Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2022 20:25

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (μέρος 316ο)

Γράφτηκε από τον

 

Του Ηλία Μπιτσάνη

Η κατάσταση στην ύπαιθρο είναι εκρηκτική και η “Σημαία” σε κύριο άρθρο της το αναγνωρίζει και ζητεί από την κυβέρνηση να πάρει γρήγορα αποφάσεις. Χωρίς να πάρει θέση στα αιτήματα που διατυπώνονται, δεν κρύβει την αγωνία της από την κινητικότητα που σημειώνεται και τα συλλαλητήρια που ετοιμάζονται: «Οπου λαλούν πολλά κοκκόρια, αργεί, κ. Πρωθυπουργέ, να ξημερώση. Η λύσις του σταφιδικού ζητήματος εξηρτήθη από την γνώμην μιας μεγάλης σταφιδικής επιτροπής, από την γνώμην της άλλης υποεπιτροπής και από την γνώμην άλλης ανθυποεπιτροπής. Και τα σχέδια από τας διαφόρους επιτροπάς και υποεπιτροπάς ξεφουρνίζονται κατά δεκάδας. Και οι σοφοί σταφιδολόγοι συνεχίζουν τας σοφάς των γνώμας παρατεινομένης ούτω της εκκρεμμότητας του σπουδαιοτέρου των Ελληνικών προβλημάτων.

 

Εν τούτω το μεταξύ οι σταφιδοπαραγωγοί υποκινούμενοι προφανώς υπό ανατρεπτικών στοιχείων, και ποικιλοτρόπως διαβαλλόμενοι και υποκινούμενοι, ανησυχούν και αρχίζουν να ταράσσονται. Αι φήμαι οργιάζουν, ο τύπος διά δημαγωγικούς και κυκλοφοριακούς λόγους εξάπτει την κρατούσαν ανησυχίαν και υποβοηθεί τα σχέδια των αναρχικών στοιχείων και η έννομος τάξις κινδυνεύει. Θα έπρεπε λοιπόν να είχε λάβη η κυβέρνησις μίαν θέσιν εις το σταφιδικόν ζήτημα και να ελάμβανεν μίαν οριστικήν απόφασιν. Διότι τοιαύτα ζητήματα χρονίζοντα αποτελούν κίνδυνον τρομακτικόν και υποβοηθούν τους σκοπούς των υπονομευόντων το καθεστώς. Η κυβέρνησις πρέπει να γνωρίζη ότι οι σταφιδοπαραγωγοί είναι καταχρεωμένοι, οι περιουσίαι των είναι βεβαρημέναι. Οτι οι πρόσοδοί των είναι ανεπαρκείς διά την συντήρησίν των, ότι αντιμετωπίζουν την τραγικωτέραν περίοδον της ζωής των. Επομένως ευκόλως παίρνουν φωτιά, ευκόλως διαβάλλονται και υποκινούνται, ευκόλως απειθαρχούν και λίαν ευχαρίστως ακούουν τους ανθρώπους που ζουν μόνον διά να υποκινούν κοινωνικάς επαναστάσεις. Είναι λοιπόν ανάγκη η κυβέρνησις να επισπεύση την λύσιν του σταφιδικού ζητήματος. Είναι ανάγκη να λάβη μίαν ωρισμένην θέσιν εις το ζήτημα και να τερματίσει μίαν επικίνδυνον εκκρεμότητα. Κάθε περαιτέρω αναβολή είναι κίνδυνος κοινωνικός και αποτελεί αιτίαν να ξεφουρνίζωνται σχέδια υπόπτου ειλικρινείας ή αμφιβόλου ορθότητος από αναρμοδίους σταφιδολογιωτάτους. Η κυβέρνησις πρέπει να εννοήση ότι κάθε αμφιταλάντευσις ή διστακτικότητς θα έχη ως συνέπειαν την εξέγερσιν των σταφιδικών πληθυσμών. Πρέπει λοιπόν να σπεύση ταχέως, χωρίς αναβολάς» (1340).

