Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022 21:39

Νέο δωρεάν ηλεκτρονικό βιβλίο του Ηλία Μπιτσάνη: "Επιδημίες, πανδημίες και γιατροί στο Νησί"

Ενα νέο βιβλίο τους Ηλία Μπιτσάνη για την ιστορία της Μεσσήνης με τίτλο "Επιδημίες, πανδημίες και γιατροί στο Νησί" κυκλοφορεί από σήμερα ελεύθερο στο διαδίκτυο.

Αφορμή η πανδημία που ταλαιπωρεί τον πλανήτη και τα κείμενα με συναφή θέματα που έγραψε αυτό το διάστημα στην "Ελευθερία": Ελονοσία, ισπανική γρίπη, πανώλη και άλλα θέματα κυρίως με τοπικό χαρακτήρα και άλλα που "ακουμπούν" λόγω της γενικότητας. Φιλοξενούνται αυτά τα κείμενα αλλά και 2 ακόμη που είχε γράψει εκτενώς στο fb για την ελονοσία τη δεκαετία του 1930 και την πανώλη του 1920.

Παράλληλα είχαν εντοπισθεί διάφορα στοιχεία σχετικά με το θέμα του βιβλίου και ανασύρθηκαν στην επιφάνεια, πλουτίστηκαν και δίνουν μια εικόνα για την υγεία στην πόλη από το 1831 όταν καταγράφεται ο θάνατος 40 Γάλλων στρατιωτών από τη δύναμη που στρατοπέδευε στο Νησί, μέχρι τη δεκαετία του 1960: Η πρώτη ελληνική αναφορά για την κατάσταση της υγείας των κατοίκων, η παιδική "πορφυρά", ο τρομακτικός σεισμός του 1846 και οι επιπτώσεις του στην υγεία, ο Βαυαρός γιατρός Ιμιγγερ, οι πρώτοι Νησιώτες γιατροί Δημήτριος Μερλόπουλος και Ιωάννης Καρατζάς, το φαρμακείο Κουρμαλίδη, το "χτύπημα" της ευλογιάς, οι "ελογενείς πυρετοί", ο Νικόλαος Καλλικούνης, ο πρώτος οδοντίατρος και οι νέοι επιστήμονες στα τέλη του 19ου αιώνα, ο γιατρός Μέρλας, η φυματίωση, ο Νικόλαος Οικονομόπουλος, η ισπανική γρίπη, ο Ιατρικός Σύλλογος στο Νησί, οι δυό επιδημίες πανώλης (1920, 1924), ο γιατρός Γιαννέτζος από το Μαυροβούνιο στο Νησί, οι πρώτες κλινικές, και οι γιατροί στο διάβα του 2ου αιώνα μέσα από τις καταγραφές των προπολεμικών "οδηγών". Και ένα "συνδετήριο" αυτοβιογραφικό κείμενο για το πέρασμα από τους πρακτικούς γιατρούς στους επιστήμονες, όπως το έζησαν σχεδόν παντού τις δεκαετίας 1950 και 1960. Στο εξώφυλλο ο "Ντιντής" το αεροπλάνο της "Ούντρα" που έδρευε στην Τρίοδο και άρχισε να ραντίζει με Ντι Ντι Τι τον κάμπο από το 1946 για να καταπολεμηθούν τα κουνούπια και η ελονοσία.

Σε 60 σελίδες, ένα βιβλίο που ακουμπά ένα σημαντικό θέμα και αφήνει ανοικτή την έρευνα στους νεότερους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