Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2021 11:13

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (μέρος 266ο)

Γράφτηκε από τον
Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (μέρος 266ο)

Και συνεχίζει ο Κώστας Αυγήτας στην “Κομμουνιστική Επιθεώρηση”: «Δευτέρα 26 του Αυγούστου – Κοντά τρεις χιλιάδες αγρότες, από πολλά χωριά της Πυλίας κατεβαίνουν στην έδρα της επαρχίας αυτής Πύλο, συγκροτούν συλλαλητήριο ένοπλο και μαχητικά διαδηλώνουν στους δρόμους το απόγευμα.

Μαζύ τους τάχθηκαν και οι επαγγελματίες κι’ όλοι οι κάτοικοι. Συνολικά οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τις 6-7 χιλιάδες. Εκαψαν τα αρχεία του ΑΣΟ, κατέλαβαν το τηλεγραφείο, κατέλυσαν τις αρχές και συγκρούσθηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, που σκότωσαν δύο αγρότες και τραυμάτισαν 10-12. Επί ώρες τη νύχτα ρίχθηκαν χιλιάδες πυροβολισμοί.
Στην Πυλία ακόμα χάλασαν και γεφύρια για να εμποδίσουν τον ερχομό των ενόπλων κρατικών δυνάμεων. Οι διαδηλωτές στην Τριφυλία αναγκάζουν τον υπουργό Εσωτερικών να έλθει με το τηλέφωνο σε επικοινωνία με τις επιτροπές τους. Οι σταφιδοπαραγωγοί τάσσουν στην κυβέρνηση 24ωρη προθεσμία για την αποδοχή των αιτημάτων τους. Αλλοιώτικα απειλούν να καταλάβουν το σιδερόδρομο που περνά από την Κυπαρισσία και να κατέβουν στην Καλαμάτα έδρα του νομού Μεσσηνίας.
Η κυβέρνηση τρομοκρατημένη υπόσχεται πως θα συνέλθει έχταχτα το υπουργικό συμβούλιο για να πάρει αποφάσεις. Μα έστησε παγίδα. Με την αγγελία των συγκρούσεων της Πύλου συνήλθε έχταχτα το βράδυ της Δευτέρας 26 Αυγούστου προς την Τρίτη το υπουργικό συμβούλιο και αποφάσισε: α) Να μην κάνει δεχτό κανένα αίτημα, β) να κηρύξει το στρατιωτικό νόμο στο νομό Μεσσηνίας, γ) να στείλει στρατό, στόλο, αεροπλάνα ματοκυλίζοντας τους σταφιδοπαραγωγούς. Μονάχα δήλωνε ότι θα δώσει 5χρονο χρεωστάσιο για να πληρωθούν τα χρέη σε 5 χρονιάτικες δόσεις.
Τη νύχτα κιόλας αυτή απόλες τις πόλεις της Πελοποννήσου στέλνονταν χιλιάδες στρατιώτες με πολυβόλα και όπλοπολυβόλα που αποκλείουν τη Μεσσηνία, που κηρύχθηκε σε κατάσταση πολιορκίας και ιδιαίτερα απομονώνουν τις επαρχίες Τριφυλία και Πυλία. Επίσης στάλθηκαν δυο πολεμικά βαπόρια στην Καλαμάτα και Πύλο.
Τη Δευτέρα επίσης έγιναν επίσης συλλαλητήρια στα χωριά: Αγουλινίτσα, Πύργο (χωριό) και Κακόβατο Τριφυλίας καθώς και στη Ζαχάρω, όπου οι σταφιδοπαραγωγοί σταμάτησαν το τραίνο ψάχνοντας να βρουν και να δείρουν συμβούλους του ΑΣΟ, για τους οποίου υπήρχαν πληροφορίες ότι ταξιδεύουν. Στο δε Κακόβατο ανάγκασαν τον ΑΣΟ να παραλάβει τα 150 κάρα σταφίδας που μετέφεραν στις εγκαταστάσεις του.
