Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2022 19:18

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (μέρος 321o)

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (μέρος 321o)

Του Ηλία Μπιτσάνη

Εκτενές ρεπορτάζ για το συνέδριο και τις συλλήψεις φιλοξενεί και η “Σημαία”: «Ως γνωστόν σήμερον την 10ην πρωινήν συγκροτείται εις τον Πύργον της Ηλείας το μέγα παμπελοποννησιακόν σταφιδικόν συνέδριον το οποίον θ’ ασχοληθή με την εξέτασιν του σταφιδικού ζητήματος και την υποβολήν εις την κυβέρνησιν των πορισμάτων εις τα οποία θα καταλήξη και τα οποία θα εκφράζουν τας πραγματικάς απόψεις του σταφιδοπαραγωγικού κόσμου. Σχετικώς ο εις Πύργον απεσταλμένος της “Σημαίας” μάς μεταδίδει τη νύκτα τηλεφωνικώς τας κάτωθι πληροφορίας:

Εις τον Πύργον σήμερον θα παιχθή το τελευταίο παιχνίδι των σταφιδοπαραγωγών. Από τας αποφάσεις του σημερινού συνεδρίου και από την υιοθέτησίν των ή όχι εκ μέρους της κυβερνήσεως θα εξαρτηθή η θέσις του προϊόντος και το καλύτερον ή χειρότερον μέλλον των ποικιλοτρόπως μαστιζομένων σταφιδικών πληθυσμών. Την σημασίαν αυτήν έχουν κατανοήση καλώς οι σταφιδοπαραγωγοί όλων των περιφερειών και τούτο καταδεικνύεται από την αθρόαν προσέλευσιν των αντιπροσώπων των οι οποίοι θα μετάσχουν εις το συνέδριον.

Ούτω από της χθες η πόλις του Πύργου παρουσιάζει όψιν εξαιρετικήν. Συνεχώς καταφθάνουν επιτροπαί αντιπροσώπων των διαφόρων σταφιδικών διαμερισμάτων των Νομών Μεσσηνίας, Ηλείας, Αχαΐας. Μέχρι στιγμής άνω των 500 αντιπρόσωποι ευρίσκονται ενταύθα. Το συνέδριον θ’ αρχίση την 10ην πρωινήν εις την αίθουσαν του θεάτρου “Ολύμπια”. Εν των μεταξύ αι αστυνομικαί αρχαί Πύργου ενισχυθείσαι διά σημαντικών δυνάμεων εξ άλλων πόλεων, λαμβάνουν έκτακτα μέτρα τείνοντα εις την εξασφάλισιν της τάξεως και την αποσόβησιν τυχόν εκτρόπων. Εν συσκέψει του Νομάρχου μετά του Διοικητού Χωροφυλακής απεφασίσθη η προληπτική σύλληψις των ζωηροτέρων αντιπροσώπων των σταφιδοπαραγωγών αποσκοπούσα εις την αφόπλισιν του συνεδρίου και συνεπώς εις την αποτυχίαν του.

Ούτω άμα τη αφίξει της η αντιπροσωπεία των επαρχιών Μεσσήνης και Καλαμών αποτελουμένη εκ 50 και πλέον μελών, ευρέθη εις τον σιδηροδρομικόν σταθμόν αντιμέτωπος ισχυράς αστυνομικής δυνάμεως η οποία προέβη εις έλεγχον ενός εκάστου των αντιπροσώπων. Η αστυνομία συνέλαβε προληπτικώς τον κ. Θ. Κορμάν πρόεδρον του προμηθευτικού συνεταιρισμού Αρσινόης παρά τας διαμαρτυρίας αυτού. Κατόπιν τούτου οι λοιποί αντιπρόσωποι μετέβησαν εις την Νομαρχίαν όπου προέβησαν εις έντονον διαμαρτυρίαν προς τον Νομάρχην, παρισταμένου και του Διοικητού Χωροφυλακής, διά την άδικον σύλληψιν του Κορμά, αξιώσαντες προσθέτως από τον Νομάρχην να τους γνωρίση αν και άλλοι αντιπρόσωποι ευρίσκονται εν ασφαλεία κατά την διάρκειαν της παραμονής τους ενταύθα.