Στον αντίποδα το “Θάρρος” στηρίζει τις κινητοποιήσεις («διά νομίμων μέσων») και καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική ως φασιστική που οδηγεί σε εξέγερση των εξαθλιωμένων παραγωγών:

«Επιτέλους αι κυβερνητικαί διαθέσεις ως προς το σταφιδικόν ζήτημα εξεδηλώθησαν. Ο κ. Υπουργός της Γεωργίας, ο οποίος φέρει ήδη εις το παθητικόν του την βασιμωτάτην κατηγορίαν ότι κατήρτισε την τελευταίαν επιτροπήν την εντεταλμένην να μορφοποιήση τας αποφάσεις εκατονταμελούς τοιαύτης κατά τρόπον αυτόχρημα σκανδαλώδη διορίσας ως μέλη αυτής όλους τους υποκαταστατάτους των δωσιλόγων συμβούλων του ΑΣΟ, εδήλωσε χθες ότι οι παραγωγοί πρέπει ν’ αποβάλουν την ελπίδα των ικανοποιητικών τιμών δι’ εφέτος και να περιορισθούν εις χαμηλάς τοιαύτας. Τούτο ευρισκόμενον εις γλώσσαν περισσότερον ακριβολόγον και ολιγότερον προσχηματικήν σημαίνει ότι η τιμή της εξαγοράς των πλεονασμάτων κατά το ερχόμενον έτος δεν πρόκειται να είναι ανωτέρα εκείνης την οποία επρότειναν αι προ καιρού πολλού συσταθείσαι υποεπιτροπαί, ήτοι των 2.300 δραχμών κατά χιλιόλιτρον. Παραβλέπουσα η κυβέρνησις Μεταξά το ότι από πλείστους όσους ομιλητάς της εκατονταμελούς επιτροπής απεδείχθη κατά τρόπον τετραγωνικόν και ανεπίδεκτον αμφισβητήσεως η δυνατότης της εξασφαλίσεως τιμών διά την σταφίδα ανωτέρων των 3.000 δραχμών κατά χιλιόλιτρον, μη λαβούσα υπ’ όψιν ότι οι παραγωγοί πένονται και είναι ήδη βεβαρημένοι διά χρεών υπερβολικών και δυσβαστάκτων, μη θέλουσα να παραδεχθή ότι εκ του περονοσπόρου και της χαλάζης εζημιώθησαν εφέτος τρομακτικά, προχωρεί εις την ολοκλήρωσιν του προγράμματός της, προγράμματος βασιζομένου επάνω εις την διά πυρός και σιδήρου επιβολής της αντιλαϊκής και υπό μάσκαν φασιστικής πολιτικής της κυβερνήσεως. Διότι δεν δικαιολογείται με κανέναν άλλον τρόπον η πρωτάκουστος αυτή τακτική της κυβερνήσεως έναντι των παραγωγών της σταφίδος, η οποία ερμηνεύεται διά των δηλώσεων του κ. Δεκάζου και συνίσταται εις την καταπίεσιν των παραγωγών όπως δεχθούν ίνα αι τιμαί της σταφίδος κατά το ερχόμενον έτος ορισθούν εις αφορήτως χαμηλά επίπεδα.

Ενώπιον του πρωτοφανούς αυτού φαινομένου πολιτικής ασυνεπείας ευρισκόμενοι, γνωρίζοντες πολύ καλά εις ποίον σημείον οικονομικής αθλιότητος έχουν περιαχθεί οι παραγωγοί και άριστα αντιλαμβανόμενοι ότι η απαθλίωσις των σταφιδοπαραγωγών θα σημάνη γενικωτέραν οικονομικήν εκθεμελίωσιν του τόπου, αισθανόμεθα το καθήκον να διαμαρτυρηθώμεν και να καλέσωμεν όλα τα υγιή του τόπου στοιχεία εις αντίδρασιν κατά της κυβερνητικής αυτής τακτικής, η οποία μέλλει να οδηγήση τον τόπον εις αναστατώσεις, παρομοίας των οποίων δεν αντικρύσαμε μέχρι σήμερον. Πρέπει επιτέλους οι πολίται να παύσουν μοιρολατρικώς αντιμετωπίζοντες την κατάστασιν και να εννοήσουν ότι είναι καθήκον υπέρτατον η διά νομίμων βεβαίως μέσων εναντίωσις κατά των παραλόγων και αψυχολογήτων εκείνων μέτρων της κυβερνήσεως, τα οποία δημιουργούν κινδύνους για τον τόπον» (1341).