Την ίδια ώρα επιβάλλεται άγρια λογοκρισία στις εφημερίδες της Καλαμάτας, καθώς και στις τηλεφωνικές και τηλεγραφικές ανταποκρίσεις των Αθηναϊκών εφημερίδων.
Τρίτη 27 του Αυγούστου – Στην Τριφυλία οι αγρότες σχίζουν το στρατιωτικό νόμο που τοιχοκολλήθηκε. Στις πόλεις και τα χωριά οι σταφιδοπαραγωγοί κι’ όλος ο πληθυσμός σχεδόν ξενυχτάνε συγκεντρωμένοι στους δρόμους. Η αγανάχτησή τους για τους σκοτωμούς της Πύλου, το στρατιωτικό νόμο και την αποστολή στρατού και στόλου αποκορυφώνεται. Στη Γιάλοβα Πυλίας καίνε τα αρχεία του ΑΣΟ.
Πρωί-πρωί πάλι οι καμπάνες χτυπάνε και γίνονται κάθοδοι και συλλαλητήρια στην Τριφυλία με σύνθημα: να τραβήξουν όλους και να συγκεντρωθούν στην Κυπαρισσία, για να καταλάβουν το τραίνο και να κάνουν πορεία στην Καλαμάτα. Ετσι στους Γαργαλιάνους γίνεται μεγάλη συγκέντρωση από πέντε χιλιάδες και περίπου δυο χιλιάδες σταφιδοπαραγωγοί τραβάνε για τα Φιλιατρά για να ενωθούν με τους σταφιδοπαραγωγούς της περιφέρειας αυτής.
Στην είσοδο των Φιλιατρών δύναμις στρατού και χωροφυλακής τους πυροβολεί με πολυβόλα. Γίνεται αντεπίθεση. Οι εχθρικές δυνάμεις υποχωρούν κι’ οι αγρότες νικητές μπαίνουν στα Φιλιατρά, όπου γίνεται συγκέντρωση με 6-7 χιλιάδες με κάθοδο και των αγροτών των γύρω χωριών. Οι παραγωγοί καταλαμβάνουν το τηλεγραφείο και δίνουν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, το στρατιωτικό διοικητή Κυπαρισσίας: να γίνει άρση του στρατιωτικού νόμου, να αποσυρθούν οι ένοπλες δυνάμεις και να γίνουν δεχτά τα αιτήματά τους. Κατόπι πάνω από διόμιση χιλιάδες αγρότες με μαύρες σημαίες και οπλισμένοι σαν πάντα με τα γεωργικά εργαλεία που αναφέραμε παραπάνω, καθώς και με γκράδες, παληά ξίφη, κουμπούρες του 1821 κλπ., το απόγευμα ξεκινάνε με αφάνταστο ηρωικό ενθουσιασμό από Φιλιατρά για την πορεία προς την Κυπαρισσία-Καλαμάτα, δίχως να ακούσουν τους πράχτορες του ΑΣΟ και της κυβέρνησης που τρομοκρατούσαν τον κόσμο λέγοντας πως θα τους χτυπήσει ο στρατός κλπ. Στην Παραλία καίνε τα αρχεία του ΑΣΟ.
Οι πιο πολλοί ήταν κατατσακισμένοι από την αγρυπνία και τις πορείες 3-5 ώρες από τα χωριά τους. Ενώ προχωρούσαν, στο χωριό Αρμενιούς, έρχονται από την Κυπαρισσία ωρισμένα “μέλη” της τοπικής επιτροπής που πήγαν στο στρατωτικό διοικητή δίχως εντολή, και σταματούν τους αγρότες τονίζοντας: Πως “οι στρατιωτικές αρχές έχουν διαταγή να βαρέσουν στο ψαχνό” και ότι “η Κυπαρισσία φρουρείται μένα σύνταγμα εξοπλισμένο με πολυβόλα κλπ.” και πως “πρέπει να σταματήσουν, να γυρίσουν πίσω κλπ.”.
