Δευτέρα, 18 Μαϊος 2020 15:04

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (232 μέρος)

Γράφτηκε από τον

 

Τσουκαλάς (Αρμενιών Κυπαρισσίας). Να ληφθούν μέτρα και για την αεροπληξία, γιατί ο αέρας μας καταστρέφει την παραγωγή.

Εκεί κάτω πεινάμε πολύ. Ολοι με μια φωνή πρέπει να βοηθήσουμε για ν' απολαύσουμε κάτι. Το κρέας για μας είνε φάρμακο. Είνε ζήτημα αν το βλέπουμε μια φορά τη βδομάδα ή τις 15 μέρες. Αυτοί όμως τρώνε ό, τι θέλουν. Δεν έχουμε ούτε κινίνη. Εχουμε αντιπρόεδρο στον ΑΣΟ (Κόκιλας) που φροντίζει μόνο για τους συγγενείς του, όπως έδωσε και τα υπόστεγα στους ίδιους. Πρέπει να καταργηθεί ο ΑΣΟ εφόσο δεν μας εξυπηρετεί.
Βρετομιχόπουλος (Πύργου). Διαπίστωσα ότι εδώ τέθηκαν δύο απόψεις. Η πρώτη είνε η κατάργηση των πάντων και η δεύτερη η διατήρηση της σημερινής κατάστασης με πατέρα το συγκρότημα του ΑΣΟ. Αυτός κατ' όνομα είνε αυτόνομος, κατ' ουσία διευθύνεται από το κράτος. Εγώ νομίζω ότι πρέπει να ζητήσουμε το κράτος να διαχειρίζεται τη σταφίδα και να μας δώσει 4 χιλ. δρχ. τιμή πλεονασμάτων. Να μας αφήσει δε 2-3 χρόνια για να. μελετήσουμε τη γεωργική πλευρά, όπως έχω υπόψη ένα σχέδιο αναδένδρωσης κλπ. Επίσης να ανοιχθούν νέες αγορές και να εξεταστεί κι' η βιομηχανική πλευρά. Αν το κράτος δεν μας ακούσει, τότε να πέσει το παρακράτημα με τρόπο μαλακό, αρχίζοντας από 40%, 30% και να φθάσει το 15% ποιοτικό παρακράτημα. Στην Ηλεία με τις καταστροφές μας πιέζουν τα χρέη στην Αγροτική Τράπεζα. Υπάρχει νόμος που συμβιβάζει με 30% τους χρεωκοπήσαντες, ας εφαρμοστεί και για μας. Και όχι αυτοί να θεωρηθούν ως "ατυχήσαντες" και εμάς να μας λένε "κακόπιστους". Τέλος προτείνει να δοθούν τα υπόλοιπα του δανείου εκρίζωσης από 150 χιλ. λίρες για τη βελτίωση της ποιότητας της σταφίδας. Για να επιβληθούν, λέει, τα αιτήματα, ο λαός πρέπει να πιστέψει ότι είνε αποφασισμένος να πεθάνει.
Π. Κουβελιώτης (Πηδάσου). Για τα ίδια ακριβώς ζητήματα πέρσι αγωνίσθηκαν τα αδέρφια μας στο Αίγιο και δέχτηκαν καυτά βόλια. Να ζητήσουμε ισόβια σύνταξη για τις οικογένειές τους, την αποφυλάκιση των προφυλακισμένων και τιμωρία των ενόχων. Για να επιτύχουμε τη λύση του σταφιδικού πρέπει να βγάλουμε Κεντρική Σταφιδική Επιτροπή, με τοπικές επιτροπές κατά επαρχίες και κατά χωριό. Αυτές να οργανώνουν τοπικά συνέδρια, συλλαλητήρια και να είνε ανακλητές. Για τον αγώνα να κάνουν εράνους και να ζητήσουν την ενίσχυση των συνεταιρισμών και των κοινοτήτων.
Πουλόπουλος (Πύλου). Το σταφιδικό ζήτημα πρέπει να απασχολήσει όλας τα λαϊκάς τάξεις της Πελοποννήσου. Εγώ ψήφισα για την ίδρυση του ΑΣΟ και βλέπω ότι επλανήθην. Οι ιθύνοντες κακομεταχειρίστηκαν το μέτρο αυτό. Πρέπει να στείλουν δείγματα σκελετών, υποστέγων, να φτιάσουν οι αγρότες.
Φωνές. Με τι λεφτά;
Κοσμόπουλος (Συνεταιρισμού Αμμου Καλαμάτας). Ακουσα όλους και πείσθηκα ότι από την παραγωγή μας ο ΑΣΟ και το κράτος παίρνουν σε φόρους το μισό. Να καταργηθεί ο ΑΣΟ. Στα χαρακτηριστικά αυτά λόγια του παραγωγού αυτού (πάνω από 50 χρονών) το συνέδριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα ενθουσιώδικα.
Κατόπι επί μισή ώρα έγιναν ζωηρές συζητήσεις ανάμεσα στους αντιπροσώπους των Ενώσεων και των εργαζομένων σταφιδοπαραγωγών πάνω στον τρόπο έγκρισης του ψηφίσματος. Για μια στιγμή οι πρώτοι απείλησαν αποχώρηση για να τορπιλίσουν το συνέδριο.
Τέλος ύστερα από την πίεση της μάζας των αντιπροσώπων έγινε δεκτό να διακοπούν οι εργασίες για την επομένη.
