Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 13:58

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (218ο μέρος)

Γράφτηκε από τον

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές ο ΑΣΟ δημοσιεύει στοιχεία εξαγωγών για το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τα οποία εμφανίζεται αύξηση του όγκου τους σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα την προηγούμενη εμπορική περίοδο, της τάξης των 17 εκατομμυρίων ενετικών λιτρών.

Με δημοσίευμα ο “Ριζοσπάστης” (το οποίο υπογράφει ο Β. Αλμυρός) επιτίθεται στον ΑΣΟ, θεωρεί χωρίς σημασία τα στοιχεία αυτά και εντάσσει την ανακοίνωση στο πλαίσιο της... προεκλογικής εκστρατείας του Στεφανόπουλου:

«Τα αποτελέσματα των οχτώ μηνών του 1935 της κίνησης της σταφίδας που έδωσε ο Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός για τα οποία καυχιέται πρέπει πολύ να τα προσέξουμε, γιατί βγαίνουν απ’ αυτά σπουδαία συμπεράσματα.

Λένε λοιπόν, και καυχιένται οι διευθυντές του ΑΣΟ ότι στους 8 μήνες της σταφιδικής χρονιάς 1934-1935 συγκριτικά με το ίδιο διάστημα 1933-1934 βγήκαν στο εξωτερικό 17 εκατομμύρια λίτρες σταφίδα περισσότερη. Θέλουν με αυτή την ανακοίνωση να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους και τα μεγάλα εγκλήματα που έκαναν εις βάρος των σταφιδοπαραγωγών, να σκεπάσουν τις περσινές παρανομίες, λοβιτούρες και καταχρήσεις.

Αλλά γιατί αυτή η ρεκλάμα πως πουλήθηκε περισσότερη σταφίδα, πως η κατάσταση του ΑΣΟ είνε καλύτερη από πέρυσι και άρα και των σταφιδοπαραγωγών καλύτερη; Νομίζουν ότι οι φτωχοί σταφιδοπαραγωγοί τους παρακολουθούν σ’ αυτούς τους παιδικούς συλλογισμούς τους, που μοιάζουν του άλλου “η γάτα γλύφεται, άρα βρέχει”!

Πρώτα-πρώτα για κάνουν τον προφήτη και προεξοφλούν πως η κατάσταση είνε καλύτερη από πέρσυ. Μπορεί να είναι γεγονός ότι πουλήθηκαν 17 εκατομμύρια περισσότερα στους οχτώ μήνες. Εάν όμως στους τέσσερεις άλλους πουληθούν 17 εκατομμύρια λιγώτερα; Τι γίνεται τότε; Επειτα γιατί η θέση των σταφιδοπαραγωγών είνε καλή επειδή τάχατες και του ΑΣΟ είνε καλή; Στα σταφιδοπαραγωγικά μέρη ξέρουν και τα μικρά παιδιά ότι ο ΑΣΟ είνε ο πιο μεγάλος εχθρός τους, ότι είνε όργανο της Εθνικής Τράπεζας και του Χαρίλαου, του Κανελλόπουλου και όλων των μεγάλων οινοπνευματοβιομηχάνων, ότι τους ληστεύει με το παρακράτημα, ότι τους τρώει την περιουσία τους.

Ας μην γελάνε τον κόσμο. Η πείρα έχει διδάξει πολλά στους φτωχούς σταφιδοπαραγωγούς και κατάλαβαν γιατί βγήκε το ψεύτικο και προκλητικό αυτό ανακοινωθέν. Ή μπορούν να αρνηθούν οι διευθυντές του ΑΣΟ ότι βγήκε ύστερα από διαταγή του υπουργού της Εθνικής Οικονομίας Στεφανόπουλου, επειδή βρισκόμαστε σε παραμονές εκλογών και θέλει ο πλούσιος αυτός σταφιδάς να μαζέψει ψήφους και να βγει πάλι βουλευτής;

Ποία πραγματικά είναι η κατάσταση του ΑΣΟ και γιατί το όργανο αυτό της Εθνικής Τράπεζας είνε ο μεγαλύτερος εχθρός των σταφιδοπαραγωγών θα το πούμε αμέσως: Αν στους οχτώ μήνες πουλήθηκαν πιο πάνω 17 εκατομμύρια λίτρες – ας δούμε τι θα γίνει ίσαμε το τέλος – δεν έχει τόση σημασία, όση σημασία έχει ποιες τιμές πραγματοποιήθηκαν. Φέτος λοιπόν οι τιμές είναι ασύγκριτα πιο μικρές από τις περυσινές» (1142).

Στη συνέχεια δημοσιεύεται πίνακας με αναλυτικές τιμές για σταφίδες διαφόρων περιοχών την περίοδο 1933-1934 και 1934-1935, από τον οποίο φαίνεται ότι πράγματι οι τιμές την τρέχουσα περίοδο είναι μικρότερες και ο συντάκτης σημειώνει:

«Για ποιο λόγο οι φετεινές τιμές είνε λίγο χαμηλές το ξέρουν καλά οι φτωχοί σταφιδοπαραφωγοί αλλά δεν το αρνούνται ολότελα και οι διευθυντές του ΑΣΟ. Ο λόγος είνε ότι καθωρίστηκαν μικρές τιμές εξαγοράς πλεονασμάτων. Οσο πιο χαμηλά καθορίζονται οι τιμές εξαγοράς πλεονασμάτων από τον ΑΣΟ τόσο και πιο μικρές είνε οι τιμές πούλησης της σταφίδας στο εξωτερικό. Χάλασαν τον κόσμο πέρισυ – όπως κάθε χρόνο – οι σταφιδοπαραγωγοί, συγκροτήσανε συλλαλητήρια και πολυάριθμες συγκεντρώσεις αλλά ο ΑΣΟ δεν συγκινήθηκε, ενώ τα όργανα της κυβέρνησης ξάπλωναν νεκρούς τους εξεγερμένους σταφιδοπαραγωγούς του Αιγίου.

