”, “Σημαία” 24/11/1931

(667) “Θάρρος” 29/11/1931