Η επιτροπή των περονοσποροπλήκτων παραγωγών ελθούσα άμα τη αφίξει της ενταύθα εις επαφήν μετά της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου διεξετραγώδησε την κατάστασιν εις την οποίαν έχουν περιέλθει οι περονοσπορόπληκτοι, επέτυχε δε όπως μεταξύ των πρώτων θεμάτων συζητηθή εις το συνέδριον το ζήτημα της αποζημιώσεώς των.

Συνεχώς καταφθάνουν ενταύθα αντιπρόσωποι των σταφιδοπαραγωγών εξ όλων των επαρχιών. Η αστυνομία προβλέπουσα τον όγκον του συνεδρίου και το ενδεχόμενον εκτρόπων, επεξέτεινε τας συλλήψεις της. Ούτω τας εσπερινάς ώρας προέβη εις την σύλληψιν και άλλων αντιπροσώπων μεταξύ των οποίων και ο κ. Δήμος Κουτσούλης εκ Μπαλιάγα και τρεις Πύργιοι, με το αιτιολογικόν ότι είναι κομμουνισταί. Οι συλληφθέντες εκήρυξαν απεργίαν πείνης διαμαρτυρόμενοι.

Ολόκληρος ο σταφιδοπαραγωγικός κόσμος του Πύργου εξέφρασε την δυσφορίαν του διά τας ενεργηθείσας συλλήψεις. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πύργου διεμαρτυρήθη επίσης εντόνως διά την σύλληψιν του δικηγόρου κ. Θ. Κορμά.

Την νύκτα εκυκλοφόρησεν η φήμη ότι το συνέδριον θα απαγορευθή υπό των αρχών. Πιστεύεται ότι τελικώς θα κατισχύση η θέλησις των ηνωμένων σταφιδοπαραγωγών» (1356).

Παρά τη γενικότερη αντικομμουνιστική στάση της “Σημαίας” το ρεπορτάζ “γέρνει” προς την πλευρά των σταφιδοπαραγωγών και των συλληφθέντων, και αυτό δεν είναι τυχαίο. Απεσταλμένος της εφημερίδας στον Πύργο είναι ο Αρίστος Αποστολόπουλος που έχει ήδη επαφές με το ΚΚΕ και κομμουνιστές ηγέτες των σταφιδοπαραγωγών.

Το συνέδριο διεξάγεται σε κλίμα τρομοκρατίας, αλλά παρ’ όλα αυτά καταφέρνει και φθάνει μέχρι την αίθουσα ο Τάσης Κουλαμπάς που γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό. Ο Κουλαμπάς ήταν καταζητούμενος μετά την εξέγερση του 1935, κρυβόταν στην περιοχή της Τριφυλίας και τελικά κατάφερε να φθάσει με τα πόδια και χίλιες προφυλάξει στον Πύργο και να μπει στο χώρο του συνεδρίου:

«Το συνέδριο διεξήχθηκε μέσα σε μια αφάνταστη τρομοκρατία. Ολος ο Πύργος απ’ άκρη σ’ άκρη κυριολεκτικά χαφιεδοκρατείται κυριολεκτικώς από ντόπιους χαφιέδες και Αθηναίους, ανάμεσα στους οποίους είναι το γνωστό κάθαρμα της Ειδικής Ασφάλειας Ιωάννίδης. Η λύσσα τους δεν περιγράφεται. Εχουν καταλάβει όλα τα επίκαιρα σημεία της πόλης. Κάθε στιγμή που φθάνουν τα τρένα σαν κοπάδια από γύπες κατεβαίνουν στο σταθμό αναζητώντας θύματα. Πολλοί που έρχονταν με το τρένο κατ’ ευθείαν αναγκάστηκαν να κατέβουν σε προηγούμενους σταθμούς και να φθάσουν με τα πόδια. Ο βουλευτής του Παλλαϊκού Μετώπου σ. Γληνός, με υπόδειξη του χαφιέ Ιωαννίδη που τον συνάντησε μέσα στο ίδιο βαγόνι του τραίνου, παρακολουθείται ενοχλητικά σε κάθε του βήμα από έναν χωροφύλακα. Ο ίδιος χαφιές συνέλαβε και μένα λέγοντας ότι έχω ένταλμα συλλήψεως παρά την επίμονη δήλωσή μου πως εχτελώ καθαρώς δημοσιογραφική αποστολή. Την ώρα που με πήγαινε στο τμήμα συνάντησα το Διοικητή Χωροφυλακής που μπρος στις έντονες διαμαρτυρίες μου αναγκάστηκε να μ’ αφήσει ελεύθερο παρά το… ένταλμα συλλήψεως. Λυσσασμένος από το κακό του ο παραπάνω χαφιές γιατί δεν έπιασε η ενέργειά του, αργότερα μ’ απειλούσε με αφάνταστο μίσος λέγοντας πως “δεν θα ησυχάσει αν δεν μ’ εξοντώσει”.

Ολόκληρη η κοινή γνώμη και οι σύνεδροι είνε ανάστατοι και καταγαναχτισμένοι για την πρωτοφανή αυτή τρομοκρατία που οι χαφιέδες έχουν εξαπολύσει σ’ ολόκληρη την πόλη. Παρ’ όλα όμως αυτά τα τρομοκρατικά μέτρα, η επιτυχία του συνεδρίου ήταν εξαιρετική. Πάνω από 300 αντιπρόσωποι από την Ηλεία, Μεσσηνία και γενικά απ’ όλη την Πελοπόννησο και την Ελλάδα, παραβρέθηκαν στο συνέδριο. Πολύς κόσμος σταφιδοπαραγωγών παρακολούθησε το συνέδριο και γέμισε ασφυχτικά την αίθουσα του θεάτρου “Απόλλων”. Πρόεδρος του συνεδρίου βγήκε ο Αργυράκης, αντιπρόεδροι οι Δρακόπουλος και Βενιζέλος και γραμματέας ο Ζαπάντης.

Στην αίθουσα του συνεδρίου βρίσκεται πλήθος χαφιέδων με πολιτικά, ακόμη και ο υποδιοικητής της Χωροφυλακής και ο εισαγγελέας.

Η είσοδος του σ. Γληνού στο συνέδριο χαιρετίστηκε από τους συνέδρους και τους θεατές με θύελλα χειροκροτημάτων. Ο αντιπρόσωπος της Κρέσταινας Μπουλαλάς υπέβαλε τις παρακάτω δύο προτάσεις:

1) Να απολυθούν αμέσως οι κρατούμενοι από τις αστυνομικές αρχές και

2) Το συνέδριο να υιοθετήσει τα πορίσματα της 15μελούς επιτροπής.

Η πρώτη πρόταση αμέσως έγινε δεκτή μέσα σε ακράτητα χειροκροτήματα και βγήκε 15μελής επιτροπή που μαζί με τους βουλευτές Γόντικα, Γληνό και Περώνη θα παρουσιασθεί στο Νομάρχη και στο Διοικητή Χωροφυλακής. Σ’ αυτό το σημείο το συνέδριο διέκοψε προσωρινά τις εργασίες του.

Υστερα από μια ώρα γύρισε η επιτροπή. Ο Νομάρχης δεν βρέθηκε πουθενά, ο δε Διοικητής της Χωροφυλακής δήλωσε ότι δεν μπορεί να αφήσει ελεύθερους κρατούμενους παρά μόνο μετά το τέλος του συνεδρίου, θα αφήσει δε ελεύθερους μόνο εκείνους που δεν έχουν απόφαση σε βάρος τους.

 

(1356) “Σημαία” 28/6//1936