Ετσι σκόρπισαν ηττοπάθεια και σύγχιση στους διαδηλωτές. Η επικεφαλής της πορείας επιτροπή ύστερα απ’ αυτό συνήλθε νύχτα πια και αποφάσισε να μη προχωρήσει η διαδήλωση στην Κυπαρισσία. Παράλληλα τηλεφώνησε στο στρατιωτικό διοικητή της πόλης αυτής τα εξής: “Καταυλιζόμεθα δυο χιλιάδες διαδηλωτές στο δρόμο Αρμενιών και αύριο οπωσδήποτε θα φθάσουμε στην Κυπαρισσία. Ο λόγος που δεν ερχόμαστε απόψε είνε ότι εσείς μεν έχετε όπλα και πολυβόλα και παράταξη μάχης, εμείς όμως είμεθα άοπλοι και κουρασμένοι. Διαβιβάστε στον Κονδύλη (προεδρεύοντα της κυβέρνησης) ότι δεν πολεμάμε με τα ίδια όπλα αλλά έχουμε πεποίθηση στη νίκη”.
Στους φαντάρους που στάλθηκαν στα Φιλιατρά και Γαργαλιάνους στο δρόμο μοιράστηκαν χειρόγραφα τρικ να μη πυροβολήσουν. Στη δε Καλαμάτα κηρύχθηκε 24ωρη απεργία αλληλεγγύης των μυλεργατών.
Τετάρτη 28 του Αυγούστου – Παρά τη διαρροή εκατοντάδες ξενύχτησαν ανάβοντας φωτιές στον κάμπο, και πάνω από 500 αγρότες το άλλο πρωί τράβηξαν ηρωικά προς την Κυπαρισσία. Στο μεταξύ από τη νύχτα ακόμα της Δευτέρας η Κυπαρισσία πλημμύρισε από ένοπλες με πολυβόλα δυνάμεις, και κάθε μέρα κατέφθαναν καινούργιες. Οι αγρότες στη θέση Ροντάκι έξω από την Κυπαρισσία 1/4 της ώρας βρήκαν μπροστά τους τα πολυβόλα. Ο στρατός έριξε και τραυμάτισε θανάσιμα ένα αγρότη.
Πριν γίνει σύγκρουσις δειλά στοιχεία και πράχτορες της κυβέρνησης φώναζαν στους σταφιδοπαραγωγούς: “αραιώστε, να γυρίσουμε πίσω κλπ.”, Οι αγρότες απαντούσαν ηρωικά: “γιατί να αραιώσουμε, να προχωρήσουμε”. Είτο δε χαρακτηριστικό ότι τελικά έμειναν επί τόπου ώρες ολάκερες 250-300 και τέλος πάνω από 100 αγρότες. Στο Ροντάκι τελικά συνελήφθησαν 40-50 αγρότες. Από το βράδυ δε της Τετάρτης στάλθηκαν στα Φιλιατρά, Γαργαλιάνους και γενικά στα χωριά Τριφυλίας και Πυλίας πολλές ένοπλες περιπολίες και ξαπολύθηκε μια άγρια φασιστική τρομοκρατία με επιδρομές και εκατοντάδες συλλήψεις.
Ετσι έξη μέρες πάλαιψαν σε άνισο αγώνα οι εργαζόμενοι σταφιδοπαραγωγοί με αφάνταστο ηρωισμό σας λεοντάρια. Παρά δε “την επιβολή του κράτους του νόμου” - της ένοπλης βίας της κυριάρχου τάξης των εκμεταλλευτών – η νίκη είνε με το μέρος της αγροτιάς, που έχει υψωμένο το ηθικό της και βρίσκεται ακόμη σε αναβρασμό.
Κι’ απόδειξη την Κυριακή 1 Σεπτέμβρη έγινε συλλαλητήριο σταφιδοπαραγωγών στον Πύργο του νομού Ηλείας και κάθοδος 4 χιλιάδων αγροτών από τα γύρω χωριά, που μπροστά στην αλυσίδα των ενόπλων δυνάμεων αναγκάσθηκαν να παραμείνουν έξω από την πόλη επί ώρες γεμάτοι αγανάχτηση. Επίσης συλλαλητήρια έγιναν και σε πολλά χωριά της Επαρχίας Ανω και Κάτω Μεσσήνης, που δεν εκινήθησαν προηγούμενα.
Παράλληλα στάλθηκαν και ψηφίσματα, διαμαρτυρίες από τις επαγγελματικές και εργατικές οργανώσεις γενικά του νομού Μεσσηνίας κι’ άλλων πόλεων, που δείχνουν το πόση τεράστια απήχηση βρήκε ο ένοπλος αγώνας των σταφιδοπαραγωγών».


NEWSLETTER