Ο ΑΣΟ δικαιολογεί την άρνησή του να καθορίζει καλές τιμές εξαγοράς των πλεονασμάτων με την ψευτιά ότι θα αποκλειστεί η ελληνική σταφίδα στο εξωτερικό από τις άλλες σταφίδες που θάχουν χαμηλές τιμές. Η αλήθεια είνε ότι καθορίζει χαμηλές τιμές για να κερδίζουν εκατομμύρια οι έμποροι εξαγωγείς της σταφίδας και για να δίνει όσο μπορεί λιγότερα ο ΑΣΟ στους σταφιδοπαραγωγούς για τα πλεονάσματα.

Ωστε λοιπόν, η κατάσταση των φτωχών σταφιδοπαραγωγών όχι μόνον δεν καλυτέρεψε αλλά και χειροτέρεψε. Η αγανάχτηση και το μίσος για τον ΑΣΟ φουντώνουν στα στήθεια των φτωχών καλλιεργητών της σταφίδας. Τα προμηνύματα για νέους φετεινούς σκληρούς αγώνες ήρθαν κιόλας. Οι σταφιδοπαραγωγοί θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ως ότου πετύχουν την κατάργηση του ΑΣΟ».

Στο μεταξύ η είδηση της συμμετοχής του Τσικλητήρα στο μοναρχοφασιστικό ψηφοδέλτιο της Μεσσηνίας έχει προκαλέσει έκπληξη αλλά και αγανάκτηση στο ΚΚΕ καθώς ήδη βρισκόταν σε μια διαδικασία προσέγγισης και συνεργασίας μέσα από την αντιφασιστική επιτροπή. Στο “Ριζοσπάστη” δημοσιεύεται επιστολή με την υπογραφή “ένας δικηγόρος” με την οποία καταγγέλλεται ο Τσικλητήρας και αποδίδεται σε αυτόν ένας διάλογος με τον συντάκτη της:

«Πρόκειται για τον ηγέτη της “αριστερής” μερίδας τους αγροτικού κόμματος, η αριστερή φρασεολογία του οποίου παρέσυρε αρκετό αριθμό αγροτικών ψήφων στη Μεσσηνία κατά τις εκλογές του 1932, όταν πρωτοβγήκε βουλευτής. Οταν όμως εξασφαλίσθηκε η βουλευτοποίηση αποκαλύφθηκε ξεκάθαρα ο υποκριτικός ρόλος του δήθεν μαρξιστή.

Θυμούμαι τότε ο “Ριζοσπάστης” έκανε άγριο ξεσκέπασμα των αγροτιστών. Για να αποφύγη το ξεσκέπασμά του ζήτησε νάρθη σε συνεννόηση με το πολιτικό γραφείο του Κ.Κ. για δήθεν σύμπραξη μέσα στη Βουλή. Κι’ όταν οι εκπρόσωποι ήρθαν στη συνέντευξη που ωρίσθηκε επανειλημμένα απ’ αυτόν, δεν φάνηκε πουθενά.

Εξακολουθούσε τον υποκριτικό του ρόλο μιλώντας για αντικεφαλαιοκρατικό αγώνα κλπ. Εμφανισθείς ομιλητής στη συνέντευξη που έδωσε το περασμένο φθινόπωρο η Ενωση των Ελλήνων Νομικών ενάντια στο φασισμό στην Αρχαιολογική Εταιρεία έκαμε να τον πιστέψουν τόσο που να τον βγάλουν και μέλος του Συμβουλίου.

Τελευταία ο άνθρωπος ξεσκεπάστηκε απροσδόκητα χωρίς προσωπείο. Ακουσα ότι περιλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο των βασιλοφρόνων και επειδή με συνδέει μια παλιά γνωριμία ζήτησα να μάθω απ’ τον ίδιο περισσότερα. Ομολογώ ότι η κυνικότητα του ανθρώπου αυτού ξεπέρασε κάθε όριο. Μεταφέρω αυτούσια χαρακτηριστικά κομμάτια της συζήτησής μας: “Τι να θέλεις, βρε αδερφέ, πες με αρριβίστα, πες με ατομιστή, τυχοδιώκτη, ό,τι θες. Είνε μοιραίο να ξεσκεπαστώ. Είμαι υποχρεωμένος να πουλήσω και την ψυχή μου στο διάβολο για να διατηρήσω τις ψήφους μου. Η πολιτική είνε ανάγκη για μένα”.

Στις λίγες αυτές λέξεις είνε ολάκερος ο Τσικλητήρας ζωγραφισμένος. Οι αγροτικές μάζες του Μεσσηνιακού κάμπου και της Ολυμπίας που θα τους ζητήση την ψήφο έπειτα από λίγες ημέρες ας τον περιποιηθούν όπως του πρέπει» (1143).

 

(1142) “Ριζοσπάστης” 29/5/1935

(1143) |Ριζοσπάστης” 29/5/1935