Η κυβέρνηση πηγαίνει το θέμα από επιτροπή σε επιτροπή και από εισήγηση σε εισήγηση. Δεν έχει πρόθεση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των παραγωγών για καλύτερες τιμές και κινητοποιεί χωροφυλακή και στρατό στις σταφιδοπαραγωγικές περιφέρειες. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτά καταγγέλλονται από βουλευτές όλων των περιοχών σε συνάντηση που έχουν με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας:

«Εις μίαν των αιθουσών της Βουλής συνήλθε χθες την πρωίαν υπό την προεδρίαν του κ. Πετρίδη η κοινοβουλευτική επιτροπή επί του σταφιδικού. Εις την συνεδρίασιν παρέστη και ο υπουργός Γεωργίας κ. Κυριακός όστις ανέπτυξεν ότι η σταφιδική κρίσις είνε εξαιρετική δεν προβλέπει δε ότι θα επιτευχθή ευκόλως η βελτίωσις της καταστάσεως.

Ως εν μέτρον προς αντιμετώπισιν της σταφιδικής κρίσεως ο κ. Υπουργός συνέστησε την βελτίωσιν της ποιότητος του προϊόντος και την αύξησιν της εσωτερικής καταναλώσεως.

Επηκολούθησε μακρά συζήτησις καθ’ ην έλαβον πολλά μέλη της επιτροπής τα οποία ετόνισαν ότι η κατάστασις εις την ύπαιθρον χώραν είνε απελπιστική και ότι το φάσμα της πείνης απειλεί τους σταφιδοπαραγωγούς. Εν συνεχεία απεφασίσθη όπως σταλή έγγραφον εις την κυβέρνησιν διά του οποίου να συνιστάται όπως αύτη αποκρυσταλλώση το ταχύτερον τας αντιλήψεις της επί του σταφιδικού ώστε οι σταφιδοπαραγωγοί να γνωρίζουν τι πρέπει να γίνη και να μην εκνευρίζωνται με αδεσπότους πληροφορίας.

Ακολούθως ο κ. Ρέντης ανέπτυξε εισήγησίν του επί του θέματος της αντιμετωπίσεως της εφετεινής παραγωγής επί της οποίας θα συζητήση η επιτροπή τη Δευτέρα.

Πλείστοι βουλευταί των σταφιδικών περιφερειών επεσκέφθησαν χθες τον υπουργόν της Εθνικής Οικονομίας και κατέστησαν αυτόν ενήμερον της αθλίας οικονομικής καταστάσεως των σταφιδοπαραγωγών και της κρατούσης εξάψεως των πνευμάτων συνεπεία της διά της βίας μελετωμένης υπό της κυβερνήσεως, δι’ αποστολής στρατού και χωροφυλακής, μη επιλύσεως ικανοποιητικώς των δικαίων ζητημάτων των. Ετόνισαν εν συνεχεία ότι αντί να καταβάλλεται προσπάθεια τρομοκρατήσεως των σταφιδοπαραγωγών δέον να μεριμνήση η κυβέρνησις όπως αυξηθούν αι τιμαί της σταφίδος, τούτο δε επιβάλλεται λόγω της γενικής οικονομικής καταστάσεως. Τέλος οι βουλευταί εζήτησαν όπως διαταχθή ο ΑΣΟ και δώση εντολήν όπως παραλάβουν χλωράν σταφίδα.

 

Ο κ. Υπουργός υπεσχέθη να εξετάση ευμενώς το ζήτημα και να εκπληρώση την τελευταίαν άποψιν περί παραλαβής χλωράς σταφίδος» (1342).

 

(1340) “Σημαία” 18/6/1936

(1341) “Θάρρος” 19/6/1936

(1342) “Σημαία” 19/6/1936