Σήμερα βγήκε μια κοινή επιτροπή ανά πέντε αντιπροσώπους των δύο παρατάξεων, όπως διαμορφώθηκαν μες στο συνέδριο από τους Μητά, Αργυράκη, Κορωναίο, Κανελλόπουλο και Στάγκο από τη μια πλευρά και από την άλλη πλευρά από τους Διακουμογιαννόπουλο, Π. Κουβελιώτη, Κουλαμπά, Κορμά και Κουρέτα. Σ' αυτή δόθηκε εντολή να "συμβιβάσει" τις δύο απόψεις για να βγει παμψηφεί το ψήφισμα των αιτημάτων. Η επιτροπή αποσύρθηκε και ύστερα από μια ώρα εμφανίσθηκε σύμφωνη με το κοινό ψήφισμα που τηλεγραφήσαμε.
Το συνέδριο με ενθουσιώδικα χειροκροτήματα ενέκρινε το ψήφισμα αυτό που διερμηνεύει τους πόθους και τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων σταφιδοπαραγωγών παμψηφεί.
Οπως βλέπουμε δε, η μάζα των αντιπροσώπων - σύσσωμο το Συνέδριο - για πρώτη φορά σε συνέδρια των νότιων επαρχιών ψήφισε και την κατάργηση του ΑΣΟ, του παρακρατήματος κλπ. Φυσικά αυτό ορισμένοι αντιπρόσωποι (πλουσιοχωρικοί, Ενώσεων κλπ.) κατά κύριο λόγο το δέχθηκαν με πικρία, ικανοποιημένοι ότι δε ζητήθηκε η άμεση κατάργηση αλλά η «εντός έτους». Ηταν έκδηλος η διάθεση των αντιπροσώπων των φτωχών και μεσαίων σταφιδοπαραγωγών να χτυπήσουν αποφασιστικά κάθε διασπαστική αποχώρηση, όπως ετοίμαζαν από την αρχή ακόμα ωρισμένοι αντιπρόσωποι που υποστήριζαν τον ΑΣΟ και την Αγροτική Τράπεζα.
Οι εργασίες του ιστορικού αυτού Σταφιδικού Συνεδρίου τελείωσαν με την εκλογή 50μελούς Κεντρικής Σταφιδικής Επιτροπής Αγώνος με αντιπροσώπους από κάθε επαρχία. Η Κ.Σ.Ε. συνήλθε και έβγαλε κοινή Εκτελεστική Επιτροπή Αγώνος, που θα δουλέψει για το συντονισμό του αγώνα των σταφιδοπαραγωγών και επιβολή των αιτημάτων τους.
Τέλος σύσσωμο το συνέδριο πήγε και επέδωσε το ψήφισμα στο τηλεγραφείο για την κυβέρνηση.
Οι εργαζόμενοι σταφιδοπαραγωγοί μ' επικεφαλής την Κεντρική Επιτροπή Αγώνος, έχουν όλη τη δύναμη να επιβάλουν τα αιτήματά τους”.
Στην Εκτελεστική Επιτροπή του Συνεδρίου εκλέγονται οι Τάσης Κουλαμπάς, Χρήστος Κουβελιώτης, Θόδωρος Κορμάς, Σωτήρης Σταυρόπουλος και Στέλιος Διακουμογιανόπουλος» (1169).
Αναλυτικό ρεπορτάζ φιλοξενεί και το “Θάρρος” με τη δημοσίευση των πρακτικών, ενώ εισαγωγικά επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του “Ριζοσπάστη” για προσπάθειες ματαίωσης και υπονόμευσης του συνεδρίου το οποίο χαρακτηρίζει επιτυχημένο:
«Προσπάθειαι τόσων εβδομάδων, επίμονα κηρύγματα, εκστρατεία του τύπου, του αισθανομένου και εννοούντος να επιτελέση εν παντί κοινωνικών ζητήματι τον αληθινόν αυτού προορισμόν, έσχον προχθές εις τους Γαργαλιάνους την πλέον ικανοποιητικήν δικαίωσιν. Πρόκειται περί του Σταφιδικού Συνεδρίου Γαργαλιάνων, το οποίο συνήλθε προχθές και το οποίον, κατά το στάδιον της προπαρασκευής του και μέχρι της ημέρας της οργανώσεώς του ακόμη, συνήντησε την πλεόν συστηματικήν, απροκάλυπτον και μεθοδικώς ασκουμένων αντίδρασιν από μέρους ανθρώπων εχόντων προφανώς συμφέροντα αντίθετα προς τα συμφέροντα των σταφιδοπαραγωγών, τα οποία εκαλείτο να προστατεύσει το Συνέδριον τούτο. Και την παραμονήν ακόμη του συνεδρίου, ο κ. Ν. Δεληγιάννης, Διευθυντής της μιας των Ενώσεων Συνεταρισμών Γαργαλιάνων εκυκλοφόρησε εις την κωμόπολιν αυτήν και τα γύρω χωρία προκήρυξιν παρωτρύνουσα του σταφιδοπαραγωγούς να μη μετάσχουν των εργασιών του Συνεδρίου, διότι δήθεν τούτο δεν είχε προπαρασκευασθεί καλώς και δεν θα εξεπροσώπει την θέλησιν του σταφιδοπαραγωγικού κόσμου. Παρά τας αντιδράσεις όμως ταύτας και τας εκτοξευθείσας πανταχόθεν και προς όλας τας κατευθύνσεις, τερατώδεις φήμας ως προς την ποιότητα των οργανώσεων του Συνεδρίου, ο σταφιδικός κόσμος της Μεσσηνίας και Ηλείας έσπευσε αθρόως να παρακολουθήση το Συνέδριον και να διατρανώση κατ’ αυτό τον πόνον του διά το κατάντημα του μοναδικού προϊόντος του» (1170).

(1169 ) “Ριζοσπάστης 31/7/1935
(1170) “Θάρρος” 30/7/1935